Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΜΟΝΗ ΜΥΡΕΛΑΙΟΥ (BODRUM CAMII).



Bodrum camii (το τζαμι της Αλικαρνασσού) ή Mesih Pasa camii απο το ονομα τού μετατροπέα σε τζαμι. Μια πρωην βυζαντινη μονη γνωστη με το ελληνικο ονομα Μυρελαίο (τοπος τού μύρου). Η μονη σημερα βρισκεται πανω σε μια μικρη πλατεια πνιγμενη γυρω γυρω απο οικοδομες στην περιοχη του Laleli.





Λιγα χρονια πριν το 928 κατα την διαρκεια του πολεμου εναντιον των Βουλγαρων του Συμεων, ο δρουγγάριος (στρατιωτικος βαθμος) Ρωμανος Λεκαπινος αγορασε ενα κτισμα στο  ενατο διαμερισμα της Πόλης οχι μακρυα απο την θαλασσα του Ναρμαρα, στη θεση που ονομαζοταν 
Μυρέλαιον. Μετα την ανοδο του στον θρονο αυτο το κτισμα εγινε ο πυρηνας ενος νεου αυτοκρατορικου παλατιου που σκοπος του ηταν να αμφισβητησει το μεγαλειο του κοντινου Μεγαλου Παλατιου, και

οικογενειακο ιερο τής οικογενειας Λεκαπηνου. Το ανακτορο τού Μυρελαιου χτιστηκε πανω σε μια γιγαντια Ροτόντα (κυκλικο κτιριο με τρούλο) του 5ου αιωνα, η δευτερη μεγαλυτερη μετα το Ρωμαϊκό Πάνθεον. Η Ροτοντα χρησιμοποιήθηκε ως δεξαμενη. Διπλα στο νεο παλατι εκτισε μια μονη, η οποια προοριζοταν να χρησιμοποηθει ως τοπος ταφης της οικογενειας του. Το πρωτο οικογενειακο μελος που ενταφιασθει στην μονη ηταν η συζυγος του Θεοδωρα. 

  
Αργοτερα ενταφιασθηκε και ο γιος του Χριστοφορος Λεκαπινος. Με αυτο τον τροπο ο Ρωμανος διεκοψε μια παραδοση εξι αιωνων, οπου σχεδον ολοι οι αυτοκρατορες, απο τον Κωνσταντινο Α' και μετα ενταφιαζοντουσαν στη εκκλησια των 12 Αποστολων. Αργοτερα ο Αυτοκρατορας μετετρεψε το παλατι σε γυναικειο μοναστηρι.Οταν ο Ρωμανος πεθανε εξορισμένος στο νησι Πρώτη το 948 ενταφιασθηκε και αυτος στη μονη.
Το ιερο της μονης καταστραφηκε απο πυρκαγια το 1203 κατα την διαρκεια της 4ης Σταυροφοριας και η μονη εγκαταλειφθηκε. Επισκευαστηκε στα τελη του 13ου αιωνα απο τους Παλαιολογους.
   
Μετα την Αλωση της Πολης η μονη μετατραπηκε σε τεμενος απο τον μεγαλο βεζυρη Mesih Pasa, κατα τη διαρκεια της βασιλειας του Sultan Beyazit II. Το τεμενος πηρε το ονομα Bodrum ( στα Τουρκικα το υπογειο), εξαιτιας της  υπογειας δεξαμενης κατω απο την μονη, με τους 70 κιονες οι οποιοι στηριζαν την οροφη. 
Το οικοδομημα καταστραφηκε στις πυρκαγιες του 1784 και 1911 οποτε και εγκαταλειφθηκε.Το κτιριο μετα απο συνεχεις επεμβασεις αποκατασταθηκε τελικα το 1986 οταν λειτουργησε ξανα ως τεμενος. Το 1990  αποκατασταθηκε και η δεξαμενη και χρησιμοποιειται ως τοπος προσευχης για τις γυναικες.


Πως θα πατε.


Ξεκινατε απο την Κλειστή Αγορα (Kapalicarsi) και βαδιζοντας στο αριστερο πεζοδρομιο της οδου Ordu κατεβαινετε προς  Laleli camii και Aksaray (αντιθετη κατευθυνση απο την Αγια Σοφια).
Απεναντι απο το Laleli camii θα βρειτε την οδο Laleli, στριβετε αριστερα και περνατε στο δεξιο πεζοδρομιο του δρομου, προχωρατε και στην πρωτη διασταυρωση κανετε δεξια στην οδο Sair Hasmet, ο δρομος ειναι μικρος σε μηκος. Στο τελος του θα δειτε λιγα σκαλακια, θα τα ανεβειτε και θα βρεθειτε σε μια μικρη πλατεια,  αριστερα σας η Μονη Μυρελαιου (Χαρτης 1).

Χαρτης 1.














Δεν υπάρχουν σχόλια: