Γεννηθηκα και ζω στην ομορφη πολη της Ξανθης. Οπως πιστευω να ξερετε εδω και στον νομο Ροδοπης ζουνε μαζι με τους Ελληνες χριστιανους και οι Ελληνες μουσουλμανοι. Μια οικογενεια λοιπον μουσουλμανων διατηρει στην πολη μου, εδω και παρα πολλα χρονια, ζαχαροπλαστειο με σιροπιαστα γλυκα.
Απο αυτο το μαγαζι εχει περασει αμετρητες φορες ολη η Ξανθη και οχι μονο. Καταπληκτικοι τεχνιτες.
Η επιχειρηση περνα απο γενια σε γενια. Την τεχνη την διδαξανε κατα γραμμα οι παλιοι στους νεους και ετσι η ποιοτητα διατηρηθηκε αναλλιωτη ολα αυτα τα χρονια.
Θελω να πω με αυτον τον προλογο δυο πραγματα.
α. Οι μουσουλμανοι το σιροπιαστο γλυκο το εχουνε στο αιμα τους. Ειναι ''καλλιτεχνες'' στην παρασκευη του.
β. Μπορω να καταλαβω ποιος μπακλαβας ειναι ωραιος.
Αφου λοιπον εχω φαει ''τοσα ταψια'' μπακλαβα στην Ξανθη και δοκιμασα διαφορους μπακλαβαδες στην Πολη και απο διαφορετικα καταστηματα, μπορω να πω με σιγουρια , για τα δικα μου γουστα, οτι ο δικος μας μπακλαβας ειναι πολυ καλυτερος. Και εξηγω γιατι.
Ο Ελληνικος μπακλαβας εχει πιο πλουσια γεμιση και ειναι πολυ σιροπιαστος.
Ο Τουρκικος εχει λιγη γεμιση, λιγο σιροπι αλλα το φυλλο του ειναι κατπληκτικο, λιωνει στο στομα σου.
Στον Ελληνικο βασικο συστατικο της γεμισης ειναι το καρυδι (μπολικο).
Στην βασικη εκδοση του Τουρκικου η γεμιση ειναι ψιλοκομμενο φυστικι Αιγινης.
Οπως και να το δουμε, οτι και να πουμε οι ανθρωποι ''ζωγραφιζουν'' οταν κανουν τον μπακλαβα.
Το μερακι που βαζουν φαινεται στο αποτελεσμα.
Υπαρχουν τοσες ποικιλιες μπακλαβα, με τοσες διαφορετικες και απιθανες γεμισεις που δεν ξερεις τι να πρωτοφας.
Ειναι πολυ μεγαλος πειρασμος ακομη και να καθεσαι στις βιτρινες των ζαχαροπλαστειων και να χαζευεις τις ποικιλιες των μπακλαβαδων.
Αλλα ειναι μεγαλο κριμα το να πας στην Πολη και να μη δοκιμασεις τους μπακλαβαδες της.
Τον καλυτερο μπακλαβα στην Πολη - μεχρι να ανακαλυψω κατι καλυτερο - προσωπικη αποψη, τον εφαγα στο ζαχαροπλαστειο του Hafiz Mustafa.
H τεχνικη τους ερχεται απο την πολη Gaziantrep, την πολη που εκανε τους καλυτερους μπακλαβαδες επι Οθωμ.Αυτοκρατοριας.
To καταστημα βρισκεται στην περιοχη Sirkeci, στην διασταυρωση των οδων Ankara και Muradiye, απεναντι απο την σταση (Sirkeci) του τραμ.
Εαν στην παρασκευη του μπακλαβα ''ζωγραφιζουν'' στα λουκουμια ''κεντανε''.
Ειδικοτερα στα σουτζουκ λουκουμ.
Εδω σηκωνεις τα χερια ψηλα και προσκυνας το μεγαλειο της τεχνης και της γευσης.
Στο σουτζουκ λουκουμ δεν βρηκα διαφορες απο μαγαζι σε μαγαζι.
Στα απλα ομως λουκουμια το ζαχαροπλαστειο Koska ειναι μακραν το πρωτο.
Δοκιμαστε παστελια, μαντολατα, κρεμες.
Ξεχαστε την διαιτα σας και γευτειτε οτι σας κεντριζει την περιεργεια.
Οτι οπτικα δειχνει καλο, γευστικα ειναι καλυτερο.
Απο αυτο το μαγαζι εχει περασει αμετρητες φορες ολη η Ξανθη και οχι μονο. Καταπληκτικοι τεχνιτες.
Η επιχειρηση περνα απο γενια σε γενια. Την τεχνη την διδαξανε κατα γραμμα οι παλιοι στους νεους και ετσι η ποιοτητα διατηρηθηκε αναλλιωτη ολα αυτα τα χρονια.
Θελω να πω με αυτον τον προλογο δυο πραγματα.
α. Οι μουσουλμανοι το σιροπιαστο γλυκο το εχουνε στο αιμα τους. Ειναι ''καλλιτεχνες'' στην παρασκευη του.
β. Μπορω να καταλαβω ποιος μπακλαβας ειναι ωραιος.
Αφου λοιπον εχω φαει ''τοσα ταψια'' μπακλαβα στην Ξανθη και δοκιμασα διαφορους μπακλαβαδες στην Πολη και απο διαφορετικα καταστηματα, μπορω να πω με σιγουρια , για τα δικα μου γουστα, οτι ο δικος μας μπακλαβας ειναι πολυ καλυτερος. Και εξηγω γιατι.
Ο Ελληνικος μπακλαβας εχει πιο πλουσια γεμιση και ειναι πολυ σιροπιαστος.
Ο Τουρκικος εχει λιγη γεμιση, λιγο σιροπι αλλα το φυλλο του ειναι κατπληκτικο, λιωνει στο στομα σου.
Στον Ελληνικο βασικο συστατικο της γεμισης ειναι το καρυδι (μπολικο).
Στην βασικη εκδοση του Τουρκικου η γεμιση ειναι ψιλοκομμενο φυστικι Αιγινης.
Οπως και να το δουμε, οτι και να πουμε οι ανθρωποι ''ζωγραφιζουν'' οταν κανουν τον μπακλαβα.
Το μερακι που βαζουν φαινεται στο αποτελεσμα.
Υπαρχουν τοσες ποικιλιες μπακλαβα, με τοσες διαφορετικες και απιθανες γεμισεις που δεν ξερεις τι να πρωτοφας.
Ειναι πολυ μεγαλος πειρασμος ακομη και να καθεσαι στις βιτρινες των ζαχαροπλαστειων και να χαζευεις τις ποικιλιες των μπακλαβαδων.
Αλλα ειναι μεγαλο κριμα το να πας στην Πολη και να μη δοκιμασεις τους μπακλαβαδες της.
Τον καλυτερο μπακλαβα στην Πολη - μεχρι να ανακαλυψω κατι καλυτερο - προσωπικη αποψη, τον εφαγα στο ζαχαροπλαστειο του Hafiz Mustafa.
H τεχνικη τους ερχεται απο την πολη Gaziantrep, την πολη που εκανε τους καλυτερους μπακλαβαδες επι Οθωμ.Αυτοκρατοριας.
To καταστημα βρισκεται στην περιοχη Sirkeci, στην διασταυρωση των οδων Ankara και Muradiye, απεναντι απο την σταση (Sirkeci) του τραμ.
Εαν στην παρασκευη του μπακλαβα ''ζωγραφιζουν'' στα λουκουμια ''κεντανε''.
Ειδικοτερα στα σουτζουκ λουκουμ.
Εδω σηκωνεις τα χερια ψηλα και προσκυνας το μεγαλειο της τεχνης και της γευσης.
Στο σουτζουκ λουκουμ δεν βρηκα διαφορες απο μαγαζι σε μαγαζι.
Στα απλα ομως λουκουμια το ζαχαροπλαστειο Koska ειναι μακραν το πρωτο.
Ξεχαστε την διαιτα σας και γευτειτε οτι σας κεντριζει την περιεργεια.
Οτι οπτικα δειχνει καλο, γευστικα ειναι καλυτερο.
4 σχόλια:
Ευτυχως και τα 2 αυτα μαγαζια ειναι κοντα στο ξενοδοχειο μας και θα τα επισκεφτω οπωσδηποτε.Για Χατζημπεκιρ(λουκουμια}στο Sirkeci εχεις αποψη?
Κοιταξε στο κεφαλαιο ΦΑΓΗΤΑ, στα ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ ΚΟSKA.
Το εχω διαβασει.Απο τα πρωτα που διαβασα ηταν για τα Koska.Απλως σε ρωτησα γιατι πολλοι επιμενουν και πανε hacibekir
O Hafiz Mustafa πολυ ακριβος.70 λιρες το κιλο ειναι παρα πολλα.το koska ειχε μπακλαβα και πηρα και ηταν και πολυ καλος με 42 λιρες.Επισης στο sirkeci απεναντι απο το hafiz εχει ενα μαγαζι στη γωνια λεγεται safa.εξαιρετικο kunefe και baklava.Τελικα πηγαμε στο ξενοδοχειο που μου προτεινες.Στο hurriet.Μια χαρα ηταν.ολα κοντα μας ηταν.πολυ φιλικοι στο ξενοδοχειο.48 ατομα ειμασταν.Μονο μειονεκτημα καποια δωματια δεν ειχαν ανσανσερ.πολυ καλο πρωινο και ολες οι συγκοινωνιες διπλα σου.σε ευχαριστω για τις πληροφοριες!
Δημοσίευση σχολίου