Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΜΠΟΥΓΑΤΣEΣ ΚΑΙ ΤΥΡΟΠΙΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝ/ΠΟΛΗ.

Γεννηθηκα, μεγαλωσα και εξακολουθω να ζω στην πανεμορφη πολη της Ξανθης.
Εδω, οπως φανταζομαι γνωριζετε, ζουν αρμονικα, (υπαρχουν και οι εξαιρεσεις) μαζι με τους χριστιανους και αρκετες χιλιαδες  μουσουλμανων. Μετα απο πολλα χρονια συμβιωσης μαζι τους και αφου πηγα πολλες φορες στην Πολη καταλαβα οτι οι μουσουλμανοι εδω, οι Τουρκοι εκει τρελαίνονται να τρωνε μπουγατσα!
Τωρα με την μπουγατσα εμεις οι βορειοι εχουμε μια διαφορα με τους νοτιους.
Εμεις μπουγατσα εννοουμε ολες τις πιτες με φυλλο και τις ονομαζουμε αναλογα με την γεμιση που εχει η πιτα. Μπουγατσα με τυρι, μπουγατσα με κιμα, με σπανακι, με κρεμα. Οι νοτιοι οταν λενε μπουγατσα εννοουν με γεμιση κρεμας και τιποτα αλλο.

Οι Τουρκοι λοιπον στην Πολη παρασκευαζουν την μπουγατσα με τυρι, την μπουγατσα με κιμα και λιγοτερο την μπουγατσα με σπανακι.

Αλλά δεν την λένε μπουγάτσα! Όταν λενε pogaca εννοουν τις τυροπιτες κουρου.

Borek εννοουν την δικια μας μπουγατσα!

Οπτικα και γευστικα υπαρχουν οι ομοιοτητες με τις δικες μας μπουγατσες αλλα υπαρχουν και οι μπουγατσες με διαφορετικο σχημα και ογκο (απο γευση δεν ξερω γιατι δεν τις δοκιμασα).
Βεβαια μπορω να πω με σιγουρα οτι ολων των ειδων τις μπουγατσες που εφαγα ειχαν εξαιρετικη γευση, η μεριδα ηταν μεγαλη (οταν την ετρωγες εκτος μαγαζιου παντα μεσα σε κουπακι και με πηρουνακι) αλλα εκει που υστερουσε ηταν στην ποσοτητα της γεμισης. Τιμη μεριδας 3L (παλια τιμη).
Mπουγατσατζιδικα υπαρχουν παντου στην Πολη αλλα αυτο που παρατηρησα ειναι οτι  τα περισσοτερα βρισκονται σε δρομους, οχι κεντρικους.

Τωρα στο δευτερο προιον της αναρτησης στις τυροπιτες, εδω οι Τουρκοι ''ζωγραφιζουν''. Ειναι τοσο μεγαλη η ποικιλια που δεν ξερεις τι να διαλεξεις.
Μιλαμε βεβαιως μονο για τυροπιτες κουρου.
Κuru τουρκικη λεξη που σημαινει ξηρο, ξηρη.
Τυροπιτα με φυλλο δεν υπαρχει στηνΤουρκια.
Πρεπει καθε φορα να τρως και διαφορετικο ειδος για να δοκιμασεις οσο το δυνατον περισσοτερα.

Σαν μεγεθος ειναι μικρες,
η τιμη κυμαινεται απο 0,25L - 0,50L η τυροπιτα.
Εξαρταται απο που θα την 
αγορασεις. Η γεμιση συνηθως ειναι αλμυρη, εχω φαει με τυρι και με ελια.

Μεχρι το μεσημερι υπαρχουν πολλοι πωλητες με τα καροτσακια στους δρομους και πουλανε φρεσκοτατες τυροπιτες. Μην διστασετε να φατε ολα ειναι καθαρα και πεντανοστιμα. Εγω παντα προτιμω να τρωω απο τα καροτσακια.
Πωλουνται και σε σταθερα 
σημεια οπως μπουγατσατζιδικα, καφε-ζαχαροπλαστεια, snack-bar.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙΕΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΛΙΡΑΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΟΓΕΣ.







.










.

Δεν υπάρχουν σχόλια: