Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΛΕΑΝΔΡΟΥ (KIZ ΚULESI)

Κλειστος λογω επισκευών (Ιουνιος 2022).
Πυργος του Λεανδρου ή ''Πυργος της Κορης'' (τουρκικα kiz kulesi). Ειναι ενας πυργος υψους 25μ. που βρισκεται πανω σ' ενα μικρο νησακι στη νοτια εισοδο του Βοσπορου 200 μ. απο την ασιατικη ακτη του Uskudar (Σκουταρι).Ο πυργος κτιστηκε απο τον Βυζαντινο αυτοκρατορα Μανουήλ Α' Κομνηνο το 1110 για να εμποδιζει, με αλυσιδα που εφτανε μεχρι τον απεναντι πυργο των Μαγγάνων στην ακτη του Γαλατα την εισοδο στον Κερατειο κολπο.

Στους Βυζαντινους ο πυργος  ηταν γνωστος με το ονομα Αρκλά. Καταστραφηκε το 1509 απο σεισμο και το 1719 απο πυρκαγια, αλλα παντα τον ανοικοδομουσαν. Ο πυργος χρησιμοποιηθηκε ποικιλοτροπως, ως σκοπιά, ως χωρος καραντινας, ως φαρος. Σημερα εχει μετατραπει σε cafe-εστιατοριο το οποιο επισκεπτονται ως επι το πλειστον ξενοι τουριστες και ελαχιστοι ντοπιοι λογω του οτι ειναι ...τσουχτερό.
Το ονομα του πυργου συνδεεται με δυο θρυλους. Συμφωνα  με την τουρκικη εκδοχη ενας σουλτανος εκλεισε εκει την κορη του μετα απο χρησμο που ελαβε ''οτι θα πεθανει απο τσιμπημα φιδιου ως τα 18 της χρονια'', προκειμενου να την προστατεψει. Ο μονος που την επισκεπτοταν ηταν ο πατερας της, ο οποιος στα 18α γενεθλια της, της πηγε ενα καλαθι φρεσκα φρουτα, μεσα στο οποιο ομως κρυβοταν ενα δηλητηριωδες φιδι που δαγκωσε την πριγκηπισσα και επιβεβαιωσε την προφητεια.
Συμφωνα με την αρχαιοελληνικη εκδοχη ο πυργος οφειλη την ονομασια του στον μυθο της Ηρούς και του Λεανδρου. Η Ηρω ηταν ιερεια της Αφροδιτης η οποια κατοικουσε σε εναν πυργο στην πολη της Σηστούς, στην ευρωπαϊκη ακτη του Ελλησποντου. Ο Λεανδρος ενας νεαρος απο την Άβυδο, στην απεναντι οχθη του στενου, την ερωτευθηκε, και καθε βραδυ περνουσε κολυμπωντας τον Ελλησποντο για να ειναι μαζι της. Η Ηρω αναβε μια λαμπα στην κορυφη του πυργου της, για να τον οδηγει. Μια χειμωνιατικη νυχτα ομως η λαμπα εσβησε, ο Λεανδρος εχασε τον προσανατολισμο του και πνιγηκε. Η Ηρω οταν καταλαβε τι εγινε αυτοκτονησε πηδωντας απο τον πυργο.


     
Πως θα πατε.


   
Φωτο 1.
Tα βαπορακια για το Uskudar αναχωρουν βασικα απο την περιοχη Eminonu, αν ειστε μακρυα απο την Γεφυρα του Γαλατα θα παρετε το τραμ και θα κατεβειτε στην σταση Eminonu. Το περιπτερο αναχωρησης ειναι δεξια απο την Γεφυρα του Γαλατα (Φωτο 1). Η διαδρομη ειναι 15 λεπτα. Μολις κατεβειτε απο το πλοιο θα παρετε τον παραλιακο δρομο στα δεξια σας και θα βαδιζετε διπλα στον Βοσπορο ωσπου να φτασετε στο υψος του πυργου (Χαρτης 1. Εκει εαν θελετε να πατε στον πυργο υπαρχει σκαφος που σας μεταφερει. Οταν πρωτοπηγα στον πυργο η τιμη του εισητηριου του σκαφους που σε μεταφερει 200 μ. ηταν 5 L, οταν ξαναπροσπαθησα να παω με την φιλη μου το 2016 η τιμη ηταν 40 L, και φυσικα δεν πηγαμε. (Για την μεταφορα ακτη-πυργος δεν ισχυει η Istanbulkart).
Μην ξεχασετε την καρτα Istanbulkart.

Χαρτης 1.
















































































































































































1 σχόλιο:

meimymei είπε...

25/7/2022 Είναι κλειστός για συντήρηση!!! Δεν ξέρω μέχρι πότε