Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΕΞΑΜΕΝΗ (BASILIKA CISTERNA 'H YERABATAN SARNICI)

Η Βασιλικη Δεξαμενη ηταν απο τα πρωτα μερη που επισκεφθηκα στην Κων/πολη. Εχω παει μαλιστα 5 φορες.
Ειναι μια εντυπωσιακη κατασκευη που πρεπει οπωσδηποτε να επισκεφθειτε.
Πριν κατεβουμε κατω μερικες πληροφοριες για το μερος.



Φωτο 1.
Ονομαστηκε ετσι λογω της θεσης της κατω απο την 
ανατολικη Βασιλικη στοα, της αγορας που εκτισε ο Μ.Κων/νος, διπλα στην Αγια Σοφια (φωτο 1).
Στην αρχαιοτητα Βασιλικες λεγοταν οι μεγαλες αιθουσες συγκεντρωσεων οι οποιες στο πλαι ειχαν χαμηλωτερους χωρους και χωριζαν απο την κεντρικη αιθουσα με κιονες. Η δεξαμενη κατασκευαστηκε απο τον Μ.Κων/νο αλλα καταστραφηκε το 475. Ο Ιουστινιανος Α' την ξαναεχτισε και την διαμορφωσε ως εχει σημερα για να προμηθευει νερο το Μεγαλο Παλατι και ολοκληρη την Κων/πολη, ειδικα τις μερες του καλοκαιριου.
Μετα την αλωση κανεις δεν γνωριζε την υπαρξη της παρα το πρωτοφανες γεγονος το οτι οι κατοικοι της Πολης αντλουσαν νερο με κουβαδες απο τα υπογεια των σπιτιων τους μαζι με ψαρια.
Τελικα η δεξαμενη ανακαλυφθηκε απο τον Pierre Giles το 1490. Οι Οθωμανοι χρησιμοποιησαν την δεξαμενη για την αρδευση του Topkapi.



Με το που θα φτασετε κατω θα βρεθειτε σε καποια αλλη εποχη. Η εικονα ειναι καταπληκτικη, βεβαια βοηθα παρα πολυ ο μελετημενος φωτισμος.
Η cisterna εχει 336 μαρμαρινους κιονες υψους 8μ, τοποθετημενους σε 12 σειρες με 28 κιονες η καθε μια και σε αποσταση 4μ .
Εξηντα ομως κιονες στην ΝΔ πλευρα εντοιχιστηκαν και δεν ειναι πλεον ορατοι. Η δεξαμενη τωρα εχει νερο υψους περιπου 50cm. Φανταστείτε την να ειναι γεματη μεχρι πανω. Εχει χωρητικοτητα 80.000 κυβ.εκατ.
Μεγαλο μερος της δεξαμενη ειναι κατασκευασμενο απο παλια κτιρια ή κατεστραμενα (κυριως  αρχαιους Ελληνικους ναους).
Δυο κιονες στη ΒΔ πλευρα στηριζονται σε Ελληνικες βασεις, οπου εχουν σκαλιστει αναγλυφα ογκωδη προσωπα της Μεδουσας.

Ωρες επισκεψης στην δεξαμενη.
Απριλιος - Οκτωβριος  9-18:30
Νοεμβριος - Μαρτιος 9-17:30
 Εαν επισκεφθειτε το μερος τους καλοκαιρινους μηνες να γνωριζετε οτι θα υπαρχει μεγαλη ουρα επισκεπτων. Πατε οσο το δυνατον πιο πρωι.


Πως θα πατε.


Φωτο 1.




Η εισοδος για την δεξαξαμενη εχει αλλαξει, η παλια έξοδος εχει γινει η εισοδος. Για την ακριβεια βρισκεται απεναντι απο την αριστερη πλευρα της Αγια Σοφιας ετσι οπως βλεπουμε τον ναο, και στην αρχη της οδου Alemdar (Χαρτης 1.)








Χαρτης 1.












Κτιριο εξοδου απο την δεξαμενή.















                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια: