Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ AΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΥ,ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ,ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΜΥΡΕΛΑΙΟΥ,ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ

Μονη Θεοτοκου
Aγ.Θεοδωρος
Μονη Μυρελαιου
Μονη Παντοκρατορα

Ξεκινηστε την βολτα σας απο την πλατεια Beyazit. Αριστερα του Πανεπιστημιου εκει που τελειωνει ο αυλογυρος αρχιζει η οδος Besin Omer Pasa, την οποια και θα περπατησετε. Μετα απο καποια αποσταση διασταυρωνεται με την οδο Suleymaniye πορεια δεξια και φτανετε στο τεμενος. Μολις φτασετε στριβετε αριστερα στον πεζοδρομο Prof.Siddik μπροστα απο το τεμενος και ο οποιος ειναι γεματος απο cafe και εστιατορια. Τον περπατατε μεχρι το τελος του, εκει  συναντιεται με τον καθετο πεζοδρομο Sifehane.
 
 Στριβετε αριστερα και σε μικρη αποσταση η καθετη οδος Yogurtcuoglu, κανετε δεξια και αμεσως αριστερα στην Molla Semsetin, σε λιγα μετρα και δεξια σας πισω απο το parking η Μονη Αγιου Θεοδωρου (Χαρτης 1). 

Χαρτης 1.

Αφου την δειτε επιστρεφετε στην οδο Yogurtcuoglu και πορεια δεξια, προχωρατε ευθεια ο δρομος γινετε οδος Kirali mescit, συνεχιζετε μεχρι την πρωτη διασταυρωση και στριβετε δεξια στην οδο 16 Μart Sehitleri, πολυ κοντα και δεξια σας η Μονη Θεοτοκου Κυριωτισσας (Χαρτης 2).

Χαρτης 2.

Οταν τελειωσετε με την εκκλησια συνεχιζετε δεξια επι της οδου 16 Mart Sehitleri μεχρι να συναντησετε την μεγαλη καθετη λεωφορο Vezneciler.
Περνατε απεναντι και ειστε μπροστα στην κατηφορικη οδο Vidinli Tevfik Pasa, την περπατατε και στριβετε στον τριτο δρομο αριστερα σας στην οδο Fethi Bey, την κατεβαινετε μεχρι τελους στην καθετο μεγαλη λεωφορο Ordu (γραμμες τραμ). 
Διασχιζετε την λεωφορο και περνατε στο απεναντι πεζοδρομιο με πορεια δεξια, σε κοντινη αποσταση θα βρειτε την οδο Laleli απεναντι απο το Laleli camii. 
Στριβετε αριστερα αφου περασετε στο απεναντι πεζοδρομιο στην πρωτη διασταυρωση κανετε δεξια στην οδο Sair Hasmet. Ο δρομος ειναι μικρος και στο τελος του θα δειτε λιγα σκαλοπατια που θα σας βγαλουν σε μια μικρη πλατεια. Στην αριστερη πλευρα της πλατειας η Μονη Μυρελαιου (Χαρτης 3).

Χαρτης 3.

Oταν τελειωσετε με την Μονη επιστρεφετε στην οδο Ordu και περνατε απεναντι. Πορεια αριστερη μεχρι τον μεγαλο κομβο, εκει στριβετε δεξια και ανηφοριζετε την λεωφορο Ataturk παντα στο δεξιο πεζοδρομιο. Περνατε την μεγαλη διασταυρωση, στα δεξια σας το μεγαλοπρεπες Sehzade camii, περνατε το Υδραγωγειο του Valens και κατηφοριζετε προς τον Κερατιο. Περιπου στα 400μ. θα δειτε στα αριστερα σας πανω στον λοφο τους τρουλους της Μονης Παντοκρατορα, θα περασετε απεναντι απο την υπογεια διαβαση που θα βρειτε μπροστα σας θα ανεβειτε τον μικρο λοφο και φτασατε στον επιβλητικο Ναο του Παντοκρατορα (Χαρτης 4).

Χαρτης 4.


Επιστροφη.

Θα επιστρεψετε στην λεωφορο Ataturk,περνατε απεναντι απο την υπογεια διαβαση και πορεια αριστερη. Η λεωφορος καταληγει στην Γεφυρα Ataturk, λιγο πριν την γεφυρα στριβετε δεξια, βαδιζετε ευθεια και φτανετε στην πλατεια μπροστα απο την Αιγυπτιακη αγορα και απο τοYeni camii.
Απο εδω και περα εσεις πλεον ξερετε που θελετε να πατε. Η σταση του τραμ ειναι αριστερα του Yeni camii.
 Αν θελετε να ανεβειτε προς Αγια Σοφια, θα παρετε το τραμ με κατευθυνση προς Bagcilar (Χαρτης 5).

Χαρτης 5.


        















Δεν υπάρχουν σχόλια: