Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΤΟPKAPI SARAY



Το Topkapi βρισκεται κτισμενο σε θαυμασια θεση στον πρωτο λοφο της Πολης, με θεα τον Βοσπορο. 
Εκει ηταν η ακροπολη επι Βυζαντιου. Η επισημη κατοικια των σουλτανων απο τον δεκατο πεμπτο αιωνα μεχρι την κατασκευη του Dolmabahce Palace (1853).
Αρχικα ονομαζοταν ''Νεο Παλατι'' (Yeni Sarayi) μεχρι να λαβει την σημερινη ονομασια απο την ομωνυμη πυλη.

 Η κατασκευη του εγινε λιγα χρονια μετα την αλωση της Κων/πολης απο τον Μωαμεθ ΙΙ. Στη διαρκεια των χρονων το παλατι υπεστη σημαντικες τροποποιησεις απο τους σουλτανους.
Αποτελει απο τα σημαντικοτερα αξιοθεατα της Κων/πολης και απο το 1924 λειτουργει ως Μουσειο.
Εκτος απο τα ιστορικα κτισματα και τους θησαυρους των σουλτανων,υπαρχουν στο Μουσειο ισλαμικα κειμηλια ανεκτιμητης αξιας.
Το παλατι ειναι καταπληκτικο, λιτο αλλα αρχοντικο, τιποτα περισσοτερο τιποτα λιγοτερο. Ο,τι υπαρχει σαν διακοσμητικο ,τα επιπλα, τα καθε ειδους φωτιστικα, ακομη και τα τζακια, για να μη μιλησω για τα πλακακια (Iznik) που καλυπτουν τους περισσοτερους τοιχους ολα βγαζουν μια δυναμικη που παραπεμπει στην τεραστια προσωπικοτητα των σουλτανων. Όχι ολων, αλλα σιγουρα των πρωτων που κατοικησαν σ'αυτο το Saray. 
Τα κυρια τμηματα του παλατιου ειναι η αυτοκρατορικη πυλη, τα τεσσερα προαυλια και το χαρεμι.
Στο Topkapi εχω μπει 5 φορες σε διαφορετικες εποχες και με διαφορετικη παρεα. 
Η πρωτη φορα ηταν οταν πρωτοπηγα στην Πολη με οργανωμενη εκδρομη. Οτι εικονες εχω απο εκεινη την επισκεψη ειναι ''τραβηγμενες'' επι τροχαδην.
Μπηκαμε στο παλατι και πηγαμε κατευθειαν στις δυο αιθουσες με τους αμυθητους θησαυρους της Οθωμ.Αυτοκρατοριας. Εδω οι φωτογραφιες δεν επιτρεπονται. Ο,τι φωτογραφιες εχω  βγαλει στο παλατι  απ'  αυτην την εκδρομη ειναι απο τους εξωτερικους χωρους τους οποιους περναγαμε πηγαινοντας στο κτιριο με τους θησαυρους.
Την δευτερη φορα πηγα με τον φιλο μου Παναγιωτη Μ. 
Η αληθεια ειναι οτι το γυρισαμε, οσο θυμαμαι, σχεδον ολο. Ειδαμε πολλους χωρους,  εξωτερικους και εσωτερικους αλλα δεν ξεραμε που ημασταν και τι βλεπαμε. Απλως θαυμαζαμε.
Την τριτη φορα πηγα με τον καλο φιλο Παναγιωτη Σ. Αυτος ειναι ο υπευθυνος της ''αρρωστιας'' μου που λεγεται Κων/πολη, αυτος  μου εκανε την πρωτη μου σοβαρη γνωριμια με την Πολη.
Εχει διαβασει πολυ Ιστορια, εχει μελετησει ειδικα την Ιστορια της Οθωμ. Αυτοκρατοριας και αγαπα οπως και εγω την Πολη.
Με τον Παναγιωτη λοιπον γυρισαμε πολλες ωρες μεσα στο Topkapi και μου εξηγουσε το καθε τι. Το καθε κτιριο, το καθε δωματιο, το καθε κιοσκι, ποιος το εχτισε και ποτε, που κυκλοφορουσε ο σουλτανος, απαγορευμενες περιοχες για τους πολλους, χαρεμι, τα παντα. Ηταν σαν να ζουσα μεσα στο παλατι. 
Συμπερασμα: Εαν θελετε να καταλαβετε που βρισκεστε, τι βλεπετε και να χαρειτε τον χωρο, προμηθευτειτε πριν πατε εναν καλο τουριστικο οδηγο που να εξηγει τι ειναι το καθε τι.
Και το παραμικρο στο Topkapi εχει την αξια του και προπαντων την ιστορια του.

Tιμη εισοδου 40L. (Τιμη Ιανουαριος 2018)


Πως θα πατε.


Εαν θελετε να πατε με το τραμ, θα κατεβειτε στην σταση Sultanahmet και μετα με τα ποδια, ειναι κοντα. Ας ξεκινησουμε λοιπον απο την σταση Sultanahmet. Kατηφοριζουμε την οδο Divanyolu και σε μικρη αποσταση ειμαστε μπροστα στην Αγια Σοφια. Περπαταμε μπροστα απο την Αγια Σοφια διασχιζοντας τον τεραστιο πεζοδρομο μεχρι το σημειο που τελειωνει ο αυλογυρος της Αγιας Σοφιας. Εκει στριβουμε αριστερα, προχωραμε ευθεια και σε μικρη αποσταση βλεπουμε το τειχος του Τοpκαpι και την εντυπωσιακη εισοδο του (Χαρτης 1).


Xαρτης 1.




































































































































































































































































































































































































































































































































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: