Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ORTAKOY CAMII.


Ortakoy camii χτισμενο στην προβλητα της περιοχης Ortakoy, μιας περιοχης πολυ δημοφιλη στις ακτες του Βοσπορου. Το σημερινο τζαμι χτιστηκε στην θεση ενος μικροτερου που κατασκευαστηκε το 1720 και καταστραφηκε το 1731 στην εξεγερση του Halil Patrona ο οποιος αντικατεστησε τον σουλτανο Ahmed III με τον Mahmud I.
To τζαμι χτιστηκε σε νεο-μπαροκ στυλ.



Το τζαμι που κατασκευαστηκε στη θεση του χτιστηκε κατοπιν εντολης του σουλτανου Abdulmecid to 1854-1856 με αρχιτεκτονες τους Garabet Amira Baylan και Nigogayos Baylan (πατερας και γιος) οι οποιοι σχεδιασαν και κατασκευασαν το Dolmabahce Palace και Dolmabahce camii.
Ο θολος του τζαμιου χτιστηκε αρχικα απο τουβλα και πετρες αλλα με την παροδο των χρονων παρουσιαστηκαν ρωγμες και ανακατασκευαστηκε με σκυροδεμα. Οι πετρες χρησιμοποιηθηκαν για την κατασκευη των λεπτων μιναρεδων. Στις πλευρες του τεμενους υπαρχουν γλυπτα και αναγλυφα που δινουν στο κτισμα μια δυναμικη εκφραση. Υπαρχουν δυο σειρες παραθυρων που παρεχουν στο εσωτερικο απλετο φως. Τοιχογραφιες κοσμουν το εσωτερικο του θολου, υλικα απο μαρμαρο χρησιμοποιηθηκαν για την κατασκευη του mihrab (δειχνει την κατευθυνση της Μεκκας) και του minbar (αμβωνας). Επισης για την διακοσμηση του mihrab χρησιμοποιηθηκε ροζ μωσαικο.
Ο καθενας μπορει να μπει στο εσωτερικο του τεμενους, ανδρας η γυναικα, αρκει να βγαλουν τα παπουτσια τους αλλα οχι ξυπολητοι (υπαρχουν θεσεις εξω για τα παπουτσια  η σου δινουν σακκουλα για να τα παρεις μεσα μαζι σου), οι ανδρες να μην φορανε κοντο παντελονι και οι γυναικες να μην φορανε παντελονι ή κοντη φουστα και παντα να εχουν καλυμενο το κεφαλι με μαντίλα (σου δινουν στην εισοδο εαν δεν εχεις). Δεν υπαρχει εισητηριο σε κανενα τεμενος. Οι φωτογραφιες επιτρεπονται εκτος απο τις ωρες προσευχης.
Θαυμασιο μερος για καφε, τσαι, πρωινο και γευμα ακριβως διπλα στον Βοσπορο και σχεδον κατω απο την Γεφυρα του Βοσπορου. Τα καφε και τα εστιατορια ειναι ''πανω'' στον Βοσπορο.


Πως θα πατε



Θα παρετε το τραμ απο την Παλια Πολη  με κατευθυνση προς Kabatas και θα κατεβειτε στο τερμα. Μολις κατεβειτε δεξια σας και εξω απο τον σταθμο ειναι η σταση των αστικων λεωφορειων θα παρετε ενα απο τα Νο 25Ε- 22- 30D. Η σταση αυτη μάλλον ειναι προσωρινή γιατι γινονται εργα στο λιμανι.
(Δεκεμβριος 2021)

Θα κατεβειτε στην σταση Kabatas Erkek Lisesi. Θα προχωρησετε προς την φορά του αστικου και στον δευτερο δρομο οδος Vapur Iskelesi θα στριψετε δεξια, θα σας βγαλει στην θαλασσα, αριστερα σας το τζαμι (Χαρτης 2).
Κανετε την βολτα σας στην περιοχη και για την επιστροφη σας η σταση αναχωρησης ειναι απεναντι απο την σταση αφιξης (Xαρτης 2). Θα παρετε ενα απο τα αστικα που ηρθατε και θα κατεβειτε στην σταση Kabatas. 

Μη ξεχνατε την ISTANBULKART.

Αν θελετε να πατε με τα ποδια μεχρι το Ortakoy πατε στη σελιδα Μια βολτα στο Ortakoy.

Χαρτης 2.









































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: