Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ (AYASOFYA CAMII).



Ναος του Θεου Σοφίας, Ayasofya 
Χτίστηκε επι Ιουστινιανου του Α'.
Αρχιτεκτονες: Ανθέμιος & Ισίδωρος.
Μουσείο ως τον Ιουλιο του 2020, σημερα ειναι ξανα τζαμι με αποφαση της κυβερνησης του Ταγιπ Ερντογαν.
Εισοδος ελευθερη.
Βρίσκεται στην περιοχη Sultanahmet.

ISTANBUL MUSEUM PASS

Προσοχή: Υπάρχει πλέον η δυνατότητα να αγοράσετε το πάσο εισόδου στα σημαντικότερα μουσεία της Πόλης με 85 λίρες.
Δεν γνωριζουμε, ομως, τί αλλαγες εχουν γινει στο πασο μετα την μετατροπη της Αγια Σοφιας και της μονης της Χωρας σε τεμενη, οπου η εισοδος ειναι εξ ορισμου δωρεαν.

Αν έχετε σκοπό να πάτε σε πολλά απ΄αυτά μέσα σε πέντε μέρες, τότε αναμφισβήτητα συμφέρει.

Για λεπτομέρειες, κάντε κλικ εδώ.

Ωρες εισοδου:
Ο,τι ισχυει και για τα υπολοιπα τεμενη.

Παλιοτερα:
Καλοκαιρι: 15 Απριλιου - 31 Οκτωβριου.
Ωρες: 9 - 19.00.  Τελευταια είσοδος 18.00
Χειμωνας: 1 Νοεμβριου - 15 Απριλιου
Ωρες: 9 - 17.00.  Τελευταια είσοδος 16.00

Δευτερα κλειστα όλα τα Μουσεια.

------------------

ΤΖΑΜΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Τον περασμενο Ιουλιο (7/2020), με αποφαση του Ερντογαν η Αγια Σοφια ξαναγινε τζαμι.
Οι αλλαγες στον χωρο ειναι εμφανεις.
Στο πατωμα του βυζαντινου ναου εβαλαν παχυ χαλι, στον πρόναο τοποθετηθηκαν ψηλες ξυλινες παπουτσοθηκες και ψηλα στον ανατολικο ημιτρουλο κρυφτηκαν οι ορθοδοξες χριστιανικες εικονες (ψηφιδωτα) με τρια, εξυπνα τοποθετημενα, τριγωνικα πανια.
Το αποτελεσμα σοκαρει οποιονδηποτε νοημονα ειχε επισκεφτει τον βυζαντινο ορθοδοξο χριστιανικο ναο οταν ηταν μουσειο.
Μια αλλη σημαντικη αλλαγη ειναι η καταργηση του εισιτηριου, καθως η εισοδος στα μουσουλμανικα τεμενη ειναι ελευθερη.
Δραματικα αλλαξε και το ειδος των ατομων που την επισκεπτονται, πλεον, καθως στην συντριπτικη τους πλειοψηφια ειναι πιστοι του Αλλαχ.

Δειτε ενα συντομο βιντεο απο το νεο εσωτερικο της Αγιασοφιάς:



Οταν αποφασισετε να πατε οπωσδηποτε να ειστε εκει λίγο πριν τις εννιά γιατι μετα γεμιζει ο τοπος απο τα διαφορα γκρουπ και γινεται πανικος. Δεν ειναι μονο παρα πολλοι οι ξενοι τουριστες αλλα και πολλοι Τουρκοι απο αλλες πολεις και πολλα σχολεία. (Αυτο πια δεν ισχυει)

Η αληθεια ειναι οτι δεν εκτιμω τους Βυζαντινους εκτος ελαχιστων περιπτωσεων.
Όμως στην υποθεση Αγια Σοφια υποκλινομαι, πεφτω στα γονατα και προσκυνω (αν και εμεις οι Ελληνες ποτε δεν προσκυνησαμε ΚΑΝΕΝΑΝ), τον εντολέα αλλα περισσοτερο τους αρχιτεκτονες αυτου του μεγαλείου.
Καθε φορα που πηγαινω στην Κων/πολη αφου τακτοποιηθω στο ξενοδοχειο, η πρωτη μου δουλεια ειναι να παω στο πάρκο που ειναι αναμεσα στην Αγια Σοφιά και στο Μπλε τζαμί να καθησω σε ενα παγκακι και να την θαυμασω για  μιση ωρα.

Αυτο το ''προσκυνημα'' το εχω κανει και με βροχη!

Άποψη της Αγιασοφιάς από την πλευρά εισόδου στο Τοπκαπί 
Ειναι πολυ μεγαλη η διαφορα απο το να βλεπεις την Αγια Σοφια απο μακρια και απο το να εισαι μπροστα της.
Ετσι το περιεγραψε ο ιστορικος Προκόπιος: ''Υψώνεται στον ουρανο πανω απ' ολα και μοιαζει να σκυβει πανω απο την πολη''.
Ειναι μεγαλη η αντιθεση που σου προξενει ο τιτανιος εξωτερικος ογκος της, με την γαληνια και μεγαλοπρεπη αισθηση που νιώθεις στο εσωτερικο του ναου.
Νιωθεις πολυ μικρος και ανημπορος μεσα σε αυτην την αποκοσμη ατμοσφαιρα.
Την ''πίεση'' του ναου αρχιζεις να την νιωθεις μολις μπεις στον προθαλαμο. Ομως οταν περνας στο κεντρικο κλίτος, αισθάνεσαι να σου ''κοβονται'' τα ποδια και μια ανατριχιλα σε διαπερνά.
Όχι επειδή μπηκες στον μεγαλο ναο της Ορθοδοξιας αλλα απο το δεος που σου προκαλει αυτο το μεγαλειο του χωρου. Το απλετο φυσικο φως σε ''λούζει'' και το νιωθεις σε καθε μερος του σωματος σου.
Χωρις να το καταλαβεις, η πρωτη σου κινηση ειναι να σηκωσεις το κεφαλι σου ψηλα γιατι ενιωσες οτι μπηκες σε κατι αφύσικα μεγαλο.
Ο τρούλος ειναι τοσο μεγαλος ωστε κουραζεται το σβέρκο σου μεχρι να τον δεις ολον, έστω κι αν απουσιάζει το ψηφιδωτο του Παντοκράτορα που καλυπτε ολον τον θόλο (καταστράφηκε μετά την Άλωση και πολύ αργότερα κατασκεύασαν στην θέση του ένα οθωμανικό σχέδιο).
 
Δυστυχώς, απουσιαζει και το σπουδαιοτερο στοιχειο της διακοσμησης του ναου.
Τα 20-30 εκατομμυρια χρυσες ψηφιδες που καλυπταν το πανω μερος των τειχων και εκαναν την εκκλησια να λαμπει ολοκληρη καθως επεφτε  πανω τους το απλετο φως (κι αυτό καταστράφηκε μετά την Άλωση, όταν και ξήλωσαν όλες τις ψηφίδες). Έχουν κάνει κάποιες επιδιορθώσεις στο σημείο αλλά η ζημιά που έχει υποστεί το μνημείο είναι κάτι περισσότερο από ορατή!
Υπαρχουν, όμως, τα θαυμασια μαρμαρα στο κατω μερος των τοιχων του ναου, τα οποια συγκεντρωθηκαν απο ολη την αυτοκρατορια.
Η πραγματικοτητα ειναι οτι για να γινει αυτο το θαυμα ''ρημαχτηκαν'' πολλοι ελληνικοί ναοι σε ολοκληρη την ελληνικη επικρατεια κι αυτη ειναι μια απο τις αιτιες που δεν εχω σε εκτιμηση τους Βυζαντινους!
Για μενα το καλυτερο μερος απο το οποιο μπορεις να θαυμασεις εσωτερικα την Αγια Σοφια ειναι ο γυναικωνίτης.
Εισαι πιο κοντα στην κορυφη, μπορεις να νιωσεις καλυτερα το ευρος του χωρου και να θαυμασεις ολο το μεγαλειο του μνημείου.
 
Απο το 2007 που πρωτομπηκα στην Αγια Σοφια μεχρι φετος, μεσα στον κυριως ναο υπηρχαν πάντα πανυψηλες σκαλωσιες (σιγουρα υπηρχαν και πριν) για επισκευες.
Τωρα που τελειωσαν,  μπορω να πω οτι κανανε θαυμασια δουλεια. Βγηκε στην επιφανεια ενα μερος της δοξας της.
Εχω μπει αρκετες φορες στην Αγια Σοφια αλλα ποτε δε λεω οτι θα ειναι η τελευταια μου. 
Καθε φορα την βλεπω και διαφορετικη  στα ματια μου. Πολλες εικονες περνουν απο μπροστα μου, οταν παω καπου απομερα, σε μια γωνια του ναου και κοιταζω ολόγυρα, αργά - αργά.
Απο μπροστα μου μπορει να περασει ο αυτοκρατορας αλλα μπορει και ο σουλτανος, μπορει ο πατριαρχης αλλα μπορει και ο ιμαμης της Πολης.
Αλλά, παντα θα αναρωτιεμαι πώς θα ακουγόταν εδω μεσα μια εκκλησιαστικη χορωδια η μια συναυλια κλασσικης μουσικης!
Υπαρχει νομιζετε κανεις που να διαφωνει για μια τετοια εκδηλωση, ειτε ειναι χριστιανος, είτε μουσουλμανος; Ειτε ειναι Ελληνας, είτε είναι Τουρκος;
Να ακουστει μουσικη και απο τις δυο κουλτουρες. Να  γεμισει ο ναος με τους τυχερους και να πλημμυρισει ο εξω χωρος και η γυρω περιοχη απο Ελληνες, Τουρκους και καθε λογης ανθρώπους διαφορετικης κουλτουρας και θρησκευτικων πεποιθησεων.
Να γινει η Αγια Σοφια η αιτια για καλυτερες μερες, κυριως μεταξυ ημων και υμων.
Σε ολον τον απανταχου Ελληνισμο, η Αγια Σοφια προκαλουσε και θα προκαλει μια συναισθηματικη φορτιση.
Για πολλους ειναι το απόλυτο συμβολο του Ελληνισμου, πανω ακομα και απο τον Παρθενωνα!
Για μενα, ο ναος μπορει, όντως, να μπει ανάμεσα στα Θαυματα του Κοσμου, αλλα παντα στην κορυφη θα ειναι ο Παρθενώνας, ακλονητος οπως ειναι τοσους αιωνες.

Τελος μια συμβουλη:

Να πατε εστω μια φορα στη ζωη σας να δειτε αυτο το κτίσμα, το οποιο εμεις το λεμε Αγία Σοφία, αλλοι το λένε Ayasofya και κάποιοι άλλοι Agia Sofiα.
















Προσοχη Βασιλευς των ΡΩΜΑΙΩΝ

 









































































































































































3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θα μπορούσε κάποιος να κλείσει διαδικτυακά εισητήρια, προκειμένου να αποφύγει την αναμονή;

Nικανωρ είπε...

Δεν το γνωριζω. Αλλα στις αρχες Ιουνιου που ημουν στην Πολη ειδα το εξης.Διπλα στην εισοδο της Αγια Σοφιας υπηρχε ενα βαν απο το οποιο μπορουσες να αγορασεις εισητηρια για ολα τα Μουσεια. Δεν ξερω αν μπορεις να αγορασεις εισητηριο για ενα Μουσειο ή καποιο pass το οποιο ισχυει για ολα τα Μουσεια. Δεν ξερω αν σε βοηθησα αλλα θα σου πω και το εξης. Στο Topkapi υπαρχουν πολλα αυτοματα εκδοτηρια (υπαρχει και το κανονικο)απ οπου μπορεις να παρεις το εισητηριο σου ειτε με cash, ειτε με πιστωτικη.

Nικανωρ είπε...

Στο βαν δεν υπηρχε καθολου κοσμος.