Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ (MISIRCARSI).

Η αγορα κτιστηκε το 1664 μαζι με την αποπερατωση του παρακειμενου τεμενους Yeni camii απο την βασιλομητωρα Turhan Hatice.



Oνομαστηκε Αιγυπτιακη γιατι χτιστηκε με χρηματα που προηλθαν απο δασμους της Οθωμανικης επαρχιας της Αιγυπτου.
Το κτισμα ανηκει στο Τεμενος Yeni camii και τα εσοδα απο τα ενοικια των καταστηματων διατιθενται για την συντηρηση του τεμενους

Η αγορα ηταν και ειναι το κεντρο μπαχαρικων αν και πολλα καταστηματα αντικαθιστουν αυτα των μπαχαρικων. Σημερα θα δουμε μεσα στην αγορα καταστηματα με αποξηραμενα φρουτα, με λουκουμια, με βοτανα, με ανατολιτικα αφροδισιακα, με ειδη δωρων, ναργιλεδες κ.λπ.
Η αγορα εχει σχημα L με 4 πυλες και πιο πολυσυχναστη αυτη που ειναι στην μερια της πλατειας και του Yeni camii.

Η αγορα λογω του οτι ειναι πλεον ενα τουριστικο αξιοθεατο και οι περισσοτεροι πελατες εναι τουριστες οι τιμες ειναι αρκετα ανεβασμενες σε σχεση με τις τιμες των καταστηματων που βρισκονται στα γυρω στενακια. 
Αποδειξη ειναι οτι ολοι οι Τουρκοι πελατες κανουν τις αγορες τους απο τα μικρα μαγαζακια της γυρω απο την αγορα περιοχης.

Εαν μπουμε στην αγορα απο την πυλη Yeni camii (η πυλη που ειναι στην πλατεια μπροστα απο το τεμενος), στην μεση περιπου της στοας και δεξια βρισκεται το καταστημα του Γιαννη,
Ελληνας της Πολης.
Θα το δειτε το μαγαζι απο μακρια γιατι υπαρχει και μια μπλε φωτισμενη επιγραφη που γραφει.''Γιαννης''. 
Τον βρηκα μια φορα στο μαγαζι και ειπαμε δυο κουβεντες. Το μαγαζι του πουλαει μπαχαρικα, βοτανα, διαφορα ειδη τσαγιου, αλλαντικα κ.λ.π.
Φεβρουαριος 2019
Η μεγαλη πελατεια του οπως ειναι φυσικο ειναι οι Ελληνες τουριστες και γι'αυτον τον λογο  οποιος θελει να δουλεψει στο καταστημα του πρεπει να γνωριζει την Ελληνικη γλωσσα.
Φεβρουαριος 2019
Ολες οι ταμπελιτσες των προιοντων ειναι γραμμενες στα Τουρκικα και στα Ελληνικα. Μεγαλη βοηθεια η γλωσσα αλλα αυτη την εξυπηρετηση την εξαργυρωνει με τις τιμες του.
Πολυ μεγαλη η διαφορα του με τις τιμες των αλλων καταστηματων ακομη και μεσα στην αγορα. Εγω ο ιδιος το διαπιστωσα με την αγορα κοκκινου καυτερου πιπεριου. Το αγορασα απο αλλο καταστημα, το ιδιο πιπερι σε μιση τιμη.
Βεβαια μεχρι να καταλαβω τι γινεται ψωνισα απο το μαγαζι του δυο φορες. Αργοτερα αυτη την διαπιστωση μου την μετεφεραν και διαφοροι φιλοι και γνωστοι.

Εαν πατε στην Αιγυπτιακη Αγορα με σκοπο να αγορασετε μπαχαρικα, να ξερετε τι θελετε να αγορασετε. Θα προσπαθησουν να σας πουλησουν διαφορες μπουρδες ως απαραιτητα για την κουζινα σας. Απαραιτητο για κιμαδες, απαραιτητο για οσπρια, απαραιτητο για σαλτσες, ενα μιγμα που δινει καταπληκτικη γευση στα γεμιστα, στα ντολμαδακια, στα ψητα κρεατα.
 
Η αγορα ειναι ανοικτη απο τις 8πμ-19μμ. καθημερινα και Κυριακη.

Χαρτης 1.
Συμβουλή. Αν εχετε σκοπο να αγορασετε μπαχαρικα απο την Πολη επ ουδενί μην τα ψωνισετε απο την Αιγυπτιακη αγορα. Να την επισκεφθειτε, να την περπατησετε χαζευοντας τα καταστηματα, να βγαλετε τις φωτογραφιες σας αλλα μεχρι εκει, τις αγορες σας εξω απο την Αιγυπτιακη. Βγειτε απο την πλευρικη πυλη και μπειτε στην οδο Hasircilar, εδω θα βρειτε πολλα μαγαζια με μπαχαρικα, ακομα καλυτερα μπειτε στα καθετα δρομακια της Harsicilar θα βρειτε φρεσκα και φθηνα μπαχαρικα. Eπισης στην ανατολικη πλευρα της πλατειας και διπλα στο Rustem Pasa camii θα βρειτε μια μικρη στοα με μαγαζια μπαχαρικων, εγγυηση (Χαρτης 1, κιτρινο σημαδι). 
Ολα τα μαγαζακια εκτος Αιγυπτιακης αγορας λογω καταναλωσης τα προϊοντα τους παντα ειναι φρεσκα και σιγουρα πιο φθηνα.


Πως θα πατε.


Θα παρεμτε το τραμ απο οποιαδηποτε σταση της Παλιας πολης με κατευθυνση προς Kabatas και θα κατεβειτε στη σταση Eminonu. Θα διασχισετε την λεωφορο και αφου περασετε μπροστα απο το Yeni camii φτασατε στην Αιγυπτιακη αγορα ή   Misircarsi (Χαρτης 2).

Χαρτης 2.








7 σχόλια:

George Kafritsas είπε...

που μπορούμε να βρούμε τα στοιχεία του Γιάννη από την Αιγυπτιακή αγορά????

George Kafritsas είπε...

Παρακαλώ τον διαχειριστή η όποιον άλλον ξέρει να μας δώσει τα στοιχεία επικοινωνίας του Γιάννη του Ελληνα της πόλης που έχει μαγαζι με τσάι και άλλα στην Αιγυπτιακή αγορά

Nικανωρ είπε...

Αγαπητε Γιωργο,

Δεν εχω ιδεα. Εκεινο που ακουσα και δεν ειναι σιγουρο ειναι οτι ο Γιαννης πεθανε.

Unknown είπε...

Εμείς τον επισκεφθήκαμε το 2018 και ψωνησαμε.Ευγενικός και εξυπηρετικος κοντα στην εισοδο της αγοράς.

Unknown είπε...

που μπορω να βρω τις πιο καυτερες πιπεριες στη πολη?αν ξερη καποιος να με πει

Unknown είπε...

μπορειτε να με πειτε που μπορω να βρω τις ποιο καυτερες πιπεριες στη πολη

Nικανωρ είπε...

Αν εννοείς φρέσκιες, σε οποιοδήποτε μανάβικο να πάς θα βρείς οπωσδήποτε.