Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ (VEFA KILISE CAMII)



Ο Αγ.Θεοδωρος ηταν Βυζαντινη Μονη, σημερα Molla Gurani camii ή Vefa Kilise camii (εκκλησια-τζαμι της Βεφας). Κτιστηκε την περιοδο μεταξυ 12ου-14ου αιωνα. 
Η Μονη αποτελει δειγμα αρχιτεκτονικης της εποχης των Κομνηνων και των Παλαιολογων. Η Μονη επι Βυζαντιου λεγοταν και ''Γανερωτής'', επειδη στον αγιο αυτον προσευχονταν οσοι ειχανε χασει καποιο αντικειμενο.





Ο ναος ειναι απο τους αρχαιοτερους της Κων/πολης. Πρωτοκτιστηκε απο τον πατρικιο Σφωρακιο στα χρονια του Αρκαδιου και του γιου του Θεοδοσιου.


Η εκκλησια ειναι κτισμενη σε μια στενη διοδο της πλατειας Βεφας, στη συνοικια
''του Σφωρακιου'' απο τον ομωνυμο υπατο Σφωρακιο. Ο ναος υπεφερε πολλα απο τις συχνες πυρκαγιες που ξεσπαγαν στην πυκνοκτισμενη οθωμανικη συνοικια.







Σε μια ολεθρια πυρκαγια μαλιστα εμειναν οι τρουλοι του ναου χωρις μολυβδο και κεραμιδια για πολλα χρονια.
Η μονη μετατραπηκε σε τεμενος μετα την αλωση απο τον Μolla Gurani, ο οποιος ηταν ο πρωτος μουφτης (δικαστης) της Κων/πολης. Ο Gurani εκτισε ενα τεμενος και το ενωσε με την Μονη.
Το 1937 εγινε αναστηλωση του τεμενους, αποκαλυφθηκαν και καθαριστηκαν μωσαϊκα τα οποια ηταν καλυμμενα με λευκη μπογια. Στον νοτιο τρουλο με τους εξι ναρθηκες, αποκαλυφθηκε το μωσαϊκο με απεικονιση της Παναγιας περιτριγυρισμενη απο Προφητες.


Ο ναος βρισκεται στην ιστορικη χερσονησο της Κων/πολης και συγκεκριμενα στη συνοικια Vefa. Βρισκεται σε αποσταση ενος χιλιομετρου ΝΔ της Μονης Θεοτοκου Κυριωτισσας (Kalenderhane camii) και μερικες εκατονταδες μετρα νοτια του τεμενους Suleymaniye.


Οταν πήγα στην Μονη πριν καποια χρονια, βρήκα, δυστυχώς, αυτο που φοβομουν.

Η εκκλησια ηταν στην κυριολεξια ρημαγμενη!
Πολλα παραθυρα ήταν χτισμένα και απο αυτα που ειχαν απομεινει μπαινοβγαιναν πιτσιρίκια.

Εριξα μια ματια απο ενα παραθυρο και το θεαμα ηταν απογοητευτικό. 
Μπάζα παντου, οι τοιχοι ρημαγμενοι, το ιδιο και η οροφη. Εξωτερικα ακομα εδειχνε εκκλησια, αλλα μεχρι εκει.
Ηταν η πρωτη Βυζαντινη εκκλησια που την πλησιασα τοσο πολυ και ενιωσα κάπως.
Καποια στιγμή αρχισαν οι επισκευες εξωτερικες και εσωτερικες και δεν μπορουσες να πλησιασεις την Μονη, ηταν ενα εργοταξιο περικυκλωμένη απο λαμαρίνες. Σε  καθε ταξιδι μου στην Πολη πηγαινα στη Μονη να δω πως πανε οι εργασιες. Τελικα τον Σεπτεμβριο 2021 σε μια επισκεψη βλεπω οτι οι εξωτερικες εργασιες ειχανε τελειωσει αλλα οι εσωτερικες συνεχιζονταν. Τον Αυγουστο 2023 οι επισκευες στη Μονη ειχανε τελειωσει ολοκληρωτικα και μπορεσα να να μπω μεσα. Το  αποτελεσμα ειναι εντυπωσιακο, οτι μπορεσανε να σωσουν απο τη Βυζαντινη Μονη το επιδιόρθωσαν και το βγαλανε στην επιφάνεια.

Οι φωτογραφιες ειναι μετα την ανακατασκευή τής Μονης.


Πως πατε.

Φυσικα με τα ποδια, ειναι πολυ κοντα στην Κλειστη αγορα ( Kapalicarsi) και στο Beyazit camii απ'οπου και θα ξεκινησετε.
Παιρνετε τον δρομο Besin Omer Pasa αριστερα του Πανεπιστημιου (εκει που τελειωνει ο αυλογυρος), προχωρατε και στη διασταυρωση με την οδο Suleymaniye κανετε ελαφρως δεξια. Ο δρομος αυτος σας  οδηγει μεχρι το Suleymaniye camii. Μπροστα απο το τεμενος στριβετε αριστερα στον πεζοδρομο Prof.Siddik ο οποιος ειναι γεματο cafe και εστιατορια για τουριστες, τον περπατατε μεχρι το τελος του. Στριβετε αριστερα στον πεζοδρομο Sifahane και προχωρατε μεχρι τον πρωτο καθετο δρομο Yogurtcuoglu. Μολις βγειτε στον δρομο κανετε λιγο δεξια και αμεσως αριστερα στην  οδο Molla Semsettin, περπατατε λιγακι και δεξια πισω απο ενα parking θα δειτε την Μονή Αγ.Θεοδωρου (Χαρτης 1).

Χαρτης 1.


Φωτο πριν την επιδιόρθωση τής Μονής.















































































































Φωτο μετα την ανακατασκευή τής Μονης.































































Δεν υπάρχουν σχόλια: