Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

KAPALI CARSI (ΚΛΕΙΣΤΗ ΑΓΟΡΑ)

To Kapali Carsi της Κωνσταντινουπολης είναι μια απο τις μεγαλυτερες κλειστες αγορες στον κοσμο με 60 δρομακια, 5.000 καταστηματα και 250.000-400.000 καθημερινους επισκεπτες! Η αγορα εχει δυο bedesten
(θολωτα κτιρια). Το πρωτο κτιστηκε μεταξυ 1455 και 1461 με διαταγη του Μωαμεθ του Πορθητη.
Το παζαρι μεγαλωσε τον 16ο αιωνα επι Σουλεϊμαν του Μεγαλοπρεπους και το 1894 εγιναν σημαντικες επιδιορθωσεις λογω του μεγαλου σεισμου.

Το συγκροτημα αποτελειται απο δυο τεμενη, τεσσερις κρηνες, δυο χαμαμ και πολλα καφε, εστιατορια και λαϊκα μαγειρεία.
Στο κεντρο του βρισκεται η μεγαλη θολωτη αιθουσα, το Cevahir Bedesten. Εκει γινεται η πωληση των πολυτιμων αντικειμενων. Αντικες, ρολογια, εικονες, κομπολογια κεχριμπαρενια, καθρεφτες, ασημι, χρυσος, κοσμηματα κ.α.
Η αγορα εχει πολλες πυλες εισοδου-εξοδου αλλα οι κυριοτερες ειναι πεντε:
1. Carsi kapi ( η κεντρικη πυλη, απεναντι απο την σταση του τραμ).
2. Beyazit kapi ( η εισοδος διπλα απο το τεμενος Beyazit).
3. Νuruosmaniye kapi (διπλα απο το τεμενος Nuruosmaniye).
4. Mahmutpasa kapi (εξοδος προς Αγορες της Παλιας πολης.
5. Oruculer kapi (εξοδος προς περιοχη Tahtakale και Rustem Pasa camii.

Και τωρα η ερωτηση που πρεπει να σας κανω:
Ειστε σιγουροι οτι θελετε να κανετε τις αγορες σας απο την Κλειστη Αγορα; Εαν ναι, τοτε βεβαιωθείτε οτι δεν εχετε πιεση χρονου και το σημαντικοτερο, να υπαρχει πολυ καλη διαθεση και να είστε έτοιμοι να κάνετε καλό και... εξαντλητικό παζάρι!

Σιγουρα δεν ειναι το εμπορικο κεντρο της πολης σας. Εδω δεν υπαρχουν βιτρινες. 
Με 250.000 επισκεπτες την ημερα (το λιγοτερο), προφανως δεν ειναι ευκολη δουλεια να κοιταζετε συνεχως τα υπερφωτισμενα  μαγαζακια και ταυτοχρονα να ψαχνετε αυτο που γυρευετε και, οταν  τελικα το βρειτε, να κανετε και την καλυτερη συμφωνια με τον ιδιοκτητη. Ωστόσο αν αποφασίσατε ότι εδώ θα κανετε τις αγορες σας, ποιά ωρα της ημερας ειναι η καταληλοτερη για αγορες;
Πολλοι λενε οτι το πρωι μπορεις πιο ευκολα να κανεις μια καλη συμφωνια, γιατι ο ιδιοκτητης εχει ολοκληρη μερα μπροστα του, και ειναι σε θεση να υπολογισει το κερδος του. Αλλοι λενε την ωρα που κλεινουν τα καταστηματα τους, γιατι μεχρι εκεινη την ωρα εχουνε βγαλει το επιθυμητο κερδος.
Τελικα ολα ειναι θεμα τυχης.
Απο την εμπειρια μου εχω να σας πω το εξης:
Εαν εχετε χρονο ψαξτε και καντε τις αγορες σας εκτος κλειστης Αγορας, θα βρειτε πολυ καλυτερες τιμες!
Εαν δεν εχετε χρονο ή δεν βρηκατε αυτο που ψαχνατε εκτος κλειστης Αγορας, τοτε ειναι η καλυτερη λυση.

Ωρες λειτουργιας:
Δευτερα - Σαββατο 9.00 - 19.00. Κλειστη τις Κυριακες και τις αργιες.



Πως θα πάτε. 


Ειναι διπλα στο Beyazit camii.
Απο την Αγια Σοφια απεχει 15 λεπτα βαδιζοντας επι των οδων Divanyolu και Yeniceriler.
Με το τραμ κατεβαινετε στην σταση Beyazit - Kapalicarsi και ειναι απεναντι σας
(Χαρτης 1).

Χαρτης 1.


Πύλες Kapalicarsi.
























26 σχόλια:

jokanta είπε...

Καλησπερα! Μηπως ξερετε τι ωρα κλεινει γιατι καπου ειδα 12 το βραδυ κ καπου 7 το πρωι. επισης, Κυριακες ανοιγει;

Nικανωρ είπε...

Ειναι ανοικτη 07-19. Τις Κυριακες κλειστα.

labeta είπε...

Που πουλάνε ημιπολύτιμες πέτρες κ εξαρτηματα κοσμήματων

Nικανωρ είπε...

Δεν εχω δει πουθενα χυμα ημιπολυτιμες πετρες Εξαρτηματα κοσμηματων τι εννοεις?

Elen είπε...

labeta: Βρήκα ημιπολύτιμες πέτρες, όχι πολλές αλλά καλές και μεγάλες κοντά στο Μπλε Τζαμί, είναι ένας μεγάλος δρόμος που έχει όλο εστιατόρια. Είναι ενα μαγαζάκι γωνιακό πριν από αυτά και τις έχει σε καλάθια στο πεζοδρόμιο.Αν βρεις το hotel seraglio είναι στο στενό που υπάρχει στο πίσω μέρος του στα 10 μέτρα. Οσο για εξαρτήματα, πρέπει να ψάξεις τα σοκάκια που είναι γυρω από την κλειστή αγορά. Εχει πολλά μαγαζιά που κάνουν χονδρική πώληση για διάφορα είδη. Και να μην έχουν θα σου πουνε που να τα ψάξεις.

Unknown είπε...

Για Ρολόγια επειδή θα πάω πρώτη φορά που θα βρω σε καλές τιμές λιανικής αλλά και χονδρικής;

Nικανωρ είπε...

Ρολογια Κινεζικα και Τουρκικα θα βρεις στην υπογεια διαβαση μπροστα απο το Yeni camii. Πολλα καταστηματα με ρολογια υπαρχουν στην οδο Hamidiye.Θα παρεις το τραμ με κατευθυνση προς Kabatas και θα κατεβεις στην σταση Sirkeci.Οταν κατεβεις πισω σου θα δεις τον Σιδ. Σταθμο Sirkeci. Μπροστα σου υπαρχει η οδος Ankara. Διασχιζεις την οδο Ankara και ο πρωτος δρομος αριστερα σου ειναι η οδος Hamidiye. Στο τελος του δρομου θα βρεις και το Yeni cammi. Μπροστα απο την δεξια πλευρα του τζαμιου θα δεις και την υπογεια διαβαση που σε βγαζει στην προβλητα.

Ανώνυμος είπε...

Μπορείτε να μου πείτε για υφασματα ρούχων που μπορώ να βρω καλές τιμές?ή και τιμές χονδρικής? Θ αλλάξει βρίσκομαι την τρίτη εκεί και δεν ξέρω αν πρέπει να μπω στην αγορά ή να ψάξω εκτός. . Μου ειπανα και για μια περιοχή xanazoo buyuk valide στην τοποθεσία mercantile. . Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες. .

Nικανωρ είπε...

Γεια σου. Δεν εχω ιδεα για καποιο συγκεκριμενο μερος. Θα σε βοηθησω ομως να φτασεις στην περιοχη Mercan, οπου πιστευω εκει θα βρεις. Ειναι ισως η μεγαλυτερη περιοχη-αγορα της παλιας πολης. Μεσα στην κλειστη αγορα δεν ειδα πουθενα, αλλα και να υπαρχει κατι τετοιο θα ειναι πιο ακριβο απο οποιοδηποτε αλλα μερος. Για να φτασεις λοιπον στην αγορα του Mercan θα πρεπει να μπεις στην κλειστη αγορα και να βγεις απο την πυλη Mahmutpasa kapi. Μολις βγεις απο την πυλη θα βρεθεις στην οδο Mahmutpasa Sk. Αυτος ο δρομος ειναι μακρυς, κατηφορικος και φτανει μεχρι την Αιγυπτιακη αγορα. Ο δρομος ειναι γεματος εμπορικα καταστηματα, οπως επισης και ολα τα στενακια γυρω απο αυτον και ολα τα χάνια επισης. Διαβασε οπωσδηποτε την αναρτηση ''Στις αγορες της παλιας πολης'' στο blog. Θα σε βηθησει πολυ για να φτασεις στην περιοχη Mercan. Οσο για το Buyuk Valide Han, ειναι το μεγαλυτερο χανι της Παλιας πολης με εμπορικα καταστηματα στην αυλη του. Πηγα 3 φορες αλλα δεν κοιταζα το καταστηματα που υπαρχουν. Μπηκα στο εσωτερικο του χανιου, αυτο με ενδιεφερε. Αν θελεις να πας και εκει γραψε μου για να σου πω πως θα φτασεις. Καλη τυχη.

labeta είπε...

Υλικα για κοσμήματα ασημενια επίχρυσο μπρούτζου γρανες στοπακια διακοσμητικά για σύνθεση κοσμηματων ΠΟΥ ΜΠΟΡΏ ΝΑ ΒΡΩ

Nικανωρ είπε...

Που πουλανε χονδρικως κοσμηματα με ασημι να σου πω ευχαριστως. Για τα υπολοιπα δεν ξερω ουτε για τι πραγμα μιλας.

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα. Για δερμάτινο μπουφάν σε χαμηλή τιμή να ψάξουμε στην κλειστή αγορα η καλύτερα εκτος; Γιατί έχω ακούσει ότι έχει φτάνει να μπορείς να τα ξεχωρίσεις

Nικανωρ είπε...

Γεια σου. Ποτέ αγορες μεσα απο την κλειστη αγορα, οτιδηποτε ειδος. Τωρα σχετικα με το δερματινο προσεξε παρα πολυ και στην ποιοτητα και στην τιμη. Πριν καταληξεις ψαξε καλα. Μπορει να σου πουλησουν φυκια για μεταξωτες κορδελες. Αν εισαι γνωστης του αντικειμενου προχωρα και καλη σου τυχη.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα,ασημένια κοσμήματα σε τιμές χονδρικής που θα βρω ?

Nικανωρ είπε...

Πηγαινοντας απο Κλειστη αγορα για την Αγια Σοφια, στη οδο Yeniceriler και πολυ κοντα στην Κλειστη αγορα, στην αριστερη πλευρα του δρομου, βρισκεται το καφενειο με τους ναργιλεδες, το Corlulu Ali Pasa ,Medresesi. Aκριβως διπλα του και δεξια ξεκινα ενα μικρο δρομακι. Εκει μεσα αν μπεις ολη η περιοχη ειναι γεματη καταστηματα ασημικων χονδρικης.

Σονια είπε...

Απο το Χιλτον στην περιοχη Ταξιμ υπαρχει μετρο για την Αγια Σοφια; Αν ναι απο ποια σταση να το παρω και σε ποια να βγω;. Ειναι ασφαλες; ποσο ειναι το εισιτηριο και απο που το αγοραζως

Nικανωρ είπε...

Γεια σου Σονια,
Υπαρχει metro για την Παλια πολη και η σταση ειναι στην πλατεια Taxim. Ειναι πολυ ασφαλες αλλα η σταση του στη Παλια πολη ειναι αρκετα εως πολυ μακρυα απο την Αγια Σοφια.
Υπαρχει ευκολος τροπος να φτασεις στην Αγια Σοφια απο την πλατεια Taxim αρκει να ακολουθηεις τις οδηγιες του blog:
1. Θα πας στο ευρετηριο του blog και θα διαβασεις την κατηγορια ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΜΜΜ ΚΑΙ ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ, για το πως θα αποκτησεις την καρτα πολλαπλων διαδρομων (ISTANBULKART). Χωρις αυτη την καρτα δεν μπορεις να κυκλοφορησεις στην Κων/πολη με ΜΜΜ, τραμ, metro, λεωφορεια, πλοια.
2. Μετα θα πας στην κατηγορια ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΜΕ ΠΟΥ και θα διαβασεις την ενοτητα ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ TAXIM ΣΤΗ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ, για το πως θα φτασεις στην Αγια Σοφια.
Οτι αλλο χρειαστεις μη διστασεις, καλα να περασεις.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας,

Γνωρίζετε αν υπάρχει κάπου κοντά στην Παλιά Πόλη σταθμός για πάρκινγκ αυτοκινήτων;

Επειδή θα βρίσκομαι με δικό μου όχημα το καλοκαίρι στην Κωνσταντινούπολη ψάχνω για κάτι ασφαλές και σχετικά κοντά με τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία.

Nικανωρ είπε...

Αγαπητε/τη μου,

Στη Παλια πολη το προβλημα του Parking ειναι πολυ μεγαλο, υπαρχουν πολλα υπαιθρια Parking διασκορπισμενα αναμεσα σε δρομους και στενακια. Κλειστο Parking δεν εχω δει γιατι δεν με απασχολησε ποτέ κατι τετοιο. Η κυκλοφορια στην Κων/πολη με Ι.Χ ειναι Ρωσικη ρουλετα. Μπες λοιπον στο Google και γραψε
Parking Istanbul map.Θα σου βγαλει χάρτη με Parking κλειστα και υπαιθρια στη Παλια πόλη. Βρες ποιο σε βολευει και πως θα φτασεις μεχρι εκει. Καλη τυχη.

Γιάννης είπε...

Καλησπέρα! Από που προτείνετε για την καλύτερη αγορά ρούχων στο capalicarsi; ευχαριστώ

Nικανωρ είπε...

Φιλε Γιαννη δεν καταλαβα την ερωτηση σου.

Unknown είπε...

καλησπερα εχω μια ερωτηση τι καρτα τηλ να ζητησω για να εχω προσβαση στο viber με ελλαδα??

Unknown είπε...

Γεια σας!!Μπορειτε να μου πειτε πως μπορω απο ταξιμ να παω καπαλι τσαρσι,πως ειναι πιο ευκολα;

Nικανωρ είπε...

Γεια σου,

Πηγαινε στο ευρετηριο του blog στην ενοτητα 'ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΜΕ ΠΟΥ' και διαβασε τη σελιδα 'ΑΠΟ ΠΛΑΤΕΙΑ TAXIM ΠΡΟΣ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ (ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ-YENI CAMII-ΑΠΟΒΑΘΡΕΣ ΠΛΟΙΩΝ-ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ-ΜΠΛΕ ΤΖΑΜΙ-ΚΛΕΙΣΤΗ ΑΓΟΡΑ-BEYAZIT CAMII)'. Η σταση του τραμ στο kapali carsi ειναι απεναντι απο την κεντρικη πυλη της αγορας.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα...Ενδιαφερομαι για δερματινο και αθλητικα παπουτσια...που θα μου προτινατε να αγορασω;;

Nικανωρ είπε...

Γεια σου φιλε/η,
Δεν ξερω συγκεκριμενο μερος ουτε για δερματινο, ουτε για αθλητικα. Ξερω ομως οτι πουλανε δεματινα γυρω απο την Κλειστη αγορα. Αν ξερεις απο δερματα και τιμες κανε μια προσπαθεια, αλλα με προσοχη γιατι ειναι σιγουρο οτι θα προασπαθησουν να σε ξεγελασουν και στην ποιοτητα και στην τιμη. Οσο για τα αθλητικα αν θελεις κατι επωνυμο θα πας σε καταστημα με αθλητικα αλλα να ξερεις οτι ειναι πανακριβα, πιο ακριβα απο την Ελλαδα. Αν θελεις μαιμουδες υπαρχει μια υπαιθρια αγορα αναμεσα στο Beyaziti cammi και στην Κλειστη αγορα, ενας δρομος οπου θα βρεις τζιν και αθλητικα. Αλλη μια υπαιθρια αγορα πολυ μεγαλυτερη βρισκεται αναμεσα Κλειστης Αγορας και Αιγυπτιακης Αγορας, και εκει θα βρεις μαιμουδες αθλητικα. Στο blog θα βρεις την δευτερη αγορα στη σελιδα ''Στις αγορες της Παλιας Πολης''. Καλη τυχη.