Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

YENI CAMII.


Yeni camii (Νέο τζαμί). H κατασκευη ξεκινησε το 1597 με εντολη της Safiye συζυγου του σουλτανου Murad III. Διηρκεσε περιπου μισο αιωνα και την τελειωσε η Turhan Hadice συζυγος του σουλτανου Mehmet IV το 1665! Αρχιτεκτονες Davut Aga και Ahmed Cavus.
Με την πρωτη ματια αμεσως καταλαβαινεις οτι το τεμενος ειναι κατασκευη  με χρηματοδοτη γυναικα. Εξωτερικα υπαρχουν παρα πολλα διακοσμητικα στοιχεια, πολλοι μικροι τρουλοι  γυρω απο τον κεντρικο σε υπερβολικο βαθμο.

Η αληθεια παντως ειναι οτι, βλεποντας το ετσι μεγαλοπρεπες με τον μεγαλο του ογκο και με τους γυρω χωρους που ανηκουν στο τεμενος και ηταν παλια νοσοκομειο, σχολειο και αλλα ιδρυματα, με τα πολλα σκαλοπατια που υπαρχουν στις κεντρικες εισοδους του τεμενους, αμεσως σε εντυπωσιαζει.

Η αυλη του ειναι αρκετα μεγαλη με την εντυπωσιακη μαρμαρινη κρηνη στο κεντρο οπου πλενουν οι πιστοι τα χερια και τα ποδια τους πριν μπουν για προσευχη. Γυρω-γυρω υπαρχουν αψιδες στηριζομενες σε κιονες. Επισης, στους εξωτερικους τοιχους περιμετρικα υπαρχουν αποσπασματα απο το κορανιο γραμμενα πανω σε μπλε πλακακια Iznik.


Κατά την επίσκεψή μου τον Γενάρη του 2018, γύρω από το τζαμί
είχαν στηθεί πανύψηλες σκαλωσιές και ήταν κλειστό αφού στο εσωτερικό του
γινόταν εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης - συντήρησης.

Εσωτερικα ειναι πλουσιο σε διακοσμηση, εχει πολλα πλακακια Iznik που καλυπτουν τους τοιχους και τις κεντρικες κολωνες του τεμενους. Εχει πολλα παραθυρα και το φυσικο φως ειναι απλετο. Εντυπωσιακος ο κεντρικος πολυελαιος και περιμετρικα μικροτεροι. Στις δυο πλαγιες πλευρες υπαρχουν σειρες αψιδων στηριζομενες απο πλουσιους διακοσμημενους κιονες. Και φυσικα ολο το δαπεδο ειναι καλυμενο απο μοκετα με διαφορους σχεδιασμους.
Ο καθενας μπορει να μπει στο εσωτερικο του τεμενους, ανδρας η γυναικα, αρκει να βγαλουν τα παπουτσια τους αλλα οχι ξυπολητοι (υπαρχουν θεσεις εξω για τα παπουτσια  η σου δινουν σακκουλα για να τα παρεις μεσα μαζι σου), οι ανδρες να μην φορανε κοντο παντελονακι και οι γυναικες να μην φορανε παντελονι, κοντη φουστα και παντα να εχουν καλυμενο το κεφαλι με μαντίλα (σου δινουν στην εισοδο εαν δεν εχεις).
Δεν υπαρχει εισιτηριο σε κανενα τεμενος. Οι φωτογραφιες επιτρεπονται, εκτος απο τις ωρες προσευχης.

Η γνωμη μου ειναι να επισκεφτειτε το τεμενος, αξιζει. 


Πως θα πατε.


Συνιστω να κανετε ενα περιπατο και να πατε μεχρι το τεμενος. Ξεκινηστε απο την
Αγια Σοφια κατεβαινοντας την οδο Alemdar (διαδρομη του τραμ). Σε μικρη αποσταση στα δεξια σας η εντυπωσιακη εισοδος του Gulhane Park. Συνεχιζετε την πορεια σας και σε λιγο μπαινετε περιοχη Sirkeci και στην οδο Hundavendigar,
φτανετε στον Σιδ.Σταθμο Sirkeci (δεξια). Αφηνετε τις ραγες του τραμ και αφου περασετε απεναντι συνεχιζετε επι της οδου Hamidiye μεχρι το τελος της. Εκει θα βρειτε αριστερα σας την Αιγυπτιακη αγορα και δεξια σας το Yeni camii. Στην αλλη ακρη της πλατειας  θα δειτε το Rustem camii (Χαρτης 1).

Xαρτης 1.

Επισης μπορειτε να πατε και με το τραμ. Το τραμ θα εχει κατευθυνσει προς Kabatas και θα κατεβειτε στην σταση Eminonu. Θα περασετε τη λεωφορο και θα δειτε μπροστα σας το μεγαλοπρεπες Yeni camii (Xαρτης 2).

Χαρτης 2.






1 σχόλιο:

stavretta είπε...

Τέμενος

Το Τέμενος, <τέμνω,τέμενος είναι οριοθετημένος (τεχνητά ή όχι) χώρος μέσα στο οποίο λατρευόταν μια θεότητα ή συνηθέστερα ένας ήρωας στην αρχαία Ελλάδα.
Ήταν συνήθως αλσύλλια που περιέκλειαν βωμούς ή και άλλες πρόχειρες, τυχαία τοποθετημένες κατασκευές για την τέλεση ιεροπραξιών.
Αποτελούν ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της αρχαίας θρησκείας, ιδίως στις απαρχές της, καθώς και μέσα από την οριοθέτηση και καθιέρωση του χώρου προήλθαν τα ιερά.
Ο όρος δεν έχει αντίστοιχό του στις λατινογενείς γλώσσες, γεγονός που καταδεικνύει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της έννοιας.
Δυο από τα πιο γνωστά τεμένη ήταν αυτά του Πέλοπα στην Ολυμπία (Πελόπιον) και του Οφέλτη στη Νεμέα.
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%AD%CE%BC%CE%B5%
CE%BD%CE%BF%CF%82



Ο όρος δεν έχει αντίστοιχό του στις λατινογενείς γλώσσες,...
άρα είναι αδόκιμος όρος αυτός πού χρησιμοποιείτε.
ΕΠΟΜΈΝΩΣ δέν λέγεται ΤΕΜΕΝΟΣ.
Άς τό πούν ΝΑΟ η οτιδήποτε άλλο.


ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ

stavretta