Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΜΠΑΚΛΑΒΑΔΕΣ ''GULLUOGLU''.

Εψαχνα παρα πολυ καιρο να βρω καλο μπακλαβα στην Κων/πολη, δοκιμασα απο πολλα μαγαζια αλλα δεν εμενα ικανοποιημενος, εως οτου σε ενα ταξιδι μου ειδα οτι κοντα στο καφενειο ''Corlulu Ali Pasa Medresesi'' που ειναι το στεκι μου ανοιξε ενα καταστημα με μπακλαβαδες, η φιρμα εγραφε ''Gullouglu''. Eνα απογευμα λοιπον πηγαινω και παιρνω για δοκιμη τρια κομματια, δεν θα πω πολλα λογια παρα μονο μια λεξη ΑΠΟΛΑΥΣΗ.

Πολλα σχεδια μπακλαβα και με διαφορετικη γεμιση αλλα εγω παντα τρωω τον κλασικο και με γεμιση καρυδι.
Περασε ο καιρος και σε καποιο ταξιδι μου βλεπω με απογοητευση τα μαγαζι κλειστο, απορησα γιατι το συγκεκριμενο καταστημα ειχε πολυ δουλεια. Επιστρεφω στην Ελλαδα και εντελως τυχαια διαβαζω στο διαδυκτιο οτι ο ιδιοκτητης της εταιριας εχει προβληματα με τον προεδρο Erdogan και οτι εκλεισαν  αρκετα καταστηματα του.



Ανακαλυψα οτι στην περιοχη Karakoy, ειναι και διπλα στην Παλια πολη, υπαρχει ενα καταστημα ''Gulluoglu'' και το οποιο κανει πολυ δουλεια. 
Δεν πηγα ακομα αλλα σιγουρα στο επομενο ταξιδι μου θα το τιμησω δεοντως.



H ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ''GULLUOGLU'' ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΑΚΛΑΒΑ.
'' H ποιοτητα του μπακλαβα μπορει να επαληθευθει δοκιμαζοντας τις 4 απο τις 5 αισθησεις μας.
Οπτικη επαφη: Μια υψηλης ποιοτητα μπακλαβα εκδηλωνεται εξ αρχης απο το ταψι, ο καλος μπακλαβας εχει ενα χρυσοκιτρινο χρωμα. Οι παλιοι μαστορες τον αποκαλουν ''Χρυσο κομματι 24 καρατιων''. Επιπλεον πρεπει να φαινεται ελκυστικος και να ξυπναει την επιθυμια να τον φας.
Aν υπαρχει πολυ ποσοτητα σιροπιου στους κενους χωρους του ταψιου αυτο μπορει να υποδηλωνει οτι υπαρχει για να προσθεσει βαρος στο γλυκο. Πρεπει να υπαρχει μια ισορροπημενη ποσοτητα σιροπιου ωστε να μην αλλοιωθει η γευση.
Ακουστικος ελεγχος: Ο καλος μπακλαβας
βγαζει ηχο οταν μπιζεις το πηρουνι πανω του. Αυτο υποδηλωνει οτι μπηκανε στο γλυκο πολλα λεπτα φυλλα και οτι ψηθηκε καλα.
Οσφρηση: Οταν ο μπακλαβας πλησιαζει στο στομα θα πρεπει να εκπεμπει μια γλυκια μυρωδια καλου βουτυρου και καρυδιου ή φυστικιου.
Γευση: Αυτο που διακρινει τον καλο μπακλαβα με την υψηλη ποιοτητα ειναι η στιγμη που τον τρως. Το καλο γλυκο διαλυεται στο στομα, αφηνει ενα μοναδικο αρωμα στον ουρανισκο και δεν ειναι βαρυ στην πεψη''.


Πως θα πατε στο ''Karakoy Gulluoglu''.


Πολυ ευκολα θα φτασετε στο καταστημα. Απο την Παλια πολη περνατε την Γεφυρα του Γαλατα και μπαινετε στην περιοχη Karakoy. Μολις περασετε την γεφυρα δεξια θα δειτε μια μικρη πλατεια, αριστερα της αρχιζει η οδος Kemarkes και στον αριθμο 3 θα βρειτε το καταστημα.


























Δεν υπάρχουν σχόλια: