Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΜΟΝΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ (ΜΠΑΛΟΥΚΛΙ)

H Μονη Ζωοδοχου Πηγης βρισκεται εξω απο την Πυλη Σηλυβριας των Χερσαιων Τειχων της Κων/πολης, εκει οπου υπηρχαν τα ''παλατια των Πηγων'' και στα οποια παραθεριζαν οι Βυζαντινοι Αυτοκρατορες την ανοιξη.




Εξω απο τα τειχη, προς την περιοχη των επτα πυργων,
ειχε κτιστει στα μεσα του 5ου αιωνα απο τον Αυτοκτατορα Λεοντα τον Μεγαλο, μια μεγαλη και πανεμορφη εκκλησια προς τιμη της Θεοτοκου.
Ηταν κτισμενη πανω σε πηγη της οποιας τα νερα, οπως λεει η παραδοση, ειχαν γιατρεψει πολλες ασθενειες των αρρωστων πιστων που επισκεπτονταν την μονη.
Γι'αυτο τον λογο ονοματαστηκε Μονη Ζωοδοχου Πηγης.



Μετα την πτωση της Πολης η εκκλησια καταστραφηκε και τα υλικα χρησιμοποιηθηκαν στην κατασκευη του Beyazit camii.


Τιποτα δεν ειχε απομεινει απο την παλια πανεμορφη εκκλησια, εκτος απο ενα μικρο ασημαντο εκκλησακι σχεδον θαμμενο στα ερειπια.
Στην δυτικη πλευρα του παρεκκλησιου ηταν η ιερη πηγη, περιφραγμενη με κιγκλιδωμα και τα λιγα ψαρια να κολυμπουν σ'αυτην .
Αυτη ηταν η κατασταση της πηγης και της εναπομεινασας Μονης μεχρι το 1821.
Στην συνεχεια και αυτο το μικρο απομειναρι καταστραφηκε οταν ξεσπασε η επανασταση των Ελληνων.
Στις ημερες του σουλτανου Mahmud II, ο οποιος εφαρμοσε την ανεξιθρησκεια, ζητηθηκε απο την Ελληνικη Ορθοδοξη κοινοτητα την ανοικοδομηση τουλαχιστον ενος μερους του παρεκκλησιου. Ο σουλτανος εδωσε την αδεια να κτιστει ενας νεος ναος.
Εγινε ανασκαφη, βρεθηκαν τα θεμελια της παλιας εκκλησιας και πανω σ'αυτα κτιστηκε ενας ωραιος και ευρυχωρος ναος. Το εργο αρχισε στις 14 Σεπτ.1833 και ολοκληρωθηκε στις 30 Δεκ.1834. 
Στις 2 Φεβ.1835, ο Οικουμενικος Πατριαρχης Κων/νος ΙΙ τελεσε Θεια λειτουργια μαζι με 12 ιεραρχες και πληθος πιστων.
Την 6η Σεπτ.1955 η Μονη βεβηλωθηκε και καταστραφηκε, αλλη μια φορα, απο φανατικους Τουρκους.
Αργοτερα η εκκλησια αποκατασταθηκε αλλα οχι στο πρωην μεγαλειο της.
Στον αυλογυρο της Μονης υπαρχουν ταφοι Πατριαρχων.



Πως θα πατε.

1. O ευκολοτερος τροπος, με ταξι.

2. Με τον δικο μου τροπο, με τα ποδια.
Παιρνουμε το τραμ απο οποιαδηποτε σταση της Παλιας Πολης με κατευθυνση Zeytynburnu ή Bagcilar και κατεβαινουμε στην σταση Pazartekke.
Mπροστα μας ειναι τα τειχη και o κομβος Topkapi. Περναμε τα τειχη και αμεσως στριβουμε αριστερα και βαδιζουμε στο ομορφο μονοπατι κατα μηκος των τειχων. Περναμε την πυλη Mevlakapi και φτανουμε στην πυλη Silivrikapi. Διασχιζουμε την λεωφορο (στα δεξια μας) και μπαινουμε στο δρομακι που ειναι ακριβως απεναντι απο την πυλη. Ο δρομος ειναι αναμεσα στον εξωτερικο περιβολο του νεκροταφειου. Βαδιζουμε περιπου 100 μ. και συνανταμε διχαλα, περνουμε τον δεξι δρομο. Η πορεια μας ειναι παλι αναμεσα στο περιβολο του νεκροταφειου, στο τελος του δρομου και αριστερα μας θα βρουμε το τειχος και την εισοδο της Μονης. ( Χαρτης 1 ).
Δεν γραφω ονομασιες οδων γιατι δεν υπαρχουν ταμπελες με την ονομασια των δρομων.


Χαρτης 1

Χαρτης 2.
3. Με το λεωφορειο  Νο 93 C (BEYAZIT - ZEYTINBURNU) απο την πλατεια Beyazit (Χαρτης 2). Κατεβαινουμε στην σταση Silivrikapi , πορεια δεξια και αμεσως αριστερα (Χαρτης  Α). Το λεωφορειο της επιστροφης το παιρνουμε απο την σταση που βρισκεται απεναντι και αριστερα απο την σταση που κατεβηκαμε.


Χαρτης 3.
4. Με το λεωφορειο Νο 93 (EMINONU - ZEYTINBURNU) απο το Eminonu  (Χαρτης 3).
Κατεβαινουμε στην σταση Silivrikapi πορεια δεξια και αμεσως αριστερα (Χαρτης Α).  Το λεωφορειο της επιστροφης το παιρνουμε απο την σταση που βρισκεται απεναντι και αριστερα απο την σταση που κατεβηκαμε.


Χαρτης 4.

5. Mε το λεωφορειο 93Τ, θα το παρετε απο το τουνελ κατω απο την πλατεια Taxim ( Χαρτης 4). 
Κατεβαινουμε στην σταση Silivrikapi πορεια δεξια και αμεσως αριστερα (Χαρτης Α).  Το λεωφορειο της επιστροφης το παιρνουμε απο την σταση που βρισκεται απεναντι και αριστερα απο την σταση που κατεβηκαμε.

Χαρτης Α.










5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου καλημέρα
Συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά
που κάνεις μέσω αυτού του blog.Στη συγκεκριμένη δημοσίευση έχεις λάθος τον προορισμό.
Εκεί που κατευθύνεις τη διαδρομή είναι το Νοσοκομείο του Μπαλουκλί και όχι η Μονή!Το Μοναστήρι είναι το Balıklı Meryem Ana Rum Manastırı και βρίσκεται σε απόσταση 15' περίπου βορείως του Νοσοκομείου.Δες το google map και θα καταλάβεις.Ευχαριστώ και καλή συνέχεια.Ένας οδοιπόρος της Πόλης!

Nικανωρ είπε...

Εχεις απολυτο δικιο φιλε μου. Στις αρχες του μηνα ημουν στην Πολη και πηγα στο Μπαλουκλι. Διορθωσα την σελιδα και τωρα ειμαι σιγουρος οτι ειναι σωστη.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας, θα ηθελα σας παρακαλώ να μου πειτε αν γνωρίζεται οτι υπραχουν σε καποια πλακακια της αυλής γραμμένα τα ονοματα των εργατών που εργαστηκαν για την ανοικοδόμηση της Μονής... ισχύει αυτό και αν υπαρχουν φωτογραφίες με τα πλακακια αυτά ;;; Ευχαριστώ !

Nικανωρ είπε...

Φιλε ή φιλη μου,
Δεν εχω δει κατι τετοιο στην Μονη. Μπορει να υπαρχουν καπου, αλλα εγω δεν το εχω προσεξει. Εγω εκεινο που ειδα ειναι οτι σε πολλα σημεια στον χωρο που βρισκονται οι ταφοι των πατριαρχων,εχουν χρησιμοποιηθει πλακες απο παλιους ταφους επιφανων πολιτων και πατριαρχων για να καλυψουν το εδαφος αντι καινουργιου μαρμαρου.

Unknown είπε...

Καλησπερα σας!