Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

KADIRGA HAMAM.



Το "Kadirga hamam" κατασκευαστηκε το 1505 με εντολη του Yahya Pasa, μεγαλου βεζυρη του σουλτανου Beyazit IΙ.

Βρισκεται στην περιοχη Kumkapi.Το χαμαμ ειναι πιο μικρο απο τα υπολοιπα της Πολης, αλλα ειναι το πιο αυθεντικο. Επισκευαστηκε δυο φορες,το 1948 και το1952.

Ολο το πακετο περιποιησης, (μπανιο, σαπουνισμα, τριψιμο, σαουνα, μασαζ) κοστιζει 54 τουρκικες λιρες. Ολη η διαδικασια διαρκει περιπου μια με μιάμιση ώρα. Ειναι η καλυτερη τιμη απο τα υπολοιπα χαμαμ και το βασικο πλεονέκτημα είναι ότι δεν εχει κοσμο, οι ανθρωποι του χαμαμ ειναι πολυ εξυπηρετικοι, ξερουν την δουλεια τους και δεν υπαρχει κινδυνος κλεψιματος. 
Και οι γυναικες μπορουν να κανουν χαμαμ, ολη η διαδικασια γινεται χωριστα απο τους αντρες και φυσικα τις εξυπηρετουν γυναικες.
Tο 2007 οταν πηγα για πρωτη φορα στην Πολη (οργανωμενη εκδρομη), μπροστα μου καθοντουσαν ενα νεαρο ζευγαρι με το οποιο γνωριστηκαμε καθ' οδον.
Κι αυτοι πηγαιναν για πρωτη φορα, φυσικα για να δουνε την Αγια Σοφια και το Πατριαρχειο αλλα και για να κανουνε χαμαμ! Μου εξομολογηθηκαν οτι εχουν τον φοβο της αγνοιας για το τι θα συναντησουν, αλλα ηταν αποφασισμενοι να το κανουν. Βεβαια και εγω τους πειραζα, ειδικα την κοπελα, λεγοντας της πως "την περιμενει ο τουρκαλας μουστακαλης χαμαμτζης" για να την... περιποιηθεί ιδιαιτερως! Ήταν η πρώτη φορά που ακουγα για τα χαμαμ της Κων/πολης.
Το επομενο πρωινο, ενω πηγαιναμε με το πουλμαν για καποιο αξιοθεατο, καποια στιγμη μου λεει ο νεαρος οτι το απογευμα θα πηγαιναν για χαμαμ. Μεχρι το βραδυ δεν τους ξανασυναντησα. Ομως, το επομενο πρωινο τους βλεπω χαμογελαστους και χαρούμενους να κάθονται για το πρωινό. Πριν καν σερβιριστουν είχαν αρχίσει να μου λενε πως πέρασαν.

Ουτε στα ονειρα τους μπορουσαν να φανταστουν  την ευχαριστηση, την χαλαρωση και την αναζωογόνηση που θα ενιωθαν βγαινοντας απο το χαμαμ.

Απο τοτε πηγα στην Πολη πολλες φορες, μονος τις περισσοτερες και παντα ηταν στο μυαλο μου το χαμαμ αλλα τότε δεν το τολμησα. Δυο ηταν οι αιτιες που δεν αποφασιζα να το κανω. Ο φοβος της κλεψιας και η δυσκολια συνεννοησης με τους χαμαμτζηδες (για τα προβληματα μεσης και γονατου).
Το μονο χαμαμ που γνωριζα ηταν το χαμαμ Cemberlitas, απεναντι απο την στηλη του Κωνσταντινου. Χαμαμ σε πολυ καλη περιοχη, ανοιχτο μεχρι αργα το βραδυ με μεγαλη πελατεια αλλα... μονο για τουρίστες. Αποτρεπτικος παραγων, σιγουρα ανεβασμενες τιμες.
Στην Ελλαδα καποια στιγμη αρχισα να διαβαζω το βιβλιο του Γ.Ξανθουλη ''Κωνσταντινουπολη των ασεβων μου φοβων''Απ'αυτο το βιβλιο πληροφορηθηκα  για την υπαρξη του χαμαμ Kadirga. Το επομενο ταξιδι στην Πολη ηταν με δυο φιλους. Πηγαμε και βρηκαμε το χαμαμ. Ειναι εκτος τουριστικης περιοχης, με λιγο κοσμο και το σημαντικοτερο ελαχιστους τουριστες.
Ο λιγος κοσμος σου δινει ελευθερια κινησεων στην κυρια αιθουσα (εκει που κανεις τα ζεστα μπανια) και μεγαλυτερη ανεση χωρου.

