Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΜΟΝΗ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ (KALENDERHANE CAMII)

Μονη Θεοτόκου Κυριώτισσας
Τουρκικά Kalenderhane camii.
Χτίστηκε περιπου το 1081, επι δυναστειας των Κομνηνών.
Μετα την αλωση, παραχωρηθηκε απο τον Μωαμεθ τον Πορθητη σε μια αιρεση Δερβίσηδων, τους Kalender ως μερος διαμονης τους, γι αυτό και ονομαστηκε Kalenderhan.

Στο βορειο τμημα της Μονης εχουν γινει ανασκαφες και εχουν βρεθει ερειπια Ρωμαικου λουτρου του 4ου αιωνα. Τον 6ο αιωνα χτιστηκε μια Βυζαντινη βασιλικη εκκλησια.
Την περιοδο της Εικονομαχιας, αλλη μια εκκλησια χτιστηκε της οποιας το ιερο ενσωματωθηκε στο σημερινο κτιριο.
Κατα την συντηρηση της Μονης βρεθηκαν τοιχογραφιες του Αγ.Φραγκισκου της Ασιζης, οι οποιες χρονολογουνται απο το 1226. Επισης εχει βρεθει ενα ψηφιδωτο του Ιησου του 7ου αιωνα.
Το μωσαικο της ''Θεοτοκου Κυριωτισσας" βρεθηκε στην κυρια εισοδο. Σημερα ολα τα ευρηματα εκτιθενται στο Αρχαιολογικο Μουσειο Κων/πολης.


Πως θα πατε.
Με τα ποδια φυσικα γιατι ειναι πολυ κοντα στο ιστορικο κεντρο της Παλιας Πολης. Ξεκινατε απο την πλατεια Beyazit, την μεγαλη πλατεια που ειναι μπροστα στο Βeyazit camii.
Θα κοιταξετε το Πανεπιστημιο και θα ξεκινησετε απο το αριστερο ακρο τη πλατειας. Βγαινετε στη οδο Vezneciler που μετα γινετε Sehzade.
Περπατατε στο δεξιο πεζοδρομιο. Πριν φτασετε στην σταση του metro, στριβετε δεξια στην οδο 16 Mart Sehitleri, σε μικρη αποσταση και αριστερα σας θα δειτε την Μονη.
(Χαρτης 1)


Χαρτης 1.Δεν υπάρχουν σχόλια: