Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

PIYALE PASA CAMII.





Τεμενος
 Piyale Pasa Camii. Κατασκευαστηκε για τον Βεζυρη και Ναυαρχο Piyale Mehmet Pasa μεταξυ 1565-1573 απο τον αρχιτεκτονα Mimar Sinan. Ειναι γνωστο και ως Tersane camii και βρισκεται στην περιοχη Kasimpasa.




Σε αντιθεση με αλλα τζαμια του Sinan που εχουν μεγαλο κεντρικο τρουλο, το Piyale camii ειναι κατασκευασμενο με εξι πανομοιοτυπους τρουλους, διατεταγμενους σε δυο σειρες των τριων τρουλων. Ειναι ενα απο τα δυο τζαμια στην Κων/πολη με πολλους τρουλους, το αλλο το Vasat Atik Ali Pasa camii. Oι τρουλοι στηριζονται στο κεντρο της μεγαλης αιθουσας απο ενα ζευγαρι λεπτων γρανιτενιων στηλων. Τα παραθυρα εχουν βιτρο και 3 τοιχοι ειναι διακοσμημενοι με καλλιτεχνικες γραφες στιχων απο το κορανι πανω σε μπλε πλακακια Iznik. To θολωτο οκταγωνο μαυσωλειο στα ΒΔ του τζαμιου περιεχει τον ταφο του Piyale Pasa, των γιων του και των θυγατερων του. Η γυναικα του Gevherhan Sultan κορη του Σουλτανου Selim II, ξαναπαντρευτηκε και ταφηκε στο Μαυσωλειο του Selim II στην αυλη της Αγιας Σοφιας.

Ο καθενας μπορει να μπει στο εσωτερικο ενός τεμενους ανδρας η γυναικα, αρκει να βγαλουν τα παπουτσια τους αλλα οχι ξυπολητοι (υπαρχουν θεσεις εξω για τα παπουτσια ή σου δινουν σακκουλα για να τα παρεις μεσα μαζι σου), οι ανδρες να μην φορανε κοντο παντελονακι και οι γυναικες να μην φορανε παντελονι ή κοντη φουστα και παντα να εχουν καλυμενο το κεφαλι με μαντίλα  (υπαρχουν στην εισοδο εαν δεν εχεις).
Δεν υπαρχει εισιτηριο σε κανενα τεμενος. Οι φωτογραφιες επιτρεπονται εκτος απο τις ωρες της προσευχης



Πως θα πατε.


α. Eγω πηγα με ταξι.

β. Επισης μπορειτε να πατε με την αστικη συγκοινωνια, θα παρετε το αστικο   77C (Eminonu-Ciksalin) απο τον τερματικο σταθμο του Eminonu αριστερα της Γεφυρας του Γαλατα (Χαρτης 1) και θα κατεβειτε στην σταση Kadinlar Cesmesi το τζαμι ειναι απεναντι . Επισης μπορειτε να πατε και απο τον Σταθμο Vezneciler που βρισκεται διπλα στο Beyazit camii. (Χαρτης 2)

Χαρτης 1.











Χαρτης 2.




























































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: