Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΚΕΡΑΤΕΙΟΣ ΚΟΛΠΟΣ (HALIC).


Κερατειος κολπος ενα απο τα μεγαλυτερα φυσικα λιμανια του κοσμου.
Εχει κατευθυνση ΝΑ απο το σημειο  οπου  ενωνεται με τον Βοσπορο στο ακρωτηρι Sarayburnu και ΒΔ εκει που καταληγει. 






Ο κολπος χωριζει την παλια πολη της Κων/πολης απο τις περιοχες του Γαλατα και αλλες συνοικιες. Οι δυο αυτες πλευρες της Πολης ενωνονται με 4 γεφυρες. Η πιο γνωστη και η πιο παλια Γεφυρα του Γαλατα, η Γεφυρα Ataturk, η καινουργια γεφυρα του metro(και πεζων) και η γεφυρα του Κερατιου η οποια εξυπηρετει τον αυτοκινητοδρομο Ο1.
Tα παραλια του κολπου απο την πλευρα της παλιας πολης ειναι ενα απεραντο παρκο το οποιο και περπατησα αρκετες φορες μεχρι τη γεφυρα του Κερατειου. Ειμαι σιγουρος οτι τα παρκα συνεχιζουν και μετα τη γεφυρα. Ειναι γεματα δεντρα και λουλουδια, πολυ φροντισμενα και μου εκανε μεγαλη εντυπωση η καθαριοτητα των χωρων αν και ηταν παντα γεματα απο κοσμο οσες φορες και να πηγα.

Ανοιξη και καλοκαιρι ο περιπατος σε αυτα τα παρκα ειναι απολαυση. Ερασιτεχνες ψαραδες ψαρευουν ολη την ημερα, μαναδες με τα παιδια τους να παιζουν στις παιδικες χαρες, ερωτευμενα ζευγαρακια να τα λενε στα παγκακια, ανδρες να ψηνουν στις ψησταριες και πολλοι να απολαμβανουν τη δροσια  ξαπλωμενοι κατω απο τα σκιερα δεντρα, πραγμα που εκανα και εγω πολλες φορες οταν γυριζα απο μια κουραστικη εξορμηση και περναγα απο τον Κερατειο.
Tα απογευματα κασταναδες, κουλουρτζηδες, καλαμποκαδες και διαφοροι αλλοι πραματευταδες με τα καροτσακια τους εξυπηρετουν την πελατεια τους. Καποτε υπηρχαν και οι κεμπαμπτζηδες που σου ετοιμαζαν μιση φρατζολα ψωμι γεματη κεμπαπια, διαφορα σαλατικα και απαραιτητα την καυτερη πιπερια. Εχω να τους συναντησω πολλα χρονια.





Εαν αποφασισετε να κανετε αυτον τον περιπατο καποιο ανοιξιατικο ή καλοκαιρινο απογευμα θα δειτε και ορισμενα ιστορικα μνημεια τα οποια ειναι πολυ κοντα στα παρκα που θα κανετε την βολτα σας, αν θελετε φυσικα.
(Χαρτης 1).
Αν  αποφασισετε να τα δειτε πρωτο στη σειρα ειναι η Μονη Αγ.Θεοδοσιας (Gul camii).




Σειρα εχει το Πατριαρχειο.













Πανω απο το Πατριαρχειο και πολυ κοντα σ'αυτο η Μεγαλη του Γενους Σχολη.








Ακολουθει η Βουλγαρικη  Ορθοδοξη εκκλησια του Αγ.Στεφανου. Ολη η εκκλησια ειναι κατασκευασμενη απο σιδερο και βρισκετε μεσα στο παρκο.











Σειρα εχει η Μονη Αγ.Θεκλας (Atik Mustafa Pasa camii).








Kαι τελος η Παναγια των Βλαχερνων.












Ειστε σχεδον κατω απο την γεφυρα του Κερατιου. Αν θελετε επιστρεφετε με τα ποδια ή περνατε στην απεναντι πλευρα του δρομου και απο την σταση Ayvansaray παιρνετε οποιοδηποτε αστικο λεωφορειο που παει Eminonu και κατεβαινετε στο τερμα (στη γεφυρα του Γαλατα). 




Χαρτης 1.


Δεν υπάρχουν σχόλια: