Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΗΝ ΚΩΝ/ΠΟΛΗ.

Σχετικα με το αλκοολ στην Τουρκια υπαρχει στον κοσμο ενα μπερδεμα και μια κατασταση θολη ως προς τα δυο βασικα ερωτηματα.
. Βρισκεις ευκολα αλκοολ?
. Ειναι ακριβο?
Ερωτηματα που τα ειχα και εγω πριν διαπιστωσω εκ του συνεγγυς τι συμβαινει.
Η κατασταση ειναι πολυ απλη, βρισκεις οτι κανεις κεφι. Βεβαια ορισμενα ειδη ειναι ακριβοτερα απο τα υπολοιπα, λογικο, αλλα λιγο παραξενο για την τιμη ενος συγκεκριμενου ειδους. Θα το εξηγησω παρακατω.
Βεβαια η τιμη  εξαρταται και απο το καταστημα που πινεις το ποτο σου και απο την περιοχη που βρισκεται.  

Ας αναλυσουμε την κατασταση πιο μεθοδικα. 


Η Κωνσταντινουπολη χωριζεται σε δυο ζωνες οσο αφορα την διαθεση (οχι την ευρεση) του αλκοολ. 
. Πρωτη ζωνη η Παλια Πολη.
. Δευτερη ζωνη η εκτος των τειχων Κων/πολη.

Ας ξεκινησουμε απο την δευτερη ζωνη, οπου η κατασταση ειναι απλουστερη. Βρισκεις αλκοολ σε ολα τα καστηματα τα οποια δικαιολογουνται να εχουν αλκοολ.  Cafe, μπαρ, εστιατορια κ.λ.π. Αναλογα το ειδος καταστηματος βρισκεις και το αναλογο ποτο.

Στην πρωτη ζωνη τα πραγματα ειναι λιγο πιο περιπλοκα αλλα ευκολα τα συνηθιζεις και προσαρμοζεσαι. Δεν υπαρχει περιπτωση να βρεις οποιοδηποτε ειδος αλκοολ σε γυραδικο και σε λαικο μαγειριο σε ολοκληρη την Παλια Πολη.
Θα βρεις αλκοολ για να συνοδεψεις το φαγητο σου σε λιγα εστιατορια οπου οι πελατεια τους ειναι επι το πλειστον ξενοι τουριστες.
Εαν θελεις να πιεις την μπυρα σου, το ουισκι σου ή το κρασι σου υπαρχουν καταστηματα αρκετα στο ιστορικο κεντρο της Παλιας Πολης που σου δινουν αυτη την δυνατοτητα. Υπαρχουν ομως και αρκετα καταστηματα που πωλουν αλκοολουχα ποτα και μπορεις να αγορασεις οτι γουσταρεις, μπυρες πωλουν ολα τα περιπτερα του ιστορικου κεντρου.
Μπορεις να παρεις το σαντουιτς ή τον γυρο σου να αγορασεις μια μπυρα απο το περιπτερο και να καθησεις να φας οπου σ'αρεσει, εκτος φυσικα μεσα ή στα σκαλια καποιου τεμενους.
Θα σας αναφερω ορισμενα καλα σημεια  του ιστορικου κεντρου της Παλιας Πολης οπου ηπια την μπυρα μου. Να ξερετε οτι εαν παραγγειλετε μπυρα χωρις να τους πειτε τι μαρκα θελετε θα σας σερβιρουν βαρελισια τουρκικη (Efes) μπυρα.


Εμενα μου αρεσε παρα πολυ. Γευστικη και ελαφρια. Εκτος απο την βαρελισια, υπαρχει σε μπουκαλι ή σε κουτακι, η νορμαλ Pielsen, η δυνατη Exrta, η μαυρη Dark, η ελαφρια Light, η Draft (5oo ml).

  

Κατεβαινοντας την οδο Divanyolu (o δρομος απο την κλειστη αγορα προς Αγια Σοφια), απεναντι απο τον ταφο του Mahmud II, υπαρχει ενα ωραιο μερος (Σημειο 1), ευρυχωρο και περιποιημενο οπου μπορειτε να απολαυσετε την μπυρα σας τα απογευματα ή τα βραδια του καλοκαιριου. Η δροσια ειναι εγγυημενη.


Συνεχιζοντας την καθοδο προς Αγια Σοφια στο αριστερο μερος του δρομου στα καθετα στενακια (Σημεια 2 και 3) υπαρχουν τουριστικα εστιατορια οπου μπορειτε ανετα και χωρις κανενα προβλημα να πιειτε την μπυρα σας χωρις να φατε.


Στο τελος του δρομου, αριστερα διπλα στο παρκο και απεναντι απο την Αγια Σοφια, βρισκετε το cafe-bar (Σημειο 4) που προτιμω να πινω την μπυρα μου στις ζεστες νυχτες του καλοκαιριου
Η δροσια και ολη η θεα ειναι καταπληκτικη. 
Μπροστα σου εχεις το παρκο και αμεσως μετα ορθωνεται η Αγια Σοφια. Μπροστα και δεξια σου αλλο παρκο με το τεραστιο συντριβανι και μετα το Μπλε Τζαμι.
Το επομενο μερος ειναι καθαρα τουριστικο και μπορω να πω καταληλο για νεολαια. Εδω η ''περιπετεια'' ειναι σιγουρη. Η περιοχη ειναι γεματη Ηostels, εστιατορια, cafe-bar και μικρα ξενοδοχεια. Την οδο Akbiyik (Σημειο 5) εαν την διασχισετε την ημερα θα σας φανει ενας ηρεμος συνοικιακος δρομος. Το βραδυ μεταλλασσεται ισως στον πιο πολυβουο δρομο της Παλιας Πολης.
Παμε τωρα σε μια μπυραρια που βρισκεται σε μια καθαρα τουριστικη περιοχη, στο Kumkapi, αλλα ειναι στεκι Τουρκων και λιγων ξενων τουριστων που ανακαλυψαν το μαγαζι.
Την μπυραρια την ανακαλυψα εντελως τυχαια. Ειχα κατεβει στο Kumkapi μηνα Ιουνιο για να δω τα εναπομειναντα παλια σπιτια των Ελληνων και Αρμενιων που καποτε ζουσαν κατα χιλιαδες σε αυτην την περιοχη και περπατωντας σε ενα στενακι, μεσημερι, κουρασμενος και με την σκεψη οτι εχω να ανεβω μια ανηφορα αρκετα δυσκολη, βλεπω στα δεξια μου μια ταμπελα και γραμμενα με κιμωλια,
Beer 330ml  3,5L.   (τιμες 2012)
Βeer 500ml  5L.
Beer 750ml  8L.
Καθισα, ξεκουραστηκα πινοντας μια μικρη μπυρα. Εκτοτε πηγα πολλες φορες, παντα βραδυ.


Εχει μεγαλη πελατεια, οι περισσοτεροι Τουρκοι γιατι ακριβως διπλα ειναι ενα καταστημα με τυχερα παιχνιδια (το δικο μας ΠΡΟ-ΠΟ) οπου οι Τουρκοι μανιωδως στοιχηματιζουν στις ιπποδρομιες.
Καθονται λοιπον στην μπυραρια που εχει το καναλι με τις κουρσες και τις παρακολουθουν πινοντας τις μπυρες τους.


Tιμοκαταλογος Ιουνιος 2015.
Πολλοι ξενοι τουριστες που πηγαινουν για φαγητο στα γυρω εστιατορια και ψαροταβερνες βλεποντας τις τιμες σταματουν και πινουν μια μπυρα. Πολλοι ειναι εκεινοι που δεν πηγαινουν τελικα για φαγητο αλλα συνεχιζουν το βραδυ τους με μπυρες και πατατες τηγανιτες  (διαθετει το καταστημα).
Η μπυραρια συνεργαζεται με ενα λαικο μαγειριο που ειναι απεναντι και μπορεις να παραγγειλεις και φαγητο εαν θελεις απο τους καταλογους που υπαρχουν στην μπυραρια. Και το φαγητο ειναι πολυ φθηνο.


Πως θα πατε στην μπυραρια.

Απεναντι απο την σταση του τραμ Beyazit-Kapalicarsi αρχιζει η οδος Tiyatro. Ενας κατηφορικος δρομος τον οποιο τον διανυουμε ολον. Αφου περασουμε τον καθετο που διασταυρωνεται συνεχιζουμε μπροστα και λιγο λοξα αριστερα στην οδο Buyuk Komurcu. To δρομακι αυτο οδηγει στο κεντρο του Κumukapi, λιγα μετρα και αριστερα ειναι η μπυραρια.

Φυσικα δεν ειναι μονο αυτα τα σημεια οπου μπορειτε να πιειτε  το ποτο σας. Ειμαι σιγουρος οτι υπαρχουν και αλλα πολλα στην Παλια Πολη και συγκεκριμενα στο ιστορικο κεντρο, απλα σας ανεφερα αυτα που εχω παει.

Ερχομαστε τωρα στις τιμες. Εχω πιει στην Κων/πολη μπυρα, ουισκι και Yeni Raki (τσιπουρο) και θα σας πω τι πληρωσα γι'αυτα τα ποτα.
Το Jack Daniels το ηπια σε μπαρ ξενοδοχειου και το πληρωσα 12 λιρες (4 ευρω).
Υeni Raki (τσιπουρο) ηπιαμε μαζι με εναν φιλο οταν πηγαμε για φαγητο σε καποια παροδο του πεζοδρομου Istiklal πανω στην Ταξιμ (εκτος Παλιας Πολης). 
Δεν θυμαμαι την τιμη του αλλα θυμαμαι οτι η τιμη του ηταν η μιση ολου του λογαριασμου. Πολυ ακριβο.
H τιμη της μπυρας σε cafe-bar ή μπυραρια κυμαινεται απο 10-13L(4.3 ευρω, παλιες τιμες) το ποτηρι ή κουπα μπυρας (330ml).

Eκτος φυσικα της τελευταιας μπυραριας που σας ανεφερα (στο Kumkapi) οπου οι τιμες ειναι εκτος πραγματικοτητας.
Υπαρχει και λυση σχετικα με την μπυρα (κουτακι Efes Pilsen 500ml ) να την αγορασεις και απο το περιπτερο με 3-5L (1.5 ευρω).
Τελικα εγω δεν διαπιστωσα ολη αυτη την φημολογια περιτης μεγαλης ακριβειας του αλκοολ στη Τουρκια, εκτος της τιμης του Yeni Raki.
Βεβαια εαν πιειτε την μπυρα σας ή το κρασι σας σε καποιο χλιδατο εστιατοριο διπλα στον Βοσπορο , τοτε σιγουρα θα σας ''παρουν'' το κεφαλι.
Βεβαια εαν διαθετεται το απαραιτητο πορτοφολι για μια τετοια κινηση, τοτε μη διστασετε να την κανετε, γιατι εχω ακουσει οτι η εμπειρια της ολης εξυπηρετησης ειναι μοναδικη.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΛΙΡΑΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΙΜΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΟΓΕΣ.
























1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είμαι λάτρης το κρασιού , μ' αρέσει ν' απολαμβάνω ένα ποτηράκι , ειδικά με παρέα όμορφη κουβέντα και χαλαρό φαγητό... Στην πόλη δεν μου λείπει καθόλου ... Μα καθόλου...Δεν έφαγα πότε (αν και βρέθηκα αρκέτες φόρες) σε "χλιδατο " εστιατόριο για να πιω (σημ: δεν μ' αρέσει κι η μπύρα γι΄ αυτό, σβήνω την κάψα των φαγητών με νεράκι )