Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

NUSRETIYE CAMII.




Τεμενος
Nustretiye camii κτισμενο στην ακτη του Βοσπορου και στην περιοχη Tophane.
Kτιστηκε επι σουλτανου Mahmud II (1823-1826) με αρχιτεκτονα τον  Krikor Baylan ο οποιος εκτισε και το 
Beylerbeyi Palace.





To τζαμι ειναι μια επιτυχημενη συγχωνευση μπαροκ και αυτοκρατορικου στυλ με περιτεχνα εξωτερικα στοιχεια και μεγαλα παραθυρα που καλωσοριζουν το φως στο απλο εσωτερικο του. Η κυρια αιθουσα ειναι μεγαλη και τετραγωνη με την καθε πλευρα να ειναι περιπου 15 μ.
Το εσωτερικο του πολυ διαφορετικο απο τα γνωστα Οθωμανικα τεμενη, με πολυ ωραια σχεδια στους τοιχους και εντονους χρωματισμους. Ακομη και το συντριβανι στην αυλη που πλενουν τα ποδια και τα χερια τους οι πιστοι πριν μπουν στο τεμενος ειναι διαφορετικο.
Ο καθενας μπορει να μπει στο εσωτερικο του τεμενους ανδρας η γυναικα, αρκει να βγαλουν τα παπουτσια τους αλλα οχι ξυπολητοι (υπαρχουν θεσεις εξω για τα παπουτσια  η σου δινουν σακκουλα για να τα παρεις μεσα μαζι σου), οι ανδρες να μην φορανε κοντο παντελονι και οι γυναικες να μην φορανε παντελονι ή
 κοντη φουστα και παντα να εχουν καλυμενο το κεφαλι με μαντίλα (σου δινουν στην εισοδο εαν δεν εχεις).
Δεν υπαρχει εισητηριο σε κανενα τεμενος. Οι φωτογραφιες επιτρεπονται εκτος απο ωρες προσευχης
Αξιζει να δειτε το τεμενος μονο και μονο γιατι ειναι κατι διαφορετικό.


Πως θα πατε.


Ξεκινηστε με τα ποδια μετα τη Γεφυρα του Γαλατα η αποσταση μεχρι το Nusretiye ειναι περιπου 800-900μ. Βαδιζετε επι της οδου Necatibey στο δεξιο πεζοδρομιο, μετα απο καποια αποσταση φτανετε στο Kilic Ali Pasa camii. Mετα το τεμενος θα δειτε την μεγαλη κρηνη Tophane, σε πολυ κοντινη αποσταση φτασατε στο Nusretiye camii.

O αλλος τροπος για να πατε ειναι με το τραμ με κατευθυνση προς Kabatas και κατεβαινετε στη σταση Tophane. Μολις κατεβειτε  απεναντι σας ειναι το Kilic Ali Pasa camii, βαδιζετε αριστερα και βλεπετε την μεγαλη κρηνη Tophane, σε πολυ μικρη αποσταση βρισκοσαστε μπροστα στο Nusretiye camii (Χαρτης 1).

Χαρτης 1






















































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: