Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΤΑΦΟΙ ΣΟΥΛΤΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ


Αφου τελειωσετε την επισκεψη σας στην Αγια Σοφια, προτεινω να κανετε και μια επισκεψη στους ταφους των σουλτανων στην αυλη του ναου.
Ειναι τα τρια κυλινδρικα κτισματα μπροστα στην Αγια Σοφια.
Η εισοδος για τους ταφους ειναι απο το πλαι, στον δρομο που οδηγει στο Τοπκαπι. Το τμημα της αυλης με τους ταφους ειναι περιφραγμενο ωστε να μην υπαρχει προσβαση στο υπολοιπο συγροτημα της Αγιας Σοφιας.

Πρωτος ειναι ο ταφος του  Σουλτανου Mehmed III.
Ο  τυμβος περιλαμβανει εκτος απο τον ταφο του σουλτανου, αλλους 25 σαρκοφαγους.
Τον ταφο της συζυγου του Handam, τους γιους και τις κορες του σουλτανου Ahmed I, μια κορη του σουλτανου Murad III και τους γιους αλλων σουλτανων.
Δευτερος ειναι ταφος του Σουλτανου Selim II.
Ο τυμβος χτιστηκε απο τον μεγαλο αρχιτεκτονα Sinan. Η προσοψη του ειναι καλυμμενη με μαρμαρο. Η πορτα υπεροχη, ντυμενη με φιλντισι. Αριστερα και δεξια της πορτας υπεροχα πλακακια διαφορων χρωματων.
Στον τυμβο υπαρχουν 42 σαρκοφαγοι. Του σουλτανου, της συζυγου του Nurbanu, των υιων του Osman, Mustafa, Suleyman, Cihangir, Abdulah , των κορων του Fatma, Istemihan, Hacer, Guherhan, τους γιους και τις κορες του σουλτανου Murad III.




Τριτος ειναι ο ταφος του Σουλτανου Murad III.




Στον τυμβο εκτος του ταφου του σουλτανου ειναι της συζυγου του Safia, μιας κορης του και των 54 γυναικων του πριγκηπα.



Τεταρτος ταφος ειναι των Πριγκιπων.
Στον τυμβο βρισκονται οι ταφοι τριων πριγκιπων και μιας πριγκιπισσας.





Δεν υπάρχουν σχόλια: