Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΓΥΡΑΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝ/ΠΟΛΗ.

Μπορω να πω με απολυτη σιγουρια οτι τα γυραδικα στην Παλια Πολη ειναι αμετρητα. Πιστευω οτι η ιδια κατασταση επικρατει και στην υπολοιπη Πολη αλλά οχι σε τοσο μεγαλο βαθμο.
Στην Παλια Πολη κυκλοφορουν εκατομμυρια τουριστες καθε χρονο και σιγουρα η μεγαλη πλειοψηφια τρωει καποια στιγμη εναν γυρο. Υπαρχουν και οι τουριστες ειδικα οι νεοι  που το καθημερινο τους γευμα ειναι ο γυρος, ειτε γιατι τους αρεσει ή για λογους οικονομιας.
Και οι Τουρκοι σαν και μας λατρευουν τον γυρο.
Στην Τουρκια θα βρείτε γυρο κοτοπουλο και μοσχαρισιο. Χοιρινος δεν υπαρχει λογω θρησκειας.
Ο γυρος σερβιρεται ειτε σε ψωμακι (διαφορες μορφες), ειτε σε αραβικη πιτα.


Γυρος κοτοπουλο σε ψωμακι'
Ekmek tavuk doner.

Tιμη 5L.




Γυρος κοτοπουλο σε πιτα.

Durum tavuk doner.
Τιμη 5L.

Γυρος μοσχαρι σε ψωμακι.

Ekmek kebap doner.
Tιμη 7-8L.





Γυρος μοσχαρι σε πιτα.
Durum kebap doner.
Τιμη 7-8L.


Οι τιμες που αναφερω ειναι οι λογικες και τιμες που πληρωσα εγω σε διαφορα μαγαζια.
Βεβαια υπαρχουν και μαγαζια που που νομιζουν οτι ολοι οι τουριστες ειναι ''αμερικανακια''. Πουλανε τον γυρο ακριβοτερα αλλα και η ποσοτητα κρεατος που βαζουν ειναι ελαχιστη. Αυτο συμβαινει ως επι το πλειστον στο ιστορικο κεντρο της Παλιας Πολης εδω οπου  οι τουριστες ειναι παρα πολλοι καθημερινα.
Οσο απομακρυνεσαι απο το κεντρο η κατασταση αλλαζει γιατι εκει τα μαγαζια εξυπηρετουν συνηθως Τουρκους.
Εγω να σας πω την αληθεια εαν βρισκομουν στο Ιστορικο κεντρο και πεινουσα δεν θα ετρωγα ποτέ γυρο, θα πηγαινα σε ενα μαγειριο οπου θα ετρωγα καλυτερα και θα πληρωνα και λιγοτερα. 

Oπως σας ειπα και παραπανω υπαρχουν μαγαζια που δεν ειναι σωστα. Κοιταζουν
πως να σε ''πιασουν'' κοροιδο απο καθε αποψη. Και ακριβο προιον και ταυτοχρονα''φτωχο'' σε ποσοτητα. Θα σας αναφερω δυο τετοια σημεια. Τα εμαθα γιατι πηρα και εγω το μαθημα μου, ο παθων μαθων.

Το ενα σημειο ειναι μπροστα απο το Τεμενος Beyazit. Ειναι στα αριστερα και απεναντι απο την σταση του τραμ Kapalicarsi-Beyazit.
Ειναι μια σειρα απο διαφορα καταστηματα καφε, γυραδικα, μπουγατσατζιδικα, ανταλακτηριο κ.α.
Μη φατε απο κανενα γυραδικο. Αυτοι σου τα περνουν φανερα αλλα αφηνουν εσενα να διαλεξεις το πως συμφωνα με τον πινακα τιμων.

Το δευτερο σημειο ειναι πανω στον κεντρικο δρομο Divanyolu. Ειναι ο δρομος απο Κλειστη Αγορα προς Αγια Σοφια. 
Ειναι το τελευταιο γυραδικο στ'αριστερα του δρομου κατεβαινοντας προς Αγια Σοφια ή το πρωτο δεξια ανεβαινοντας για Κλειστη Αγορα. Ειναι γωνιακο μαγαζι σε πολυ καλο σημειο αλλα πανακριβο και παρα πολυ φτωχη η γεμιση του γυρου.

Αλλα φιλοι μου ολα αυτα τα περι γυρου το που ειναι ο καλυτερος, που ειναι ο φτηνοτερος ή που να μη φας, ειναι για να ξερεις πεντε πραγματα ποια ειναι κατασταση '' του γυρου'' που επικρατει περιπλανωμενος στο ιστορικο κεντρο.
Η αληθεια και η πραγματικοτητα ειναι οτι εαν πεινασεις καποια στιγμη κανοντας την βολτα σου και σου ηρθε  η ορεξη να φας γυρο, θα μπεις στο πρωτο μαγαζι και θα ''χτυπησεις'' κανα δυο χωρις να σκεφθεις την τιμη και την ποσοτητα, ετσι ειναι.

Αυτα που σας περιεγραψα απλα τα βιωσα και ελπιζω να σας βοηθησω καπως.

ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ, ΤΟ ΣΑΝΤΟΥΪΤΣ ΜΕ ΓΥΡΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝ/ΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ''ΦΤΩΧΟ'' ΣΕ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΥΛΙΚΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: