Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΝΥΧΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ

Σε αντιθεση με τις νυχτες στο Taxim και στο Beyoglu (περιοχες) ,οι νυχτες στην παλια Πολη ειναι ησυχες χειμωνα-καλοκαιρι.Οταν λεω ησυχες εννοω οτι δεν υπαρχει εντονη νυχτερινη ζωη.Καμια μπυραρια και καμια καφετερια δεν θα δεις μεχρι αργα.
Το μοναδικο μερος που μενει ανοιχτο σχεδον ολο το 24ωρο ειναι το καφενειο που πηγαινω,διπλα σχεδον  στην κλειστη αγορα,το Corlulu Ali Pasa Medresesi (καφενειο).

Αντιθετα με τα καταστηματα που κλεινουν νωρις οι κατοικοι της παλιας Πολης καθονται μεχρι αργα στα πολλα παρκα και πλατειες που εχει γενικα η Κωνσταντινουπολη. Μαναδες με τα παιδια τους που παιζουν,παρεες γυναικων που κουτσομπολευουν τους παντες και τα παντα,εφηβοι με τα κοριτσια τους, ηλικιωμενοι χωρις απολυτως κανενα φοβο για την ασφαλεια τους ακομη και στην πιο απομονωμενη γειτονια. 

Σε περιοχες οπως π.χ στα τειχη της Πολης, εκει που τα προηγουμενα χρονια δεν τολμουσες να περασεις ουτε με αυτοκινητο λογω τον διαφορων μεταναστων,αστεγων και των αγελων αγριων σκυλιων, τωρα ο κοσμος απολαμβανει το δροσερο αερακι μπροστα στα τειχη καθισμενος στα παγκακια, στο γρασιδι η κανοντας την βολτα του.
To μεγαλο παρκο Gulhane ιδιαιτερα την ανοιξη και το καλοκαιρι εχει την τιμητικη του. Βεβαια ο περισσοτερος κοσμος μαζευεται κατω στο λιμανι (Eminonu) λογω τις δροσιας και της της κινησης του λιμανιου.Στα σκαλοπατια  του Yeni camii πρεπει να κλεισεις θεση πριν ενα μηνα.
Και βεβαια υπαρχουν και οι ψαραδες στη Γεφυρα του Γαλατα. Χειμωνα-καλοκαιρι, μερα-νυχτα , βρεξει-χιονισει ειναι εκει. Η αγαπη των Τουρκων για το ψαρεμα στον Κερατειο και στον Βοσπορο ειναι παλια υποθεση.
Καπως ετσι ειναι οι νυχτες στην παλια Πολη, ησυχα και ηρεμα παρεα με τα Τζαμια, τις Βυζαντινες εκκλησιες και τα φαντασματα του παρελθοντος.



















Beyazit
Αγορες
Βeyazit
Corlulu Ali Pasa Medresesi (Καφενειο)
Sirkeci
Αγορες
Κλειστη αγορα
Sultanahmet camii (Μπλε τζαμι)
Αγια Σοφια
Πεζοδρομος της Αγιας Σοφιας
Χαμαμ της Χιουρεμ
Αγια Σοφια
Sultanahmet camii (Μπλε τζαμι)
Suleymaniye
Γεφυρα του Γαλατα

Sehzande camii (Τζαμι του Διαδοχου)
Τουλουμπατζης
Eminonu
Kumkapi
Υδραγωγειο Valens






















































































































































































































































































































































































































































































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: