Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ''ΤARLABASI''

Το Tarlabasi ειναι μια γειτονια που βρισκεται λιγες εκατονταδες μετρα νοτια απο τον πεζοδρομο
Istiklal, τον πολιτιστικο κομβο της Πολης.


Η περιοχη αποτελειται κυριως απο 4οροφα και 5οροφα ιστορικα κτιρια που χρονολογουνται απο τα τελη του 19ου αιωνα. Το Tarlabasi κατοικηθηκε
αρχικα απο μη μουσουλμανικες μειονοτητες ( Ελληνες
και Αρμενιους), που διωχτηκαν απο την περιοχη μετα το μεταβαλλομενο πολιτικο πλαισιο της δεκαετιας του 1950. Αντικατασταθηκαν απο αγροτικους μεταναστες που ηρθαν απο τις κεντρικες και ανατολικες  περιοχες της χωρας, στην ταχεια περιοδο της εκβιομηχανισης και αστκοποιησης τις δεκαετιες 1950 και 1960.
Η περιοχη δεχτηκε ενα αλλο κυμα εσωτερικης μεταναστευσης τη δεκαετια του 1990. Αυτη τη φορα απο τους Κουρδους που ξεφυγαν απο τον εμφυλιο πολεμο στα νοτιοανατολικα μερη της Τουρκιας.
Η κατασκευη μιας μεγαλης λεωφορου, της Terlabasi caddesi, στα τελη της δεκαετιας του 1980, εκοψε τη συνδεση και αυξησε τη διαφορα μεταξυ Tarlabasi και Taxim-Istiklal. Σημερα το ερειπωμενο μετα απο χρονια παραμελησης Tarlabasi, ειναι μια ιδιαιτερα στιγματισμενη γειτονια που θεωρειται ''επικινδυνη'' απο το ευρυ κοινο.
Περιπου 20.000 τετραγωνικα μετρα στο Tarlabasi ανακηρυχθηκαν σε περιοχη αναγεννησης το 2006. Ο νομος ανανεωσης και προστασιας της υποβαθμισμενης ιστορικης και πολιτιστικης κληρονομιας, μεσω της ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και της ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ αποτελει ΤΗ ΒΑΣΗ της διαδικασιας ανανεωσης του Tarlabasi, καθως και αλλων γειτονιων της ιστορικης Πολης (ΚΥΡΙΩΣ ΡΩΜΕΙΚΩΝ) Φαναρι, Ταταυλα, Περαν, Τσιχαγγιρι κ.λπ.

Μεχρι τη δεκαετια του '70 το Tarlabasi 
 ονομαζοταν Μικρη Ελλαδα. Τωρα ουτε μια ελληνικη οικογενεια δεν εχει απομεινει. 
Ολοι εφυγαν μετα τα Σεπτεμβριανα του 1950, στις απελασεις του Ελληνων υπηκοων το 1964 και μετα την εισβολη στην Κυπρο.
Το Tarlabasi ηταν η μεγαλυτερη ελληνικη περιφερεια του Περαν. Αποτελουσε τη μεταβαση γεωγραφικα και κοινωνικα, απο την χλιδη  του Περαν στη ''χωριατικη'' ατμοσφαιρα των Ταταυλων στον απεναντι λοφο.
Οι Ελληνες που δεν ειχαν την οικονομικη ευχερεια να κατοικησουν σ'ενα απο τα πολυτελη μεγαρα του Περαν, θελησαν να μιμηθουν τον εξεζητημενο τροπο ζωης του στις πλαγιες του Tarlabasi.
Κεντρικος δρομος στο Tarlabasi τη δεκαετια του '50
Η περιοχη διακρινοταν σε 2 ζωνες. Στα πολυωροφα κτιρια του Ανω Tarlabasi, προεκταση του Περαν, οπου κατοικουσαν γιατροι, καταστηματαρχες, διαφοροι μποεμ, και στην περιοχη που συνορευε με το Ρευμα των Ταταυλων οπου εμεναν οι Ρωμιοι μικροαστοι και τσιγγανοι.



Πως θα πατε.


1. Αν η βαση σας ειναι η περιοχη γυρω απο την πλατεια Taxim το Tarlabasi ειναι διπλα σας. Η λεωφορος που ανεβαινει απο τον Κερατειο προς την πλατεια Ταχιμ και μπαινει στο τουνελ ειναι η λεωφορος Tarlabasi, στα δεξια της ειναι η γειτονια Tarlabasi. Μπειτε μεσα στη γειτονια απο το πρωτο στενο που θα βρειτε. Αρχιστε τη βολτα σας προς τα αριστερα, περιπλανηθειτε μεσα στα στενα αλλα να ξερετε οτι εαν  προχωρησετε πολυ σε βαθος θα κατεβειτε στο Ρευμα των Ταταυλων και μετα θα ειναι δυσκολη η αναβαση. Αν θελησετε να βγειτε απο τη γειτονια οποιοδηποτε δρομακι αν παρετε προς αριστερα σας θα σας βγαλει στη λεωφορο Tarlabasi 
(Χαρτης 1).

Χαρτης 1.

2. Αν η βαση σας ειναι καπου στην παλια Πολη θα πρεπει να παρετε το αστικο λεωφορειο προς το Taxim με τον εξης τροπο.

Χαρτης 2.
Απο την Παλια Πολη για να πατε στην πλατεια Ταξιμ εκτος απο την γρηγορη μεταβιβαση με το ταξι, υπαρχει και η αστικη συγκοινωνια. Θα παρετε το αστικο Νο 66 απο την αφετηρια στο Eminonou που βρισκετε στα αριστερα της Γεφυρας του Γαλατα (χαρτης 2) και θα κατεβειτε στην σταση Omer Hayyam (Xαρτης 3). Τα αστικα μεσα εχουν ψηλα και αριστερα, ηλεκτρονικο πινακα που δειχνει τις στασεις.
Μολις κατεβειτε θα περασετε τη λεωφορο και θα μπειτε στη γειτονια απο οποιο στενο βρειτε μπροστα σας. Κανετε τις βολτες σας στα στενα δρομακια, αν θελετε να προχωρησετε σε βαθος μετα θα εχετε δυσκολη ανηφορα. Προχωρωντας προς τα δεξια θα φτασετε καποια στιγμη στο υψος της πλατειας Taxim, βαδιστε δεξια και ειστε στην πλατεια. Απο δω και περα κανετε οτι θελετε, πατε μια βολτα στο Cihangir, κανετε μια βολτα στον πεζοδρομο της Istiklal και στο Περαν ή γυριζετε στην παλια Πολη.


Χαρτης 3.


























4 σχόλια:

Κωστας είπε...

Σωτηρη καλημερα.στο tarlabaci πως ειναι για να παμε μια βολτα?εχω διαβασει πως ειναι ψιλοκακοφημη περιοχη,δεν ξερω αν ισχυει φυσικα.Αλλα εχει γυριστει μια τουρκικη σειρα εκει και η γυναικα μου θελει πολυ να παμε να την περπατησουμε λιγο.Θα εχουμε και τα παιδια μας μαζι,σου εχω ξαναγραψει.

Nικανωρ είπε...

Φιλε Κωστα καλη σου μερα,
Οταν πηγα με την κοπέλα μου δεν αντιμετωπισα κανενα προβλημα. Ειναι μια περιοχη που την ειχε εγκαταλειψει το κρατος και απ'οτι ειδα αρχιζουν τωρα και βελτιωνουν την κατασταση με διαφορες ανακαινισεις κτιριων. Γενικα ειναι μια φτωχογειτονια με πολλους εωτερικους μεταναστες. Εμενα τετοιες περιοχες μου αρεσει να τις περπαταω και να τις γνωριζω. Κωστα αν διαβασες την ενοτητα στο blog ''ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΤΑRLABASI'' εκει γραφω αναλυτικα πως θα φτασει κανεις στην περιοχη. Πες μου που δυσκολευτηκες και θα σου εξηγησω. Θα ειναι πιο ευκολο αν θελεις να μου πεις που θα ειναι η βαση σας, περιοχη του ξενοδοχειου σας.

Κωστας είπε...

Σωτηρη μου ενταξει, μονο και που μου λες οτι ειναι οκ η περιοχη αυτο μου φτανει.Εχω βρει που ακριβως θελω να παω.ειναι εδω https://prnt.sc/r21rju.Pelesenk sokak ειναι ο δρομος.φαινεται να ειναι κοντα στην ταξιμ.Βεβαια θα μεινουμε σουλταναναχμετ.Εχω κατεβασει μερικες εφαρμογες στο κινητο για πλοηγηση και πιστευω δε θα εχω προβλημα.Μολις προμηθευτηκα και μια global sim για να εχω ιντερνετ.
Διαβαζα και για τα μαγειρια BALKAN LOKANTASI 1 & 2 που γραφεις και μαλλον θα τιμησουμε καποιο απο αυτα!
2 βδομαδουλες ακομα και ειμαι πολυ ενθουσιασμενος που θα παω επιτελους για πρωτη φορα στην πολη μας.

Nικανωρ είπε...

Κωστα καλημερα,
Η περιοχη Sultanahmet eιναι μια πολυ καλη περιοχη του ιστορικου κεντρου και καλα εκανες και την διαλεξες. Στο blog και στα περιεχομενα, στην ενοτητα ''ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΜΕ ΠΟΥ'' υπαρχουν δυο αναρτησεις για το πως θα φτασεις απο την Παλια Πολη στην πλατεια ΤΑΞΙΜ. 1. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ISTIKLAL (TAXIM), 2.ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΞΙΜ.
Oτι αλλο χρειαστεις μη διστασεις.