Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

GAZI AHMET PASA CAMII.




Ονομαζεται και Kara Ahmet Pasa camii.
Χτιστηκε το 1554 απο τον αρχιτεκτονα Mimar Sinan για τον μεγαλο βεζυρη του Σουλειμαν του Μεγαλοπρεπους, τον Kara Ahmet Pasa.
Το τεμενος βρισκεται διπλα στα τειχη.


Πολυ ωραιο κτισμα, δεν ειναι μεγαλο αλλα ειναι πολυ συμπαθητικο. Ανηκει και αυτο στην περιφημη κατηγορια "τεμενη πολεμιστων''. Εξωτερικα απλο και στιβαρο.
Ο εσωτερικος χωρος ειναι πολυ ομορφος. Εχει πολλα πρασινα και μπλε πλακακια Iznik. Οι πολυελαιοι ειναι μικροι αλλα ειναι πανεμορφοι.
Εντυπωσιακη ειναι και η βρυση στην αυλη εκει που πλενουν οι πιστοι τα ποδια και τα χερια τους πριν την προσευχη.
Αξιζει την επισκεψη σας.
Ο καθενας μπορει να μπει στο εσωτερικο του τεμενους ανδρας ή γυναικα, αρκει να βγαλουν τα παπουτσια τους αλλα οχι ξυπολητοι (υπαρχουν θεσεις εξω για τα παπουτσια ή σου δινουν σακκουλα για να τα παρεις μεσα μαζι σου), οι ανδρες να μην φορανε κοντο παντελονακι και οι γυναικες να μην φορανε παντελονι ή κοντη φουστα και παντα να εχουν καλυμενο το κεφαλι με μαντίλα (σου δινουν στην εισοδο εαν δεν εχεις).
Δεν υπαρχει εισητηριο σε κανενα τεμενος. Οι φωτογραφιες επιτρεπονται εκτος απο ωρες προσευχης
Τοποθεσια Fatma Sultan.


Πως θα πατε.


Για να μην μπλεξετε με στενα και δρομακια, παιρνετε το τραμ με κατευθυνση προς  Bagcilar και κατεβαινετε στη σταση Pazartekke. Τα τειχη ειναι μπροστα σας, βγαινετε απο τα τειχη και πορεια δεξια. Aπο την πρωτη πυλη που συναντατε την Πυλη Αγιου Ρωμανου (Topkapi) ξαναμπαινετε εντος των τειχων και βρισκεστε σε εναν ανοικτο χωρο, στα 100-200 μ. αριστερα ειναι το τζαμί (Χαρτης 1).


Χαρτης 1.















































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: