Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (ΚONSTANTINIYE-ISTANBUL).


(EDITORIAL)
Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ στην κυριολεξια. Η Πολη που λατρευεται απο Ελληνες και Τουρκους, απο χριστιανους και μουσουλμανους. Η Πολη που αγαπηθηκε απο ολες τις φυλες του κοσμου.Οταν ξεκινησα να παω στην Πολη για πρωτη φορα το 2006, ειχα σκοπο να δω την Αγια Σοφια και το Πατριαρχειο και να μην ξαναπαω.

Σε πιανει δεος οταν τη βλεπεις απ' εξω και αισθανεσαι τοσο μικρος οταν εισαι μεσα. Αλλα, φιλοι μου, η Κων/πολη δεν ειναι μονο η Αγια Σοφια και το Πατριαρχειο.
  • Ειναι οι γειτονιες εκτος της τουριστικης περιοχης
  • Eιναι οι τοσες βυζαντινες εκκλησιες που υπαρχουν και τωρα ειναι τζαμιά ή μουσεία, η μονή της Χωρας με τα απιθανα ψηφιδωτα, η μονη Σεργιου και Βακχου (μικρη Αγια Σοφια), η μονη Παντοκρατορα, η μονη Μυρελαιου, η μονη Παμμακαριστου, η μονη της Θεοτοκου Κυριωτισσας, η μονη Θεοτοκου Παναχραντου, η μονη Αγ.Θεοδωρου, η μονη Αγ.Θεοδοσιας (ο θρυλος λεει οτι εδω ειναι θαμενο το ακεφαλο σωμα του Κωνσταντίνου Παλαιολογου) και τοσες αλλες
  • Ειναι η συνοικια του Φαναριου με τα πανεμορφα παλια σπιτια των Ρωμιων
  • Ειναι τα τεραστια τειχη της Πολης που οταν τα περπατας, ειτε προς τον Κερατιο, ειτε προς τη θαλασσα του Μαρμαρα,  ''βλεπεις'' τις θανασιμες μαχες που γινανε εκει μπροστα στα τειχη
  • Ειναι η φρικιαστικη φυλακη του Γεντί Κουλέ (Επταπύργιο)
  • Ειναι το καφενειο που πινεις τον καφε σου η το τσαι σου καπνιζοντας εναν ναργιλε και ακους τους δυο καθημερινους πελατες να παιζουν φλογερα και ουτι
  • Ειναι τα τουρκικα μαγειρεια μεσα στα χάνια με τις απιθανες πολίτικες συνταγες
  • Ειναι τα θαυμασια τεραστια οθωμανικα τζαμιά, χτισμενα τα καλυτερα απο τον ''δικο μας'' Μιμαρ Σιναν (Ελληνας γενιτσαρος)
  • Ειναι οι βολτες μεχρι το Besiktas και το Ortakoy
  • Ειναι το περασμα με το καραβακι απεναντι στο Uskundar (Σκουταρι ή παλια Ηλιουπολη), οπου πινοντας το τσαι σου το ηλιοβασιλεμα καθισμενος στις τεραστιες μαξιλαρες στην αποβαθρα χαζευεις απεναντι την παλια Πολη με την Αγια Σοφια, το Topkapi και τα τεραστια τζαμιά
  • Ειναι οι βολτες παραλιακα, και παντα με τα ποδια, απο την ασιατικη πλευρα θαυμαζοντας τα παλια σπιτια των Ρωμιών, των Εβραίων και Αρμενίων να ειναι κυριολεκτικα μεσα στο νερο του Βοσπορου
  • Ειναι αυτα, ειναι τοσα αλλα και ειναι αμετρητα αυτα που βλεπεις γυριζοντας την παλια Πολη.
  • Ολος αυτος ο ''αχταρμας'' των φυλων της παλιας Πολης, ο διαρκης γλωσσικος θορυβος, οι μυρωδιες, οι γευσεις, τα αμετρητα ιστορικα μνημεια, ο Βοσπορος, ο Κεράτιος, ειναι που κανουν την Πολη μοναδικη.
Την λατρευω την Πολη και ειδικα την παλια Πολη, ειναι το οξυγονο μου.
Και μια συμβουλη φιλοι μου. Γνωρισετε την παλια Πολη περπατωντας με τη βοηθεια του χαρτη και ενος τουριστικου οδηγου (χρησιμος στα ιστορικα μνημεια).

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε γράφω για να σε ευχαριστήσω για τη δουλειά που έχεις κάνει με αυτό το blog. Επισκέφτηκα στις 12 Νοεμβρη και για 6 μέρες την Πόλη ,μαζί με δύο ακόμα φίλους, και το blog σου λειτούργισε καλύτερα από οποιονδήποτε ταξιδιωτικό οδηγό. Παρότι τουρίστες πιστεύω οτι χάρη σε σένα είδαμε και ζήσαμε τη Πόλη έστω και λίγο "σα ντόπιοι". Οι συμβουλες σου ήταν χρήσιμες και έτσι εγώ και η παρέα μου σε ευχαριστούμε.

Υ.Γ. Φοβερός ο αργιλές και το κλίμα στο Corlulu, όπως και το φαγητό στο Ortaklar! Επρεπε να τα αναφέρω αυτά τα δύο μέρη. Οσο για το χαμαμ Kadirga είναι μία ξεχωριστή εμπειρία.

Χρήστος Κ.

Unknown είπε...

Κύριε Καβασακαλη,
θα ήθελα να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας για την εξαιρετική και λεπτομερέστατη παρουσίαση της λατρεμένης Κωνσταντινούπολης ή την πόλη των πόλεων, όπως πολυ σωστά την αποκαλείται. Η ιστοσελίδα σας, κατά τη γνώμη μου αλλά και κατά τη γνώμη όλων σε όσους την έχω συστήσει, είναι με απόσταση η καλύτερη από όλες τις υπάρχουσες που αναφέρονται στη συγκεκριμένη πόλη. Καταλαβαίνω και συμμερίζομαι την αγάπη σας και το πάθος σας για την πολυλατρεμένη πόλη μας. Γιατί νομίζω ότι την θεωρούμε κάτι δικό μας, όλοι όσοι την αγαπάμε. Πρόκειται να την επισκεφθώ προσεχώς για 6η φορά και προτίθεμαι να μείνω και πάλι στο Sultanahmet όπως πάντα άλλωστε. Αυτή τη φορά θα ήθελα πολύ να επισκεφθώ τον λόφο Pierre Loti. Θα σας παρακαλούσα θερμώς αν εχετε την καλοσύνη να με καθοδηγήσετε πως θα μεταβώ στον ως άνω λόφο. Το ξενοδοχείο μου είναι κοντά στη στάση του τραμ Sultanahmet.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και εύχομαι να είσθε καλά και να πηγαίνετε όσο μπορείτε περισσότερες φορές, ώστε κάθε φορά να εμπλουτίζετε την ιστοσελίδα σας με την θαυμαστή και λεπτομερή αντίληψη που σας διακρίνει.

Ολόθερμα και ειλικρινή συγχαρητήρια
Χρυσικοπούλου Μαίρη
Αθήνα

Ανώνυμος είπε...

Το μπλογκ σας είναι ο αποκλειστικός μου οδηγός στην Πόλη.Η ακρίβεια, η οργάνωση και ο πλούτος των πληροφοριών που δίνετε είναι καταπληκτικά. Ετοιμάζομαι για το τέταρτο ταξίδι. Ευχαριστώ πολύ και εύχομαι να είστε καλά και να ταξιδεύετε όπου αγαπάτε. Γ. Η.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια!Μας συγκινείτε.
Αναρτήστε ό,τι μπορείτε.Τυχαία ανεκάλυψα την ιστοσελίδα σας και έχω πλεον ιδιαίτερη επιθυμία να πάω.
Σας εύχομαι καλή δύναμη!

Nικανωρ είπε...

Ευχαριστω πολυ για τα καλα σου λογια. Μια φορα να πας θα πηγαινεις συνεχεια.

Ανώνυμος είπε...

Θέλω κι εγώ με τη σειρά μου να σε ευχαριστήσω για την υπέροχη δουλειά που έχεις κάνει!!!!! Πήγα με τα παιδιά μου για πέντε μέρες και το blog σου ήταν "ευαγγέλιο" για μας!!!! Μπράβο και πάλι μπράβο, μας βοήθησες να δούμε την Πόλη με τα μάτια ενός "ντόπιου", χίλια ευχαριστώ!!!!!