Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΤΟ ΤΑΞΙ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ


Το ταξι στην Κων/πολη οσο περνουν τα χρονια γινεται μια πονεμενη ιστορια. Οταν πρωτοπηγα το 2008 σχεδον το συνολο των ταξιτζηδων ηταν τιμιοι, σωστοι επαγγελματιες, τουλαχιστον αυτοι που εξυπηρετησαν εμενα και την παρεα μου.






Με τα χρονια να περνουν η κατασταση αρχισε να αλλαζει, επαναλαμβανω παντα για την δικη μου περιπτωση. Σε ενα ταξιδι μου μαζι με εναν φιλο πηραμε ταξι απο το Beyazit για να μας παει στο Piyale Pasa camii.





Μια αποσταση αρκετα μεγαλη. Δεν θυμαμαι τι πληρωσαμε αλλα στην επιστροφη πηραμε παλι ταξι και για την ιδια αποσταση πληρωσαμε τα 2/3 της τιμης μεταβασης στο τζαμι.




Την τελευταια φορα που πηγα στην Πολη μαζι με εναν φιλο μου, τον Ιανουαριο του 2018 χρειαστηκε να παρουμε δυο φορες ταξι. Την πρωτη φορα μας πηγε απο τη Μονη Σεργιου και Βακχου (Kucuk Ayasofya camii) στο Ortakoy και πληρωσαμε 40 L. 



Την δευτερη φορα ο φιλος μου πηρε ταξι απο το Kadirga hamam μεχρι το Yeni camii στο Eminonu και πληρωσε 18 L. Και τις δυο φορες  πληρωσαμε κανονικα.
Αν θυμαμαι καλα, η "σημαια" ειναι κοντα στις 4 λιρες. Προκειται για το ποσο που οριζει ο νομος οτι ξεκιναει να γραφει το ταξιμετρο.
Πολλες φορες θα θελησετε να πατε καπου που δεν ειναι μακρυα απο το σημειο που βρισκεστε και οταν φτασετε στον προορισμο σας να δειτε την τιμη στο ταξιμετρο να ειναι λιγο ανεβασμενη. Aυτο συνηθως οφειλεται στην αναρχη διαταξη των δρομων και στενων, ιδιαιτερα στην παλια πολη. 
Η αληθεια παντως ειναι οτι εαν δεν γνωριζεις την Πολη ολα εξαρτωνται απο την ''ποιοτητα'' του ταξιτζη.
Σημερα στην Κωνσταντινουπολη υπαρχουν χιλιαδες ταξι. Ο προεδρος των ταξιτζηδων Κων/πολης Γιαχγιά Ουγούρ δηλωσε οτι στην Πολη κυκλοφορουν σημερα 17.500 ταξι. Παντα λεω στους φιλους μου, ''εαν πατε ποτέ στην Κων/πολη σε οποιο σημειο και να βρεθειτε θα βρειτε κατι να φατε και θα βρειτε ταξι''. 
Υπαρχουν πιατσες ταξι, στα αεροδρομια, στους σταθμους αστικων λεωφορειων, στον μεγαλο σταθμο λεωφορειων (Otogar), στην προβλητα των πλοιων στο Eminonu και στο Kabatas  και σε πολλα αλλα σημεια. Τα περισσοτερα ομως ταξι ειναι  σε διαρκη κινηση.
 
Τα ταξι ειναι κιτρινα και  ειναι αυτοκινητα που κατασκευαζονται στην Τουρκια, Hyundai, Fiat και Renault. Το ταξιμετρο σχεδον σε ολα τα ταξι ειναι ηλεκτρονικο και ειναι ενσωματωμενο στον καθρεφτη του οδηγου. Εκτος απο το ποσο που τρεχει, θα πρεπει να φαινεται και η μονη ή η διπλη ταριφα που μετραει στην διαδρομη σας. 
Απ' οσο γνωριζω η διπλη ταριφα τους μπαινει τις μεταμεσονυκτιες ωρες και σε διαδρομες εξω απο την Πολη. Πώς οριζεται αυτο το "εξω απο την πολη" δεν γνωριζω ακριβως.
Αν ωστοσο υποπτευθειτε βασιμα οτι ενας ταξιτζης σας χρεωσε υπερβολικα, μην διστασετε να του το πειτε εντονα και να τον απειλησετε οτι θα φωναξετε την αστυνομια την οποια τρεμουν.
Δειξτε του με χαρακτηριστικες κινησεις οτι γραφετε τον αριθμο της πινακιδας του και θα πατε στην αστυνομια. Τις περισσοτερες φορες θα φοβηθει και θα σας επιστρεψει το παραπανω ποσο ή θα σας πει μια καλυτερη τιμη αφου ξερει καλα ποσο σας εκλεψε, ΑΝ σας εκλεψε!
Δυο συμβουλες. Ποτε μη κανετε συμφωνια για την τιμη αλλα να βαζει ο ταξιτζης παντα το ταξιμετρο και ποτέ μην πληρωσετε με ευρω.

Δυο ενδεικτικες τιμες.

Αεροδρομιο Ataturk - Kumkapi 45 L.
Sultanahmet - Σταθμος λεωφορειων (Otogar) 60-70 L.

Δεν υπάρχουν σχόλια: