Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (KARIYE MUZESI)

Μονή της Χώρας (Kariye muzesi). 
Χτίστηκε απο την πεθερα του Αλεξιου Α΄Κομνηνου, την Μαρια Δουκαινα, το (1077-1081) στη θεση παλαιωτερων κτισματων.
H Μονη της Χωρας γνωστη σημερα  ως Kariye camii, υπηρξε Βυζαντινη Μονη που μετατραπηκε απο τους Οθωμανανους σε τζαμι τον 16ο αιωνα. Απο το 1958 λειτουργει ως Μουσειο. Η Μονη κτιστηκε στη θεση της σημερινης συνοικιας Edirnekapi, πολυ κοντα στα Θεοδοσιανα τειχη. Η Μονη ειναι γνωστη σημερα ως Μουσειο της Χωρας.
Κατά την επίσκεψή μας τον Γενάρη του 2018, στην μονή
γινόντουσαν εκτεταμένες εξωτερικές ανακαινίσεις.
Ωστόσο, λειτουργούσε κανονικά
και δεχόταν επισκέπτες
Χώρα ελεγαν οι Βυζαντινοι την εξω των χερσαιων τειχων πεδινη γη. Η ονομασια της Μονης μαλλον οφειλεται στην υπαρξη παλαιοτερου ναου εξω απο τα τειχη του ΚωνσταντινουΑ'. Οταν ο Θεοδοσιος Β' εχτισε τα νεα τειχη της Κων/πολης η Μονη διατηρησε τον παραδοσιακο προσδιορισμο ''εν τη Χωρα''.

Επανω απο την μεγαλη θυρα απο την οποια εισερχονταν στο ναο, βρισκεται η εικονα του Θεοδωρου Μετοχιτη στο ψηφιδωτο, που δειχνει τον Μετοχιτη να προσφερει στον καθισμενο Σωτηρα Χριστο το ομοιωμα του ναου. Ο ναος ειχε δυο ναρθηκες τους οποιους κοσμουσαν  μωσαικα και τοιχογραφιες του Θεοδωρου Μετοχιτη. Τα ψηφιδωτα του εξωναρθηκα ειναι εξι ημικυκλια που απεικονιζουν τον Χριστο να θεραπευει διαφορες ασθενειες. Επισης παμπολλες εικονες διακοσμουν τους τρουλους και τους τοιχους. Οι εικονες ειναι απο τις ωραιοτερες Βυζαντινες. Τα χρωματα ειναι εντονα, οι αναλογιες των μελων ειναι αρμονικες και η εκφραση των προσωπων φυσικη.
Ο Θεοδωρος Μετοχιτης συνεβαλε στην ανακαινιση της Μονης (1316-1321) και ηταν υπευθυνος για την προσθηκη του εξωναρθηκα, του νοτιου παρεκκλησιου, καθως και για τον διακοσμο του ναου, που περιλαμβανε αξιολογα ψηφιδωτα και τοιχογραφιες. Επιπλεον αφησε στην Μονη σημαντικη περιουσια, χτιζοντας παραλληλα νοσοκομειο και δωριζοντας σε αυτη αξιολογη συλλογη βιβλιων.
Η Μονη μετατραπηκε σε Οθωμανικο τεμενος με εντολη του σουλτανου Beyazit II
(1481-1512) και εγινε γνωστο ως Kariye camii. Σημαντικο μερος της διακοσμησης του ναου καταστραφηκε. Το 1948 τιθεται σε εφαρμογη προγραμμα αναστηλωσης του μνημειου και απο το 1958 λειτουργει ως Μουσειο.
Τιμη εισοδου 30 L. (τιμη Ιανουαριος 2018)


Πως θα πατε.


α). Ο πιο γρηγορος τροπος ειναι με ταξι. Οταν δινετε διευθυνση στον ταξιτζη να το κάνετε παντοτε στα τουρκικά και να αναφέρετε με ακρίβεια το μερος που θελετε να πατε. Στην προκειμενη περιπτωση "Kariye muzesi".

β). Αλλος τροπος για να φτασετε στην Μονη της Χωρας ειναι με το αστικο λεωφορειο. Ξεκινηστε λοιπον με τα ποδια απο την πλατεια Beyazit, βγειτε απο την αριστερη πλευρα της πλατειας και σε πολυ κοντινη αποσταση ειναι η αφετηρια Vezneciler (Χαρτης 1). Θα παρετε ενα απο τα Νο 36 A, No 36 V, No 37Y, No 38B, No 39B, No 39Y.

Χαρτης 1.

Θα κατεβειτε στην σταση Edirnekapi Surdisi μπροστα σας το Mihrimah camii. Μολις κατεβειτε πορεια δεξια, σε μικρη αποσταση στριβετε αριστερα στην οδο Seyh Eyup, συνεχιζετε ευθεια και αφου περασετε δυο διασταυρωσεις στην τριτη στριβετε δεξια στην οδο Kariye Bostani, την περπατατε μεχρι το τελος και στριβετε αριστερα στην οδο Kariye camii, μπροστα σας η Μονη της Χωρας (Χαρτης 2).

Χαρτης 2

γ). Ο αλλος τροπος που εγω παντα προτιμω ειναι με τα ποδια. Ειναι αρκετα μακρια αλλα μπορειτε να κανετε την επισκεψη στην Μονη σαν εκδρομη, και εξηγω γιατι. Στην πορεια σας μεχρι την Μονη θα δειτε τη Μονη της Θεοτοκου Κυριωτισσας, το Sehzade camiiτο Yδραγωγειο του Valens, το Τεμενος του Μωαμεθ του Πορθητη(Fatih camii), την εξωτερικη δεξαμενη του Αετιου(τωρα ειναι σταδιο), το Τεμενος της Mihrimah.
Ξεκινατε απο την πλατεια Beyazit και απο το αριστερο ακρο τη πλατειας. Βγαινετε στη οδο Vezneciler που μετα γινετε Sehzade, περπατατε στο δεξιο πεζοδρομιο, σε μικρη αποσταση περνατε μπροστα απο την σταση του metro, πισω απο την σταση θα δειτε την Μονη της Θεοτοκου Κυριωτισσας. 
Συνεχιζετε και πολυ κοντα στα δεξια σας το μεγαλοπρεπες Sehzade camii, περνατε την μεγαλη διασταυρωση και δεξια σας θα δειτε το υδραγωγειο του Valens. Συνεχιζετε επι της οδου Macar kardesler που στη συνεχεια γινετε Fevzi Pasa και μετα λιγη ωρα εισαστε μπροστα στο τεμενος Fatih camii. 
Συνεχιζετε και φτανετε, δεξια σας, στην δεξαμενη του Αετιου (σημερα ειναι σταδιο), μετα το σταδιο θα περασετε εναν δρομο και στον δευτερο οδος Yesilce Direk στριβετε δεξια, στην διχαλα που βλεπετε μπροστα σας θα παρετε την αριστερη οδο Kalfa Efedi, ολο ευθεια και οχι μακρια θα βρεθειτε μπροστα στην Μονη της Χωρας (Χαρτης 3).

Χαρτης 3.


Με οποιον τροπο και να φτασετε στην Μονη της Χωρας ο πλεον καταληλος τροπος επιστροφης στο σημειο εκκινησης δηλαδη στο Beyazit camii ειναι το αστικο λεωφορειο. Αφου επισκεφτειτε την Μονη και ξεκουραστειτε σε ενα απο τα γυρω cafe, παρετε τον δρομο της επιστροφης για να βγειτε στην λεωφορο (Χαρτης 2). Μολις βγειτε στην λεωφορο η σταση επιστροφης ειναι στο απεναντι πεζοδρομιο της λεωφορου (Χαρτης 4). Θα παρετε οποιο αστικο γραφει Vezneciler και θα κατεβειτε στο τερμα. Οταν κατεβειτε αριστερα σας και πολυ κοντα η πλατεια Beyazit.

Χαρτης 4.


 
                                                                                                     








































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: