Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

MIA BOΛΤΑ ΣΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ''ORTAKOΥ'' (ΜΕΣΑΧΩΡΙ)


Οποιαδηποτε  βολτα στην Πολη ειναι παντα μια περιπετεια. 
Οι παραστασεις αλλαζουν συνεχως και ποτε δεν πληττεις. Οι αποστασεις ειναι μεγαλες αλλα αν δεν περπατησεις μια πολη, δεν βλεπεις τιποτα, δεν νιωθεις και δεν αισθανεσαι τον παλμο της και ενα παραπανω οταν η πολη αυτη ειναι η Κων/πολη με τον ιδιαιτερο δυναμισμο της.




Εαν δεν θελετε να περπατησετε υπαρχουν τροποι να φτασετε στο Ortakoy χωρις να κουραστητε καθολου.
Ο πρωτος και ο πιο ανετος φυσικα ειναι το taxi (δεν ειναι ακριβα τα taxi στην Πολη).
Δευτερος τροπος το τραμ και η αστικη συγκοινωνια. Παιρνουμε το τραμ απο οποιαδηποτε σταση της Παλιας Πολης με κατευθυνση το Kabatas και κατεβαινουμε στο τερμα.

Mολις βγουμε απο την σταση στα δεξια μας ειναι η αφετηρια των αστικων. Η σταση σε αυτο το μερος μαλλον ειναι προσωρινη γιατι γινονται εργα στο λιμανι (Δεκεμβριος 2021).

Τα αστικα που πηγαινουν στο Ortakoy ειναι τα εξης,
22, 25Ε, 3oD.
Εαν μενετε στη περιοχη Taksim μπορειτε να πατε απο εκει στο Ortakoy με τα εξης αστικα, DT2, 40, 40T, 42T


Οποιος τολμηρος ας ακολουθησει τωρα τον δικο μου τροπο.
Παιρνουμε το τραμ προς Kabatas απο την Παλια Πολη και κατεβαινουμε στο τερμα.
Η πορεια μας θα ειναι ευθεια μπροστα βαδιζοντας στο δεξιο πεζοδρομιο.



Εαν δεν εχετε πιει καφε στην απεναντι πλευρα του δρομου υπαρχει ενα  ομορφο παλιο κιοσκι που εχει μετετραπει σε cafe.
Eιναι ωραιο σημειο για μια σταση ειδικα ανοιξη-καλοκαιρι, εχει δροσια και ωραια θεα.



Συνεχιζουμε τον δρομο μας και περναμε μπροστα απο  Dolmabahce camii.
To τεμενος χτιστηκε μαζι με το Dolmabahce Palace. Aρχισε να χτιζεται κατοπιν διαταγης της μητερας του σουλτανου Abdulmecid το 1853. Eνα  μικρο ομορφο τεμενος σε baroque στυλ.
Τα πολλα περιμετρικα παραθυρα αφηνουν το φως απλετο να μπει στο εσωτερικο και να φωτισει τον μαρμαρινο διακοσμο.

Αμεσως μετα στα αριστερα μας η μεγαλη διασταυρωση που οδηγει στην πλατεια Ταξιμ και δεξια ο διαδρομος που οδηγει στο Dolmabahce Palace



Βαδιζουμε διπλα στον εξωτερικο φρακτη του παλατιου, σε εναν δρομο γεματο δενδρα και μεγαλα πεζοδρομια.






Φτανουμε στην πανεμορφη πλαινη πυλη του παλατιου και η οποια ειναι κλειστη για το κοινο.







Συνεχιζουμε και σιγα-σιγα πλησιαζουμε προς το κεντρο της περιοχης Besiktas.







Φτανοντας στην κεντρικη πλατεια της περιοχης περναμε μπροστα απο το Ναυτικο Μουσειο.
Ενα θαυμασιο Μουσειο, πολυ προσεγμενο και με θαυμασια εκθεματα.
Την εποχη που το επισκεφθηκα κανανε επεκταση και ορισμενα διαμερισματα ητανε κλειστα οπως π.χ η τεραστια αυλη του Μουσειου.
Αξιζει να το επισκεφθειτε.
Εισοδος 5 L (παλια τιμη).
Ανοιγει στις 9 π.μ. Δευτερα κλειστο οπως ολα τα Μουσεια στην Κων/πολη.
Aριστερα του Μουσειου και διπλα στην θαλασσα η κεντρικη πλατεια, ιδανικο μερος για λιγη ξεκουραση.
Mπροστα στη πλατεια το διοροφο πανεμορφο κτιριο του 1919, εκδοτηριο εισητηριων προς Uskudar (Σκουταρι) και Kadikoy.
Στην αριστερη πλευρα της πλατειας ο ταφος του φημισμενου Hayreddin Barbarossa.
Ναυαρχος του Οθωμανικου στολου (1470-1546), γεννηθεις στην Μυτιληνη απο Τουρκο πατερα και Ελληνιδα μητερα. Το πραγματικο του ονομα ηταν Hizir Reis, τo Hayreddin ειναι το τιμητικο ονομα που του το εδωσε ο σουλτανος Σουλειμαν ο Μεγαλοπρεπης και σημαινει ''καλοσυνατος''. Το δε Barbarossa τού το εδωσαν οι Ιταλοι λογω της κοκκινης γενειαδας του.
Αφου ξεκουραστουμε συνεχιζουμε τον δρομο μας και χωρις να το καταλαβουμε αφου περασουμε κατω απο την γεφυρα που ενωνει το Ciragan Palace (δεξια) μας με το Yildiz Palace και το Yildiz Park (αριστερα) μας
ειμαστε μπροστα στο μεγαλοπρεπες Ciragan Palace.
Χτιστηκε απο τον σουλτανο Abdulaziz I το (1863-1867).
Οι εσωτερικοι τοιχοι και η οροφη ηταν ξυλινα τα δε  εσωτερικα τοιχωματα απο μαρμαρο. Το 1910 μια μεγαλη πυρκαγια κατεστρεψε ολοσχερως το παλατι αφηνοντας μονο τα εξωτερικα τειχη ανεπαφα.
Το 1989 το ερειπωμενο παλατι αγοραστηκε απο μια Ιαπωνικη εταιρεια η οποια το αναστηλωσε και κατασκευασε μια ξενοδοχειακη μοναδα διπλα στους θαυμασιους κηπους του παλατιου. Το παλατι ανακαινιστηκε παλι το 2007 και πλεον μοιαζει με το αυθεντικο. Σημερα το Ciragan Palace λειτουργει ως ξενοδοχειο 5 αστερων με υπερπολυτελεις σουιτες και ανηκει στην αλυσιδα Kempiski Hotels.
Μολις περασουμε το Ciragan Palace στα αριστερα μας θα δουμε το μικρο ομορφο τεμενος Kucuk Mecidiye camii και διπλα του το μικρο δρομακι που οδηγει στην κυρια εισοδο του τεραστιου και θαυμασιου Yildiz Park .
Συνεχιζουμε την βολτα μας και βρισκομαστε πλεον στο τελευταιο σταδιο πλησιαζοντας το Ortakoy.
Μπαινουμε στην πυκνοκατοικημενη περιοχη και αμεσως βλεπουμε μπροστα μας την μεγαλη γεφυρα του Βοσπορου. Στα δεξια μας θα συναντησουμε την Ορθοδοξη Εκκλησια του Αγ.Φωκα (κτισμα του 1856). Μολις την περασουμε θα στριψουμε δεξια για να βγουμε στην προβλητα και στο Ortakoy camii.
Στην προβλητα θα δουμε διπλα στον Βοσπορο το ομορφο τεμενος. Αριστερα του τεμενους ειναι η καφετερια που πινω τον καφε μου οταν παω στο Ortakoy. Eνας πολυ ωραιος χωρος και για χειμωνα και για καλοκαιρι. Ειδικα το καλοκαιρι τα τραπεζακια ειναι σχεδον  μεσα στο νερο. Εαν  περασει κοντα απο την προβλητα κανενα καραβακι , απ'αυτα που κανουν tour στον Βοσπορο, πιθανον τα κυματα που σηκωνουν να σας μουσκεψουν. Η γεφυρα του Βοσπορου ειναι ολοκληρη μπροστα σας.
Το καταστημα  δεν ειναι ακριβο τον καφε τον πληρωσα 4L (οχι πια).
Η περιοχη ειναι γεματη απο καφετεριες, μπαρ, εστιατορια.
Μεσα στα στενα γυρω απο το τεμενος και στην παραλια υπαρχουν καταστηματα για ολα τα γουστα.
Καθιστε οπου θελετε ειτε για καφε, ειτε για τσιπουρο και καλο μεζε, ειτε για φαγητο. Ειναι σιγουρο οτι θα πληρωσετε κατι παραπανω (ειδικα στα εστιατορια) αλλα μετα τοσο περπατημα αξιζετε οποιαδηποτε απολαυση.

Παντα ομως υπαρχει και μια εναλλακτικη λυση σε οποιοδηποτε ζητημα.
Εδω και τωρα εαν υπαρξει καποιο προβλημα σχετικα με το φαγητο η αλλη λυση ειναι να φατε κατι που δεν το εχετε φαει ποτε (στην Ελλαδα) και ειναι εγγυημενα πολυ νοστιμο.
Αφου ξεκουραστειτε πινοντας τον καφε σας, το τσαι σας ή το αναψυκτικο σας σε καποια καφετερια και νιωθετε καποια λιγουρα ηρθε η ωρα να δοκιμασετε το φημισμενο kumpir, εδω στο Ortakoy στην ''πατριδα'' του kumpir. O πεζοδρομος που ξεκινα απο τον κεντρικο δρομο και καταληγει στην προβλητα και στο τεμενος του Ortakoy ειναι γεματος απο κιοσκια που πουλανε kumpir.
To kumpir ειναι μια τεραστια ψητη πατατα, ανοιγμενη στη μεση και αφου ''σκαφτει'' οχι τελειως, βαζετε μεσα οτι γουσταρετε απο την βιτρινα του περιπτερου. Βουτυρο, κασερι, αλλαντικα, λαχανικα, καλαμποκι, μανιταρια και αλλα πολλα ειδη που δεν μπορω να θυμηθω. Δεν υπαρχει περιορισμος στα ειδη της γεμισης. Αποτελεσμα, στο τελος θα παλευετε να φατε ενα βουνο.
 Εαν αποφασισετε να φατε kumpir μη σκεφτειτε την διαιτα σας,θα φατε κατι διαφορετικο και απολαυστε το. Φατε οσο μεγαλυτερο ''βουνο'' μπορειτε.
Η τιμη του ειναι 25 λιρες (2020). 
Αυτο  φιλοι μου ειναι το Ortakoy. Ειναι μια τοποθεσια που απολαμβανω οταν πηγαινω, ειδικα το καλοκαιρι. Αξιζει να το επισκεφθειτε.

Στην επιστροφη σας μαλλον θα προτιμησετε την αστικη συγκοινωνια, τον τροπο θα τον βρειτε στην σελιδα Ortakoy camii.
















 

Δεν υπάρχουν σχόλια: