Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΜΟΝΗ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ (ZEYREK CAMII).


Το τεμενος Molla Zeyrek camii ηταν το Ορθοδοξο μοναστηρι Μονη Παντοκρατορα Χριστου.

Η Μονη Παντοκρατορα ειναι μετα την Αγια Σοφια η πιο εντυπωσιακη των σωζομενων βυζαντινων εκκλησιων.
Βρισκεται στη δεξια πλευρα της Λεωφορου Αtaturk η οποια ανεβαινει προς το υδραγωγειο του Valens με αφετηρια την γεφυρα Ataturk.




H μονη αυτη ανεγερθει απο την Ειρηνη, συζυγο του Ιωαννη Β' Κομνηνου. Την εποχη της κατασκευης της ηταν η μεγαλυτερη σε εκταση και πληθυσμο μοναχων μονη της Κων/πολης.




Ηταν δε η πλόυσιοτερη και λαμπροτερη. Η πολυδαπανη κατασκευη συνεχιστηκε και μετα τον θανατο της Ειρηνης, απο τον συζυγο της Ιωαννη. Και οι δυο ταφηκαν στην μονη αυτη.




Ο ναος γνωρισε μεγαλη προσελευση πιστων λογω των πολυτιμων κειμηλιων που φυλασσονταν εκει. Την εποχη του Μανουηλ Α' Κομνηνου, η μονη φιλοξενησε την εικονα του Αγ.Δημητριου απο την Θεσ/νικη.




Στον ναο φυλασσοταν η πετρα πανω στην οποια συμφωνα με τον θρυλο, ειχε σμυρνιστει το νεκρο σωμα του Ιησου μετα την καθαιρεση του απο τον σταυρο. Μεταφερθηκε εδω απο τον Μανουηλ Α' Κομνηνο.


Εδω εταφη ο Μανουηλ Α' Κομνηνος, η Ειρηνη αδερφη του ΑνδρονικουΒ', ο Μανουηλ Β' Παλαιολογος, οι δυο γιοι του του Θεοδωρος και Ανδρονικος, ο αδερφος του Ανδρονικος Δ', και η Ευγενια-Ειρηνη συζυγος του Ιωαννη Ζ'. 
Δεν ειναι γνωστο ποτε μετατραπηκε σε τεμενος. Σημερα ονομαζεται Zeyrek camii απο το ονομα καποιου λογιου Zeyrek Mehemed Efendi που εμενε εκει κοντα και πεθανε 20 χρονια μετα την Αλωση της Πολης.
Ειναι μια απο τις πρωτες εκκλησιες που επισκεφθηκα και η εμπειρια μου ηταν τραγικη! Ο ναος ηταν σε απελπιστικη κατασταση. Η εξωτερικη εμφανιση αρκετα καλη. Αφου εκανα μια βολτα γυρω απο τον ναο θελησα να μπω μεσα. Βρηκα την κεντρικη εισοδο, μια τεραστια ξυλινη πορτα, η οποια ηταν κλειστη. Χτυπω και μου ανοιγει ενας 60-65 ετων Τουρκος με βρακες και ασπρη γενειαδα. Του λεω οτι ειμαι Ελληνας και θελω να μπω μεσα να δω την εκκλησια (στα Αγγλικα). Φυσικα και δεν ηξερε λεξη αγγλικα οπως οι περισσοτεροι Τουρκοι, και με νοηματα μου εδειξε να καταλαβω οτι ειναι ο φυλακας του χωρου και δεν επιτρεπεται η εισοδος στον ναο, κλεινοντας την πορτα.
Ξαναχτυπω  και μετα απο καποια ωρα μου ανοιγει. Αρχιζω να τον παρακαλαω (απο τις πρωτες λεξεις που εμαθα στα Τουρκικα ηταν η λεξη, παρακαλω) και βλεπω οτι κατι παει να γινει.
Αρχιζει να κοιταζει δεξια-αριστερα, και τοτε παιζω το τελευταιο μου χαρτι. Βγαζω και του δινω 5 ευρω με πολυ προσοχη (προσεξτε ευρω). Αρπαζει το χαρτονομισμα, με πιανει απο το μπρατσο κα με βαζει μεσα στα γρηγορα.
Αυτο που βλεπω δεν το φανταζομουν οτι μπορουσε να συμβει.
Ο χωρος γύρω μου ήταν ολος ενα γιαπι μαζι με χωματερη. Εμεινα αναυδος. Μπηκα λιγο πιο μεσα στον κυριο ναο. Η ιδια κατασταση. Δεν καταλαβαινα απο πού βρεθηκαν τοσα μπαζα. Βεβαια, οι τοιχοι και η οροφη ειχαν καταστραφει και τουβλα με σοβαδες ηταν παντου.

Η αληθεια ειναι οτι σε μια γωνια υπηρχε μια σκαλωσια που εδειχνε οτι γινονται καποιες δουλειες. Κοιταζω γυρω-γυρω και ξαφνικα σε μια πλευρα του ναου βλεπω δυο ταφους, πανω απο το δαπεδο υπηρχαν δυο πλακες με παχος πανω-κατω 20 cm και κατι γραμμενο επανω.
Απο το ξαφνιασμα εκανα την μεγαλυτερη βλακεια που μπορουσα να κανω. Αντι να πλησιασω να δω τι γραφουν πιανω την φωτογραφικη μηχανη κα κανω ενα βημα. Αμεσως, νιωθω ενα χερι να με αρπαζει και σχεδον τρεχοντας με βγαζει εξω απο την εκκλησια και κλεινει πισω μου την πορτα.
Καθησα σε ενα παγκακι λιγακι για να καταλαβω τι εγινε και μετα από 5-10 λεπτα εφυγα.

Ξαναπηγα αρκετες φορες στη Μονη με την ελπιδα να μπορεσω να ξαναμπω, ματαια ομως. Σε μια επισκεψη μου με μεγαλη χαρα ειδα οτι ειχαν αρχισει οι εξωτερικες επισκευες αλλα και οι εσωτερικες τις οποιες ομως δεν μπορουσα να δω. Η πρωτη μου σκεψη ηταν οτι θα γινει μουσειο οπως η Αγια Σοφια, η Μονη της Χωρας, η Αγια Ειρηνη ή εστω οπως εγινε η Μονη Παμμακαριστου, μιση τζαμι, μιση Μουσειο. Γελαστηκα. Τον Ιουνιου του 2017 που επισκεφθηκα την Μονη, οι επισκευες ειχανε τελειωσει και η Μονη κατα τα 3/4 εγινε τζαμι και το υπολοιπο 1/4 τα γραφεια του τζαμιου.








Πως θα πατε.


Με τα ποδια γιατι ειναι κοντα απο το Beyazit camii και την Κλειστη αγορα. Επιπλεον θα δειτε και μερικα ιστορικα μνημεια στην πορεια σας για την Μονη Παντοκρατορα. Ξεκινηστε απο την πλατεια του Beyazit camii και απο την αριστερη πλευρα της, βγαινετε στην οδο Vezneciler που μετα γινετε Sehzadebasi και περπατατε στο δεξιο πεζοδρομιο. Φτανετε  στην πλατεια με την σταση του metro, ακριβως πισω της θα δειτε την Μονη Θεοτοκου Κυριωτισσας, συνεχιζετε ευθεια και πολυ κοντα το Sehzade camii. Μετα το τεμενος στριβετε δεξια, περνατε μεσα απο το υδραγωγειο του Valens και συνεχιζετε στην κατηφορικη λεωφορο Ataturk προς τον Κερατιο κολπο. Περιπου στο μεσον της λεωφορου εαν κοιταξετε αριστερα σας και ψηλα θα δειτε τους τρουλους της Μονης. Στο υψος της Μονης θα βρειτε  υπογεια διαβαση για να περασετε στο απεναντι πεζοδρομιο. Μολις φτασετε  απεναντι αριστερα σας  ανηφορικος δρομος  που θα σας οδηγησει στην Μονη η αποσταση ειναι μικρη (Χαρτης 1).
Αν αποφασισετε να πατε επισκεφτειτε και τον ταφο του Zembilli Ali Cemali Efendi και το τζαμι του Seyh Suleyman. Και τα 3 μνημεια ειναι πολυ κοντα μεταξυ τους. (Χαρτης 2)

Χαρτης 1.

Στον γυρισμο σας για να μην επιστρεψετε οπως ηρθατε θα βγειτε στην λεωφορο Ataturk και πορεια αριστερη. Θα περπατησετε ολη την λεωφορο και θα βγειτε στον Κερατιο κολπο πορεια δεξια, θα φτασετε στο Rustem camii και θα μπειτε στην μεγαλη πλατεια της Αιγυπτιακης αγορας και του Yeni camii. 
Aπο εδω και περα διαλεγετε πορεια εσεις.

Χαρτης 2.











Ιανουαριος 2015.

Ιανουαριος 2015






















Ιανουαριος 2015.



Ιουνιος 2017
































Ιουνιος 2017



















Ιουνιος 207



















Ιουνιος 2017


















Ιουνιος 2017


Ιουνιος 2017





































Ιουνιος 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: