Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

SULEYMANIYE CAMΙΙ.



Το τέμενος του Σουλεϊμαν Α' του Μεγαλοπρεπούς.
Τουρκικα Suleymaniye. Αρχιτεκτονας Μιμαρ Σιναν.
Η κατασκευη αρχισε το 1550 και ολοκληρώθηκε το 1557. Βρισκεται στον τριτο λοφο της Πολης.
Είναι, κατά την άποψή μου, το καλυτερο τζαμι της Πολης με διαφορα απο τα υπολοιπα.



Ειναι το τεμενος που βλεποντας το κάποιος, αντιλαμβάνεται αμέσως την προσωπικοτητα του σουλτανου για τον οποιο ειναι χτισμενο το τεμενος, και στην προκειμενη περιπτωση για τον Σουλειμαν τον Μεγαλοπρεπη.

Τον σουλτανο που εδωσε αιγλη, κυρος, τεραστια δυναμη και αμυθητο πλουτο στην Οθωμανικη Αυτοκρατορια.

Τον σουλτανο μαχητη, πολεμιστη, σκληρο στις αποφασεις του αλλα,
 ταυτοχρονα, δικαιο προς ολους τους υπηκοους του, μουσουλμανους και μη. Τον σουλτανο που πεθανε πανω στο αλογο του σε καποια εκστρατεια και οχι στην αγκαλια καποιας παλακιδας η με την κανατα του κρασιου αγκαλια.
Τον σουλτανο που διαβαζε διαρκως και οχι μονο Οθωμανους η Περσες διανοουμενους.
Το τεμενος, λοιπον, σε συναρπαζει αμεσως με τον δυναμικο του ογκο και την ομορφια της αρχιτεκτονικης του.
Ο Mimar Sinan απεδειξε στην οικουμενη ποσο μεγάλος αρχιτεκτονας ηταν. Μπορει το τεμενος του, το Selimaniye στην Ανδριανουπολη να ειναι το μεγαλυτερο, αυτο ομως ειναι το ΤΕΜΕΝΟΣ που σου μιλαει.

Εσωτερικα τιποτα εξεζητημενο και απεριττο, φανερωνει το μεγαλειο του σουλτανου αλλα με πολυ διακριτικο και προσεγμενο τροπο.

Απλετο φως, φυσικο και τεχνητο. Οι τοιχοι ζωγραφισμενοι με εξαισια χρωματα, ειτε ζωγραφιες, ειτε ''σουρες'' απο το κορανιο. Τα παραθυρα, οχι ολα, εχουν σχεδια με βιτρώ που δινουν ποικιλους χρωματισμους στο φως του ηλιου.
Υπαρχουν στους τοιχους σαν μεγαλοι πινακες, διαφοροι συμβολισμοι απο το κορανιο, σχεδιασμενοι με πλακακια Iznik (σε μπλε χρωματισμο) παρα πολυ εντυπωσιακοι.
Το δαπεδο ειναι στρωμενο ολο με παχια μοκετα με διαφορα σχεδια.
Ο καθενας μπορει να μπει στο εσωτερικο του τεμενους, ανδρας ή γυναικα, αρκει να βγαλουν τα παπουτσια τους αλλα οχι ξυπολητοι (υπαρχουν θεσεις εξω για τα παπουτσια ή σου δινουν σακκουλα για να τα παρεις μεσα μαζι σου), οι ανδρες να μην φορανε κοντο παντελονακι και οι γυναικες να μην φορανε παντελονι, κοντη φουστα και παντα να εχουν καλυμενο το κεφαλι με μαντίλα (σου δινουν στην εισοδο εαν δεν εχεις).
Δεν υπαρχει εισιτηριο σε κανενα τεμενος. Οι φωτογραφιες επιτρεπονται, εκτος απο τις ωρες προσευχης.
Συνιστω εκεινες τις ωρες -οχι οτι απαγορευεται- να μην ενοχλειτε τους πιστους με την εισοδο σας στο τεμενος.



Μπορειτε να καθησετε κατω στη μοκετα οση ωρα θελετε,να συνομιλείτε με την παρεα σας χαμηλοφωνα, να παρατηρείτε την κινηση ή να βγαζετε φωτογραφίες και γενικα να μην ενοχλειτε.




Στον περιβολο βρισκεται σε δυο χωριστά κιοσκια, οι τάφοι
 του Σουλεϊμαν και της γυναικας του Χιουρρεμ.
Ολο το συμπλεγμα περιλαμβανει 4 θεολογικες σχολες, νοσοκομειο, λουτρα, σχολειο, ιμαρετ(αιθουσες υπνου-αιθουσες προσφορας σουπας)  και αλλους δημοσιους χωρους.





Πως θα πατε.


Το Suleymaniye δεν απεχει πολυ απο το ιστορικο κεντρο της Παλιας Πολης. Θα ξεκινησετε απο την πλατεια του Beyazit camii. Αριστερα εκει που τελειωνει ο αυλογυρος του Πανεπιστημιου ξεκινα η οδος Basim Omerpasa, αυτον τον δρομο θα παρετε, ειναι ενας ησυχος δρομος. Προχωρατε μεχρι να συναντησετε την διασταυρωση με την οδο Suleymaniye, πορεια δεξια. Σε μικρη αποσταση θα φτασετε στο τεραστιο και πανεμορφο Suleymaniye (Χαρτης 1).

Χαρτης 1.













Ο τάφος του Σουλεϊμάν. Στο βάθος αριστερά κτίριο
είναι ο τάφος της Χιουρέμ




Δεν υπάρχουν σχόλια: