Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΗ (ΗΕΥBELIADA).

Κυριακη 8 το πρωι Νοεμβριος 2015 στο καφενειο Corlulu Ali Pasa Medresesi πινουμε τον καφε μας εγω και η φιλη μου. Δεν εχουμε αποφασισει πως θα περασουμε την μερα μας.Τελικα μετα απο συζητηση Πριγκηπο ή Χαλκη καταληγουμε να παμε Χαλκη μιας και εγω ειχα παει στην Πριγκηπο. Κοιταζω στο tablet τις ωρες αναχωρησης των πλοιων και η πλησιεστερη ωρα αναχωρησης ηταν 10.30, φυγαμε.


Πως θα πατε.

Οδηγιες στην σελιδα ΠΡΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΗΣΑ.







O καιρος ηταν θαυμασιος και καθησαμε εξω.
Φτασαμε στις 11.50







Ειχαμε αποφασισει να μη παμε στην Θεολογικη Σχολη και να επιστρεψουμε με το επομενο καραβι.




Μολις κατεβηκαμε πηγαμε για καφε
 και μετα βολτα στον οικισμο.






Αγιος Νικολαος.








Ναυτικη Σχολη.









Χαλκη το δευτερο μεγαλυτερο νησι των Πριγκηπονησων με 3.000 κατοικους που το καλοκαιρι γινονται 10.000. Βρισκεται μεταξυ των νησων Αντιγονης και Πριγκηπου.






Στην ανατολικη ακρη του οικισμου θα βρειτε την Ναυτικη Σχολη και στην βορεια πανω σε υψωμα την Μονη Αγιας Τριαδας οπου στεγαζοταν η Θεολογικη Σχολη. Οχηματα δεν κυκλοφορουν στους δρομους παρα μονο τα αυτοκινητα της Πυροσβεστικης, της Αστυνομιας και τα Ασθενοφορα.


Ο παλιος οικισμος εκτεινοταν απο το λιμανι και τον Ναο του Αγ.Νικολαου και αναπτυσσοταν σε στενα καλντεριμια και σε αδιεξοδα δρομακια. Το κεντρο του οικισμου ηταν η πλατεια της Γλύφας οπου το κεντρικο πηγαδι ειχε ανοιχτει το 1768. Υπηρχαν πολλα πηγαδια διοτι το νερο ηταν παντα λιγοστο στο νησι και ειναι χαρακτηριστικο οτι ενω τα σπιτια ηταν ξεκλειδωτα τα πηγαδια ηταν παντα διπλοκλειδωμενα.




Στις αρχες του 20ου αιωνα ο οικισμος καταστραφηκε απο πυρκαγιες δυο φορες και ξανακτιστηκε.



Εντυπωσεις απο την Χαλκη. Αν εχετε στην διαθεση σας αρκετες μερες επισκεφθειτε και την Χαλκη και την Πριγκηπο. Αν πρεπει να διαλεξετε ενα νησι επισκεφθειτε την Πριγκηπο.
















































Δεν υπάρχουν σχόλια: