Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

SANCAKTAR CAMII (ΜΟΝΗ ΤΩΝ ΓΑΣΤΡΙΩΝ).


Η Μονη των Γαστριων ειναι μικρο οκταγωνο μοναστηρι κτισμενο στις πλαγιες του 7ου λοφου της Κων/πολεως και στην περιοχη Kocamustafapasa (συνοικια των Ψωμαθιων).
Η παραδοση λεει οτι η Αγια Ελενη επιστρεφοντας το 395 απο τα Ιεροσολυμα με τον Τιμιο Σταυρο, το πλοιο που την μετεφερε εδεσε στο λιμανι των Ψωμαθειων.


                   
 
Εκει σε μια τοποθεσια αφησε μερικα αγγεια (γαστρες) τα οποια περιειχαν αρωματικα βοτανα απο τον λοφο του Γολγοθα. Αργοτερα σε εκεινο το σημειο εκτισε  την Μονη.
Κατα πασα πιθανοτητα ολη η ανω ιστορια ειναι ενας μυθος.
Η Μονη των Γαστριων αναφερθηκε για πρωτη φορα στις αρχες του 9ου αιωνα.
Εκεινη την εποχη η Θεοκτιστη, μητερα της αυτοκρατειρας Θεοδωρας (συζυγος του αυτοκρατορα Θεοφιλου), αγορασε στην περιοχη των Ψωμαθιων ενα σπιτι απο τον Πατρικιο Νικητα. Το σπιτι αυτο αργοτερα το εκανε μοναστηρι.
Ο τιτλος της ιδρυτριας της Μονης κληρονομηθηκε απο την κορη της Θεοδωρα. Ο αυτοκρατορας Κων/νος Ζ'
Πορφυρογεννητος γραφει σε ενα βιβλιο του οτι η Μονη χρησιμευσε ως μαυσωλειο για τα μελη της οικογενειας της Θεοδωρας. Εκει ενταφιασθηκαν η Θεοδωρα, ο αδερφος της, η μητερα της και οι 3 κορες της.
Λιγο μετα την αλωση, ο Hayrettin Efendi ( σημαιοφορος του Σουλτανου Μωαμεθ του Πορθητη) μετετρεψε την Μονη σε Mescit (μικρο τζαμι) και οταν πεθανε θαφτηκε εκει.


Πως θα πατε.


Θα ξεκινησεμε απο το ιστορικο κεντρο της Πολης.Θα παρετε το τραμ με κατευθυνση προς Bagcilar και θα κατεβειτε στην σταση Yusufpasa. Περνατε στο απεναντι πεζοδρομιο και παιρνετε την οδο Gerrahpasa. Θα περπατησετε
αρκετα, σε μια μεγαλη διασταυρωση και αριστερα σας θα δειτε το Gerrahpasa camii. Θα διασχισετε την λεωφορο ο δρομος γινεται οδος Koca Mustafa Pasa, στο πρωτο δρομακι Sancaktar Tekkesi Sk. στριβετε αριστερα. Περπατατε και αφου περασετε ενα σχολειο στα αριστερα σας και οχι σε μεγαλη αποσταση στριβετε δεξια στο μικρο στενακι Teberat Sk. σε μερικα μετρα και αριστερα σας θα δειτε την μικρη Μονη.
Στην επιστροφη θα παρετε το αστικο απο την σταση που βρισκεται στην οδο Koca Mustafa Pasa (Χαρτης 1). 
Μην ξεχασετε να προμηθευτειτε την ISTANBULKART.
Για Beyazit το αστικο Νο 35Α.
Για Taxim το αστικο Νο 35C.
Για Eminonu το αστικο Νο 35.

Χαρτης 1.












Δεν υπάρχουν σχόλια: