Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

SOKOLU MEHMET PASA CAMII.



Τεμενος
Sokolu Mehmet Pasa camii. Χτίστηκε για τον μεγαλο βεζυρη Sokolu Pasa (συζυγος της πριγκιπισσας Esmahan μιας εγγονης του σουλτανου Σουλειμαν του Μεγαλοπρεπους) το 1571. Αρχιτεκτονας, Mimar Sinan.
Ανηκει κι αυτο στην κατηγορια των τεμενων που χτιστηκαν για  ανδρες ''μαχιμους''.


To τζαμι φημιζεται για την αρχιτεκτονικα προκλητικη τοποθεσια του, χτιστηκε σε μια αποτομη πλαγια. Ο αρχιτεκτονας Mimar Sinan ελυσε αυτο το ζητημα με μια διοροφη κατασκευη. Ο κατω οροφος χωριζεται σε καταστηματα και ο πανω οροφος σε μια ανοιχτη αυλη με κιονες περιφερειακα και στη μεση το συντριβανι για το ιερο πλυσιμο της προσευχης. 
Ο κεντρικος τρουλος εχει διαμετρο 13 μ.και υψος 23 μ. με τεσσερις μικρους ημι-τρουλους στις γωνιες. Ο μοναδικος μιναρες βρισκεται στη ΒΑ γωνια του τζαμιου. Το εξωτερικο του τζαμιου ειναι απλο αλλα δυναμικο χωρις καθολου στολιδια. Στους τοιχους υπαρχουν σχηματισμενα με πλακακια Iznik αποσπασματα απο το κορανιο.
Το εσωτερικο ειναι λιτο. Ορισμενα παραθυρα μονο εχουν βιτρό και ο τοιχος γυρω απο το mihrab (ειναι μια εσοχη στον τοιχο που δειχνει την κατευθυνση της Μεκκας) ειναι καλυμενος με μπλε πλακακια Iznik. O θολος ειναι ζωγραφισμενος.
Ο καθενας μπορει να μπει στο εσωτερικο του τεμενους, ανδρας η γυναικα, αρκει να βγαλουν τα παπουτσια τους, αλλα οχι ξυπολητοι (υπαρχουν θεσεις εξω για τα παπουτσια  η σου δινουν σακκουλα για να τα παρεις μεσα μαζι σου), οι ανδρες να μην φορανε κοντο παντελονακι και οι γυναικες να μην φορανε παντελονι, κοντη φουστα και παντα να εχουν καλυμμενο το κεφαλι με μαντίλα (σου δινουν στην εισοδο εαν δεν εχεις).
Δεν υπαρχει εισιτηριο σε κανενα τεμενος. Οι φωτογραφιες επιτρεπονται, εκτος απο τις ωρες προσευχης

Προτεινω να πατε να το δείτε!


Πως θα πατε.


Tο Sokolu Pasa camii ειναι πισω απο τον Ιπποδρομο και πολυ κοντα του. Θα ξεκινησετε απο το κατω μερος του Ιπποδρομου και θα παρετε δεξια την οδο Ucler, θα προχωρησετε και στον 3ο δρομο θα κανετε αριστερα στην οδο Terazisi. Eνας ησυχος μικρος δρομος, προχωρατε και στη 2η διασταυρωση κανετε δεξια σε λιγα μετρα στα αριστερα σας θα δειτε το Sokolu Pasa camii (Χαρτης 1).

Χαρτης 1.


Δεν υπάρχουν σχόλια: