Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΓΥΡΑΔΙΚΑ

Μπορω να πω με απολυτη σιγουρια οτι τα γυραδικα στην Παλια Πολη ειναι αμετρητα.
Πιστευω οτι η ιδια κατασταση επικρατει και στην υπολοιπη Πολη, αλλά οχι σε τοσο μεγαλο βαθμο.


Στην Παλια Πολη κυκλοφορουν εκατομμυρια τουριστες καθε χρονο και σιγουρα η μεγαλη πλειοψηφια τρωει καποια στιγμη εναν γυρο. Υπαρχουν και οι τουριστες ,ειδικα νεοι ανθρωποι, που το καθημερινο τους γευμα ειναι ο γυρος, ειτε γιατι τους αρεσει, ειτε για λογους οικονομιας.Ας μη ξεχναμε και τους Τουρκους οι οποιοι και αυτοι σαν και μας, αγαπανε τον γυρο.


Στην Τουρκια θα βρείτε τον γυρο κοτοπουλο και τον μοσχαρισιο. Χοιρινος δεν υπαρχει λογω θρησκειας.
Ο γυρος σερβιρεται ειτε σε ψωμακι (διαφορες μορφες), ειτε σε αραβικη πιτα.


Γυρος κοτοπουλο σε ψωμακι.

Ekmek tavuk doner.

Tιμη 5L.


Γυρος κοτοπουλο σε πιτα.

Durum tavuk doner.

Τιμη 5L.
Γυρος μοσχαρι σε ψωμακι.

Ekmek kebap doner.

Tιμη 7-8L.




Γυρος μοσχαρι σε πιτα.

Durum kebap doner.

Τιμη 7-8L.


Οι τιμες που αναφερω ειναι οι λογικες και τιμες που πληρωσα εγω σε διαφορα μαγαζια.
Βεβαια υπαρχουν και μαγαζια που που νομιζουν οτι ολοι οι τουριστες ειναι ''αμερικανακια''. Πουλανε τον γυρο ακριβοτερα αλλα και η ποσοτητα κρεατος που βαζουν ειναι ελαχιστη.
Αυτο συμβαινει ως επι το πλειστον στο ιστορικο κεντρο της Παλιας Πολης, εδω οπου  οι τουριστες ειναι παρα  πολλοι καθημερινα.
Οσο απομακρυνεσαι απο το κεντρο η κατασταση αλλαζει γιατι εκει τα μαγαζια εξυπηρετουν συνηθως Τουρκους.

Εγω, να σας πω την αληθεια, εαν αποφασιζα να φαω γυρο καποια στιγμη και βρισκομουν στο ιστορικο κεντρο θα πηγαινα στο μαγαζι οπου κατα την γνωμη μου οι ανθρωποι ειναι σωστοι επαγγελματιες και ο γυρος πεντανοστιμος.


Στο Makarna saray.
Eιναι ενα πολυ καλο εστιατοριο που διαθετει και γυρο κοτοπουλο και μοσχαρι.
Εδω βρηκα και γυρο vegetarian, με καθολου κρεας αλλα μονο με διαφορα λαχανικα.




Oπως σας ειπα και παραπανω υπαρχουν μαγαζια που δεν ειναι σωστα. Κοιταζουν πως να σε ''πιασουν'' κοροιδο απο καθε αποψη. Και ακριβο προιον και ταυτοχρονα ''φτωχο'' σε ποσοτητα.
Θα σας αναφερω δυο τετοια σημεια. Τα εμαθα γιατι πηρα και εγω το μαθημα μου. Ο παθων μαθων.

Το ενα σημειο ειναι μπροστα απο το Τεμενος Beyazit. Ειναι στα αριστερα και απεναντι απο την σταση του τραμ Kapalicarsi-Beyazit.
Ειναι μια σειρα απο διαφορα καταστηματα καφε, γυραδικα, μπουγατσατζιδικα, ανταλακτηριο κ.α.
Μη φατε απο κανενα γυραδικο. Αυτοι σου τα περνουν φανερα αλλα αφηνουν εσενα να διαλεξεις το πως συμφωνα με τον πινακα τιμων.

Το δευτερο σημειο ειναι πανω στον κεντρικο δρομο Divanyolu. Ειναι ο δρομος απο Κλειστη Αγορα προς Αγια Σοφια. 
Ειναι το τελευταιο γυραδικο στ'αριστερα του δρομου κατεβαινοντας προς Αγια Σοφια ή το πρωτο δεξια ανεβαινοντας για Κλειστη Αγορα. 
Ειναι γωνιακο μαγαζι σε πολυ καλο σημειο αλλα πανακριβο και παρα πολυ φτωχη η γεμιση του γυρου.

Αλλα φιλοι μου ολα αυτα τα σχετικα περι γυρου που ειναι ο καλυτερος, που ειναι ο φτηνοτερος, που να μη φας, ειναι για να ξερεις πεντε πραγματα τι κατασταση επικρατει περιπλανωμενος στο ιστορικο κεντρο.

Η αληθεια και η πραγματικοτητα ειναι οτι εαν πεινασεις καποια στιγμη κανοντας την βολτα σου καπου και σου ηρθε  η ορεξη να φας γυρο θα μπεις στο πρωτο μαγαζι και θα χτυπησεις κανα δυο χωρις να σκεφθεις την τιμη και την ποσοτητα. Ετσι ειναι.

Αυτα που σας περιεγραψα απλα τα βιωσα και ελπιζω να σας βοηθησω καπως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: