Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ


Οικουμενικο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ειναι η ονομασια της Αρχιεπισκοπης Κων/πολεως και Νεας Ρωμης. 
Ιδρυθηκε απο τον Αποστολο Ανδρέα.
Η Β' Οικουμενική Συνοδος αναγνωρισε την εδρα της Κων/πολεως ως Πατριαρχειο, ενω η Δ' Οικ. Συνοδος την κατεστησε πρωτοθρονη εκκλησια της Ανατολικης Ορθοδοξης Εκκλησιας.

Με την τραγικη παράδοση της Πολης στους Οθωμανους το 1453 ο Μωαμεθ ο Πορθητης με μια κινηση μεγαλης πολιτικης σημασιας, τοποθετει τον φανατικο ανθενωτικο μοναχο Γενναδιο Σχολαριο στον Πατριαρχικο θωκο. Η Ορθοδοξη Εκκλησια και η Πυλη συμμαχουν εναντια στην Καθολικη Ευρωπη. Ο Μωαμεθ παραχωρει στον Πατριάρχη ολα τα προνομια που είχαν οι Αυτοκρατορες, ο Πατριαρχης αναγνωριζεται ως Εθναρχης του ελληνορθόδοξου εθνους ανεξαρτητως γλωσσας και καταγωγης.
Μεγαλη σημασια ειχε και η απαλλαγη που δοθηκε στους χριστιανους της Πολης απο τον διαβοητο ''Φορο των Παιδιων'' γνωστο ως παιδομαζωμα.
Το Οικ. Πατριαρχειο εγκατασταθηκε στο Φαναρι το 1600. Στην μεσαιωνικη ελληνικη Φαναριον σημαινει Φαρος. Στο Βυζαντιο η περιοχη λεγοταν Πετριον και εδω υπηρχε ο μεγαλυτερος φαρος του Κερατιου.
Τα προνομια που δοθηκαν απο τον Μωαμεθ διατηρηθηκαν απο ολους τους σουλτανους μεχρι το 1821. Τοτε ο Οικ. Πατριαρχης Γρηγοριος Ε' αναθεματισε και αφορισε τους επαναστατες. Παρα την ενεργεια αυτη, την ημερα του Πασχα του 1821 απαγχονιστηκε στην κεντρικη πυλη του Πατριαρχειου η οποια απο τοτε παραμενει σφραγισμενη.

Ομορφα διατηρητέα του Φαναρίου

Φανατικοι οθωμανοι αρχισαν μια τρομερη σφαγη, λεηλατησαν και πυρπολησαν ολα τα αρχοντικα του Φαναριου. Το Φαναρι ερημωσε αλλά διατηρησε καποιο κυρος που οφειλεται στην παρουσια του Πατριαρχειου και των φημισμενων σχολειων. Τελικα κατηντησε μια μικροαστικη γειτονια.



Σημερα οι περισσοτεροι ξενοι που ερχονται στο Φαναρι ειναι Ελληνες, Ρωσοι και αλλοι Ορθοδοξοι. 
Το Πατριαρχειο ειναι στριμωγμενο σε ενα στενακι ανάμεσα σε τειχη,
ολοκληρωτική απουσία μεγαλοπρέπειας. Πισω απο το τειχος κρυβεται η μονη του Αγίου Γεωργίου, ενα μεγαλο ξυλινο κονακι και καποια πετρινα κτισματα.
Περιμενεις να δεις κατι μεγαλο και απογοητεύεσαι πληρως.
Οσον αφορα την σταση των Τουρκων εναντι του Πατριαρχειου, αρκει μονο να δει κανεις το ονομα που διαλεξαν για τον δρομο που περνα μπροστα απο το Πατριαρχειο.
Μεχρι πριν λιγα χρονια λεγοταν Sadrazam Ali Pasa, το ονομα του Βεζυρη που διεταξε τον αποκεφαλισμο του Γρηγοριου Ε' αλλά προσφατα ο δρομος μετονομασθηκε σε Sadik Ahmet (Σαδίκ Αχμέτ), προς τιμην του μουσουλμάνου (Έλληνα υπήκοου), πρώην βουλευτη της μειονοτητας στην Κομοτηνή, ο οποίος σκοτώθηκε υπό ακαθόριστες συνθήκες σε αυτοκινητικό δυστύχημα!


Πώς θα πατε:


1. Η πιο ευκολη λυση ειναι με ταξι.

2. Όμως, ένας περιπατος διπλα στον Κερατιο μεχρι το Πατριαρχειο ειναι ακομη πιο καλή λυση. 
Ξεκινατε απο την Γεφυρα του Γαλατα. Αφου περασετε την Γεφυρα Ataturk, την πυλη Cibalikapi και την πυλη Ayakapi, σε μικρη αποσταση θα συναντησετε την σταση Fener (Χαρτης 1), απεναντι και λιγο αριστερα θα βρειτε την οδο Yildirim (φωτo). Σε λιγα μετρα στην διασταυρωση κανουμε αριστερα το Πατριαρχειο στα δεξια μας.


Χαρτης1.


Mπορειτε να πατε και με το αστικο λεωφορειο απο τον Τερματικο Σταθμο του Eminonu, αριστερα απο την Γεφυρα του Γαλατα. Θα παρετε τα εξης αστικα: Νο 99, Νο 99Α, Νο 48Ε, Νο 399Β, Νο 399C, No 44B. Θα κατεβειτε στη σταση Fener.


Μολις κατεβειτε απο το λεωφορειο πορεια δεξια μεχρι το πρωτο στενο που θα δειτε στην απεναντι πλευρα του δρομου (φωτο). Μπαινετε στο δρομακι οδος Yildirim, μικρο δρομακι, στο τελος του κανετε αριστερα και σε λιγα μετρα στα δεξια σας το Πατριαρχειο.


Αλλος τροπος ειναι να πατε με το τραμ T5. Η αφετηρια ειναι στην περιοχη Eminonu και διπλα στην Γεφυρα του Γαλατα. Θα κατεβειτε στην σταση Fener.



Μολις βγειτε απο στον σταθμο πορεια δεξια μεχρι να συναντησετε στα αριστερα σας την εισοδο της οδου Yildirim (φωτο). Θα μπειτε στο μικρο δρομακι και στο τελος του στριβετε αριστερα, σε λιγα μετρα και δεξια σας το Πατριαρχειο.





























































Δεν υπάρχουν σχόλια: