Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

SEHZADE CAMII.



Sehzade camii. Ειναι το τεμενος του Διαδοχου (Sehzade).
Βρισκεται στον τριτο λοφο της Πολης. 
Kτιστηκε 1543-1548 κατοπιν παραγγελιας του σουλτανου Σουλειμαν του Μεγαλοπρεπους για να τιμησει τον προωρο θανατο του γιου Mehmet.
 Αρχιτεκτονας o Μimar Sinan.

Πολυ ωραιο τεμενος επιβλητικο, με ωραιες γραμμες αλλα καπου το χαλαει με τις πολλες εξωτερικες διακοσμησεις. Τα πολλα ''στολισματα'' ακομη και σημερα αρεσουν στους Τουρκους και φανταζομαι εκεινους τους καιρους αρεσαν ακομα περισσοτερο. Βεβαια το τεμενος χτιστηκε εις μνημην του νεκρου διαδοχου ετων 21 και αυτο ισως επρεπε να φαινεται στο υφος του.
Μολις περασεις την εξωτερικη πορτα εισοδου μπαινεις σε μια τεραστια αυλη στρωμενη ολη με γρασιδι, πολυ ωραιο και εντυπωσιακο θεαμα για τεμενος.
Ο εσωτερικος χωρος τιποτα ξεχωριστο, αρκετα φωτεινος και ωραια διακοσμημενος. Αυτο που μου εκανε εντυπωση και δεν το εχω ξαναδει σε τεμενος ειναι οτι εχει ημιθολια και στις τεσσερις πλευρες!
Ο καθενας μπορει να μπει στο εσωτερικο του τεμενους, ανδρας η γυναικα, αρκει να βγαλουν τα παπουτσια τους αλλα οχι ξυπολητοι (υπαρχουν θεσεις εξω για τα παπουτσια  η σου δινουν σακκουλα για να τα παρεις μεσα μαζι σου), οι ανδρες να μην φορανε κοντο παντελονακι και οι γυναικες να μην φορανε παντελονι, κοντη φουστα και παντα να εχουν καλυμενο το κεφαλι με μαντίλα (σου δινουν στην εισοδο εαν δεν εχεις).
Δεν υπαρχει εισιτηριο σε κανενα τεμενος. Οι φωτογραφιες επιτρεπονται, εκτος απο τις ωρες προσευχης
Στην δευτερη αυλη του τεμενους υπαρχει ο ταφος του Mehmed, ο ταφος του αδερφου του Cihangir και ο ταφος του Βεζυρη Rustem Pasa.
Αξιζει να το δειτε.


Πως θα πατε:


θα ξεκινησετε απο την πλατεια του Beyazit camii. Βλεποντας το Πανεπιστημιο θα ξεκινησετε απο την αριστερη εξοδο της πλατειας, μπαινετε στην οδο Darulfunun η οποια γινετε Vezneciler και καταληγει Sehzadebasi. Βαδιζετε στο δεξιο πεζοδρομιο και σε λιγο φτανετε στη σταση του metro. Πισω απο την σταση θα δειτε την υπεροχη Μονη της Κυριωτισσας, συνεχιζετε και σε λιγο φτανετε στο Sehzade camii (Χαρτης 1). Μπροστα απο το τεμενος θα δειτε το Yδραγωγειο του Valens.

Χαρτης 1.


                                                                                                     
























































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: