Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟ (YEDIKULE).

Ήταν μια από τις πιο σκληρές φυλακές του κοσμου και γι αυτό το όνομά του ταυτίστηκε μ΄αυτό. Η κατασκευή του έμοιαζε με -απόρθητο εκ των έσω- κάστρο χάρις στους επτά πύργους του οι τεσσερις απο τους οποίους αποτέλεσαν μερος των Χερσαιων τειχων. Οι αλλοι τρεις πυργοι προστεθηκαν απο τον Μωαμεθ τον Πορθητη μετά την Άλωση. Η μεγαλη καμαρα εγινε γνωστη ως Χρυση Πυλη (ηταν επιχρυσωμενη) και χρησιμοποιηθηκε για τις θριαμβευτικες πομπες.

Στην οθωμανικη περιοδο το φρουριο χρησιμοποιηθηκε ως αποθηκη για το αυτοκρατορικο θησαυροφυλακιο, ως φυλακη και ως τοπος εκτελεσεων.
Σε περιοδο πολεμου πρεσβεις εχθρικων χωρων κατεληγαν σ΄αυτην την φυλακη.

Οταν περνας τα τειχη απο την πυλη Yedikule και βλεπεις τον ογκο της φυλακης στα δεξια σου νομιζεις οτι ειναι καποιο παραμεθοριο φρουριο.
Μπαινεις απο την μια και μοναδικη εισοδο και βρισκεσαι στον τεραστιο προαύλιο χωρο, κοιτας γυρω σου  την εκταση και το μεγεθος του Επταπυργιου ψαχνοντας να βρεις που ειναι τα κελια. Δεν θα τα βρεις ποτε αν δεν διαβασεις πρωτα την πινακιδα που υπαρχει διπλα στη εισοδο των φυλακων και σε οδηγει σε μια αλλη σιδερενια πορτα χτισμενη πανω στα τειχη. Μολις περασεις την πορτα αισθανεσαι αμεσως την υγρασια στο προσωπο σου.
Προχωρας σε εναν πολυ στενο ανηφορικο διαδρομο με πολλα σκαλοπατια, σκοτεινο χωρις ιχνος φωτος (τωρα εχουνε βαλει ηλεκτρ.φως)  μεχρι να συναντησεις το πρωτο κελι. Ενας χωρος 2 επι 2 και υψος 1,5μ. δεν υπαρχει κανενα παραθυρο για εξωτερικο φως.

Τα κελια ειναι κατασκευασμενα  μεσα στα τειχη και σε πολλα επιπεδα. Σε καθε επιπεδο υπαρχει μια εσωτερικη πορτα που σε οδηγει σε ενα μικρο σιδερενιο μπαλκονι στο εσωτερικο του πυργου. Εκει φανταζομαι οι κρατουμενοι ξεμουδιαζαν και βλεπανε λιγο φυσικο φως που εμπαινε απο την κορυφη του πυργου. Δεν μπορω να φανταστω οτι υπηρξαν πιο φριχτες φυλακες απο το Yedikule.
Στο προαυλιο υπαρχουν περιμετρικα πολλες πετρινες σκαλες αποτομες και στενες, που σε οδηγουν επανω στα τειχη και σε καποιους πυργους που ειναι προσβασιμοι.
Η θεα απο ψηλα ειναι πανεμορφη ειδικα προς την μερια της θαλασας. Εχεις μπροστα σου ολη την θαλασσα του Μαρμαρα και τα εκατονταδες πλοια που περιμενουν να ερθει η σειρα τους για να περασουν τον Βοσπορο. Προς την ενδοχωρα βλεπεις απο ψηλα τα τειχη μεχρι εκει που μπορεις.
Ωστόσο, οι περιοχες γυρω απο το Yedikule δεν εχουν κανενα ενδιαφερον εκτός από τα ερειπια της βυζαντινης εκκλησιας του Αγ.Ιωαννη εν Στουδιου.
Αξιζει να αφιερωσετε ενα πρωινο για να δειτε τις φοβερες φυλακες του Yedikule.

Τιμη εισοδου στο μνημείο 5 L (201ο).
                                                    10 L (2012).

To 2019 και το 2020 που πηγα με την φιλη μου ηταν κλειστο, ρωτησα εκει γυρω πότε θα ανοίξει και κανενας δεν ηξερε.


Πώς θα πάτε:


1. Ενας τροπος για να πατε και ο καλυτερος για μενα ειναι με τα ποδια. Με το τραμ παιρνετε κατευθυνση  προς Bagcilar και κατεβαινετε στην σταση Pazartekke. Tα τειχη ειναι μπροστα σας, βγαινετε εξω απο τα τειχη και πορεια αριστερη. Περπατατε πλεον διπλα στα τειχη. Η διαδρομη ειναι πολυ ευχαριστη θα δειτε και τα τειχη μεχρι τη θαλασσα του Μαρμαρα, στο τελος των τειχων θα δειτε το Yedikule. Θα περασετε τα τειχη απο την πυλη Yedikule και αμεσως θα στριψετε δεξια, θα περπατησετε παραλληλα με τα τειχη του Yedikule μεχρι να βρειτε την μεγαλη πορτα της εισοδου (Χαρτης 1).

Χαρτης 1.

 2. Δευτερος τροπος με το αστικο λεωφορειο.



Α
πο την Παλια πολη και απο τον τερματικο σταθμο Eminonu (αριστερα της Γεφυρας του Γαλατα) με το αστικο Νο 80.  
  


Απο την περιοχη Taxim με το αστικο Νο 80Τ απο την αφετηρια που ειναι στο τουνελ κατω απο την πλατεια Taxim.





Και απο Παλια πολη και απο Ταxim θα κατεβειτε στην σταση Imrahor, η σταση ειναι λιγο πριν το Yedikule (Χαρτης 2). 
Στην επιστροφη και για Παλια πολη και για Taxim θα παρετε το λεωφορειο μπροστα απο το Yedikule (Χαρτης 2). Για Παλια πολη θα κατεβειτε στο τερμα (Eminonu), για Taxim στο τερμα στο tunel απο εκει που αναχωρησατε .  

Χαρτης 2.

3. Τριτος τροπος ειναι με το τραινο Marmaray. 
   

Απο τον σταθμο του Sirkeci θα παρετε το τραινο που πηγαινει προς Halkali και θα κατεβειτε στην σταση Kazlicesme (Χαρτης 3). 
Θα βγειτε απο τον σταθμο και πορεια δεξια, το Υedikule ειναι πολυ κοντα (Χαρτης3). 
   

Στην επιστροφη αν γυρισετε με το τραινο θα παρετε τον συρμο που παει προς Gebze και θα κατεβειτε στην σταση
Sirkeci. 
Μπορειτε να επιστρεψετε και με το αστικο οπως περιγραφω στον τροπο 2


Χαρτης 3. 






































































Δεν υπάρχουν σχόλια: