Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΑΓΙΑ-ΣΟΦΙΑ: ΤΕΜΕΝΟΣ Ή ΜΟΥΣΕΙΟ;

ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΤΖΑΜΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟ!!!

Δεν ξερω αν ειναι σωστο και πρέπον σε αυτο το blog να αναφερθω στο ζητημα που προεκυψε με το ''πυροτεχνημα'' που πεταξε ο Ερντογαν, οτι ειναι υπο σκεψη να ξανακανει την Αγια Σοφια τεμενος.

Μετα απο πολλή σκεψη, αποφασισα να σας πω την γνωμη μου:

Γεγονος ειναι οτι η Αγια Σοφια ηταν χριστιανικος ναος, αργοτερα μετατραπηκε σε τεμενος και το 1934 ο Κεμαλ την εκανε μουσειο.
Παντα ομως ηταν η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ!

Ναος της του Θεου Σοφιας για τους Ελληνες, Ayasofya camii για τους οθωμανους, Sancta Sophia για τους καθολικους, Ayasofya muzesi για τους Τουρκους σημερα.

Επισης, γεγονος ειναι οτι η Αγια Σοφια σημερα ειναι ο πρωτος τουριστικος προορισμος σε ολοκληρη την Τουρκια.

Το 2013 επισκεφθηκαν την Πολη 18.000.000 τουριστες απο το εξωτερικο. Ειμαι απολυτως σιγουρος οτι ολα αυτα τα εκατομμυρια περασαν απο την Αγια Σοφια.

Εχουμε και λεμε, 18.000.000 Χ 20L (τιμη εισοδου) = 360.000.000L ή 116.130.000 ευρω. Καταλαβατε για τί εσοδα μιλαμε και αυτα μονο απο τους ξενους τουριστες;

Σε αυτο το ποσο αθροίστε και τα εσοδα απο τα  εκατομμυρια Τουρκων που επισκεπτονται την Αγια Σοφια.

Εαν ο Τούρκος πρωθυπουργός την ξανακάνει τεμενος, τότε τα εκατομμυρια των τουριστων θα εξακολουθησουν μεν να επισκεπτονται την Αγια Σοφια, τα εσοδα, όμως, θα μηδενιστούν αφου σε κανενα τεμενος δεν υπαρχει εισιτηριο εισοδου.

Ο Ερντογαν ειναι ισλαμιστης, αλλα σιγουρα δεν ειναι χαζος. Ολα γινονται για εσωτερικη καταναλωση απευθυνομενος στους φανατικους οπαδους του, ειδικα τωρα που εχει και το προβλημα με τις υποκλοπες.

Ισως να πεταξε την ''ρουκετα'' για να ακουσει τον κροτο το Πατριαρχειο και φοβηθει για τις οποιες μελλοντικες θρησκευτικες διαπραγματευσεις.

Ισως να κανω λαθος, αλλα ετσι βλεπω την ολη κατασταση.

------------
ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022

Τελικα ο Τουρκος προεδρος εκανε πραξη την απειλη του. Εδω και εναμιση χρονο περιπου, η ΑγιαΣοφιά μετατραπηκε σε τεμενος.
Τεραστια χαλιά απλωθηκαν καλυπτοντας το μαρμαρινο δαπεδο και μεγαλα πανια σκεπασαν οτιδηποτε θυμιζει τον ορθοδοξο ναο που οραματιστηκε ο Ιουστινιανος.
-----------------

Δεν υπάρχουν σχόλια: