Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΓΕΦΥΡΑ "ATATURK Ή UNKAPANI".



Η γεφυρα ειναι γνωστη και ως Γεφυρα Unkapani.

Συνδεει την ιστορικη χερσονησο με την συνοικια Beyoglu και ειναι προεκταση της λεωφορου Ataturk που κατεβαινει απο το υδραγωγειο του Valens.
H πρωτη γεφυρα χτιστηκε απο την Bezmialem Sultan το 1836 και ειχε το ονομα Hayratiye.
To μηκος της ηταν 400μ. και το πλατος της 10μ.


Το 1875 χτιστηκε η δευτερη γεφυρα, μεταλλικη αυτη την φορα, με μηκος 780μ. και πλατος 18μ. Το1912 κατασκευαστηκε η τριτη γεφυρα στην θεση της Hayratiye και η οποια κατερρευσε το 1936 μετα απο μια φοβερη καταιγιδα.
Το1936-1940 χτιστηκε η τεταρτη γεφυρα ηταν ξυλινη στην αρχη αλλα το 1954 καλυφθηκε με ασφαλτο.
Το μηκος της ειναι 477μ. και το πλατος 25μ. εξακολουθει να λειτουργει ως σημερα.
Απο την γεφυρα εχω περασει μονο μια φορα οταν πηγα στο τεμενος Azap camii που ειναι διπλα στην γεφυρα απο την μερια του Βeyoglu.
Ειναι κυριως γεφυρα για αυτοκινητα για τους πεζους δεν ειναι καθολου βολικη γιατι ειναι αρκετα μακρυα απο τα αξιοθεατα της περιοχης Eminοnu.
Οι ψαραδες ομως ειναι εδω και στις δυο πλευρες της.


Πως θα πατε.


Παιρνουμε το τραμ απο οποιαδηποτε σταση με κατευθυνση προς Kabatas και κατεβαινουμε στη σταση Eminonu απο εδω μπορουμε να παμε στη Γεφυρα Ataturk ακολουθωντας δυο διαφορετικες πορειες. 
α) Διασχιζουμε την Γεφυρα του Γαλατα και μετα στριβουμε αριστερα στη οδο Tersane, ακολουθουμε τον δρομο μεχρι να συναντησουμε τη γεφυρα. 
β) Μολις κατεβουμε απο το τραμ πορεια αριστερη και ευθεια μεχρι να συναντησουμε τη γεφυρα. (Χαρτης 1)


Χαρτης 1.



Δεν υπάρχουν σχόλια: