Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΑΠΟ ΠΛΑΤΕΙΑ TAXIM ΠΡΟΣ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ (ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ-YENI CAMII-ΑΠΟΒΑΘΡΕΣ ΠΛΟΙΩΝ-ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ-ΜΠΛΕ ΤΖΑΜΙ-ΚΛΕΙΣΤΗ ΑΓΟΡΑ-BEYAZIT CAMII)


Για να πατε ευκολα απο την πλατεια Taxim στη Παλια πολη εκτος βεβαια του ταξι ειναι ο εξης:


Θα κατεβειτε στον υπογειο σταθμο του metro στην πλατεια Taxim και αφου ακολουθησετε τις πινακιδες θα παρετε τo τραινακι Funiculer της γραμμης F1 προς Kabatas (φωτο 1). Η διαδρομη ειναι περιπου 3 min. Οταν φτασετε και βγειτε επανω, μπροστα σας και 
αριστερα θα δειτε τον σταθμο του τραμ. Το τραμ θα διασχισει την Παλια πολη και μπορειτε να κατεβειτε οπου θελετε.

Χαρτης 1.

Μπορειτε να κατεβειτε στη σταση Eminonu και να επισκεφτειτε τη Γεφυρα του Γαλατα,την Αιγυπτιακη αγορα, το Yeni camiτο Rustem Pasa camii. Επισης εδω βρισκονται και οι αποβαθρες των πλοιων (Χαρτης 1).



Χαρτης 2.

Το τραμ συνεχιζει. Μπορειτε να κατεβειτε στη σταση Sultanahmet και να επισκεφτειτε την Αγια Σοφια, την Αγια Ειρηνη, τον Ιπποδρομο, το Μπλε τζαμι, τη Βασιλικη δεξαμενη, το Topkapi saray (Χαρτης 2).



Χαρτης 3.

Επομενη ειναι η σταση Cemberlitas. Eδω θα δειτε τη Στηλη του Κων/νου και το Nuruosmaniye camii.
Συνεχιζετε και στην επομενη σταση Kapalicarsi-Beyazit cami, θα δειτε τη Κλειστη αγορα και το Beyazit camii.
(Χαρτης 3)

Εαν θελετε μπορειτε να πατε με τα ποδια απο την Αγια Σοφια μεχρι την Κλειστη αγορα. Ειναι μια πολυ ευχαριστη βολτα.
Φωτο 2.

Για την επιστροφη στη πλατεια Taxim, θα παρετε το τραμ με κατευθυνση προς Kabatas και θα κατεβειτε στο τερμα. Αφου βγειτε απο τη σταση θα περασετε στο αριστερο πεζοδρομιο και θα βαδισετε προς τα πισω για βρειτε την υπογεια αφετηρια και να παρετε το τρενακι προς πλατεια Taxim. (Φωτο 2)




ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΦΟΔΙΑΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ 
ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ISTANBULKART. ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ.

3 σχόλια:

Λεμονακι είπε...

Καλησπέρα σας, παρακολουθω με πολύ ενδιαφέρον τα όσα γράφετε και θέλω να τα δω και δια ζώσης.Μπορειτε σας παρακαλώ να μου πείτε αν είναι δύσκολο να επισκεφτεί κάποιος την Πόλη με αυτοκίνητο ,(κίνηση στους δρόμους, διόδια,παρκινγκ...)και παιδιά.Ευχαριστω

Nικανωρ είπε...

Αγαπητο Λεμονακι,

Απ'οτι εχω διαπιστωσει το κυκλοφοριακο προβλημα στην Πολη ειναι τεραστιο ειδικα στην παλια πολη. Επικρατει ενα αλαλουμ και απο την πλευρα των οδηγων αλλα το χειροτερο ειναι απο την πλευρα των πεζων. Εγω δε θα πηγαινα ΠΟΤΕ με αυτοκινητο στην Πολη. Αλλο πολυ μεγαλο προβλημα ειναι το παρκινγκ, ειδικα στη παλια πολη. Υπαρχουν πολλα μικρα υπαιθρια παρκινγκ αναμεσα στα δρομακια,και σε ανοιγματα αναμεσα στα κτιρια, αλλα το προβλημα ειναι πως θα φτασεις μεχρι εκει. Υπαρχουν και λιγα κλειστα παρκινγκ αλλα θα πρεπει να ξερεις που ειναι και το πως θα φτασεις μεχρι εκει. Ενα αλλο προβλημα ειναι η τρομακτικη πρωινη κινηση που επικρατει στον αυτοκινητοδρομο οταν μπαινεις στην Πολη, απο τα αυτοκινητα των ανθρωπων που πηγαινουν στις δουλειες τους.Η προσωπικη αποψη ειναι οτι η κυκλοφορια στην Πολη και ειδικα στην παλια πολη ειναι Ρωσικη ρουλετα.

Babis είπε...

Αν κλεισετε ξενοδοχειο γυρω απ την πλατεια ταξιμ υπαρχει διαδρομη συγκεκριμμενη που σας βγαζει απο την αυτοκινητοδρομο κατευθειαν στην πλατεια. Το εχω κανει 4 φορες και πετυχε. Το gps θα βοηθησει. Βαλτε ταξιμ, ΑΦΟΥ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΤΗς ΠΟΛΗΣ για να ειστε σιγουροι οτι θα πατε απ την διαδρομη που ειπα.
Εννοειται οτι με το που θα φτασετε στο ξενοδοχειο, το αυτοκινητο θα μπει σε φυλασσομενο παρκινγκ και θα το ξαναπαρετε οταν επιστρεψετε στην Ελλαδα. Ενδιαμεσα μονο με ποδαρακια, συγκοινωνιες και ταξι.