Οι υπαλληλοι του χαμαμ μας φωναξαν μεσα στην αιθουσα υποδοχης, μας προσφεραν τσαι και μας αφησαν να βγαλουμε φωτογραφιες. Δεν καναμε χαμαμ αλλα το εσωτερικο του χαμαμ και οι ευγενεστατοι υπαλληλοι μου εκαναν πολυ καλη εντυπωση.
Τελικα σε καποιο ταξιδι πηρα την μεγαλη αποφαση. Αργα το απογευμα, καλοκαιρι, μπαινω στο Kadirga. Ο υπαλληλος χαμογελαστος τσακιζεται να με εξυπηρετησει. Δεν γνωριζει λεξη αγγλικων (οπως ολοι οι υπαλληλοι του χαμαμ) αλλα με καλη θεληση ολα γινονται.
Ο καθε πελατης εχει το δικο του δωματιο, φυσικα και το κλειδι του. Εκει ξεντυνεται και αφου τυλιχτει με μια πετσετα απο την μεση και κατω και βαλει  τα τσοκαρα του, μπαινει στην αιθουσα οπου θα κανει τα ζεστα μπανια. Εκει ριχνει νερο (τρεχει απο βρυσες) επανω του με μια κανατα  οσο θελει ή  απολαμβανει τον ζεστο ατμο ή κανει και τα δυο.

Μετά σε αναλαμβανει ο... μουστακαλής.

Σε ξαπλωνει σε ενα μαρμαρινο ζεστο παγκο και σε τριβει με ενα τραχυ γαντι. Δεν μπορειτε να φανταστείτε πόσο αχρηστο δερμα  κουβαλαμε. Οταν τελειωσει νιωθεις καινουργιος. Κανεις ενα μπανιο για να φυγει τελειως η βρωμια και μετά σου αρχιζει το μασαζ με αφρο σε ολο σου το σωμα. Εμφαση μεγαλη, δινει στην μεση, στα ποδια και στις πατουσες (και με προσοχή εκεί που του λες με νοηματα οτι εχεις προβλημα).
Εαν μετα το γαντι νιωθεις καινουριος, τωρα μετα το μασαζ νιωθεις αναλαφρος. Αφου τελειωσει και το μασαζ, αρχιζεις παλι τα ζεστα μπανια. Οταν τελειωσεις, τυλιγμενος  ολοκληρος με στεγνες πετσετες, καθεσαι στην αιθουσα υποδοχης ή στο δωματιο σου και πινεις το τσαι σου η ο,τι άλλο θελεις.
ΚΟΣΤΟΣ (Ιανουαριος 2018):
35 Λιρες μονο χαμαμ (4,5 λιρες = 1 €)
54 Λιρες ολο το πακετο (σαουνα, χαμαμ, μουστακαλης, τριψιμο, σαπουνισμα, μασαζ).
Προσοχη, αν ειναι χειμωνας να υπολογισετε και το κοστος του ταξι που θα σας παει αμεσως στο ξενοδοχειο σας, 10 με 20 λιρες αν ειστε εντος... κερατου (Παλια πολη). Μην διανοηθειτε να κυκλοφορησετε στο κρυο μετα απο χαμαμ, η πνευμονια δεν αστειευεται! Σκουφι, κασκολ, παλτο και σπιτι!  
                      Μην ξεχασετε να αφησετε κι ενα δεκαλιρο μπαξισι στον ανθρωπο που ασχοληθηκε μαζι σας. Δωστε το στο χερι του και μην το αφηνετε στο κουτι που θα το μοιραστουν ολοι. Εκει ριξτε 1 - 5 λιρες αν θελετε.
Συνολικα θα σας στοιχισει κανα 80αρι λιρες (ουτε 18 ευρω!), αλλα αξιζει τα λεφτα του! 

Ωρες λειτουργιας: (2022)
Ολες τις μερες απο τις 7 το πρωι ως τις 10 το βραδυ.
Για τις γυναικες απο τις 8 το πρωι ως τις 9 το βραδυ.

ΤΙΜΕΣ (2022)

Ολο το πακετο: Μπανιο στο Hamam, απεριοριστη ωρα.
                               Τριψιμο με γαντι.                                                    230 TL. (12 E)
                               Μασαζ με αφρο.                                                       Τιμη λιρας 19,5.
                               Μασαζ με λαδι.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ; ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!

Πως θα πατε:

Θα παρετε τον δρομο που ενωνει την Κλειστη αγορα (kapalicarsi) με την Αγια Σοφια, ξεκινα σαν οδος Yenicriler και καπου στην μεση γινεται οδος Divan Yolu και αντιθετα αν ξεκινησετε απο Αγια Σοφια. Μολις φτασετε στην Στηλη Κων/νου  διπλα απο την απεναντι σταση του τραμ ξεκινα η οδος Peykhane. Αυτον τον κατηφορικο  δρομο θα παρετε, αφου περασετε τον πρωτο δεξιο δρομο στον δευτερο θα στριψετε δεξια στην οδο Mimar Sinan Hamami, θα προχωρησετε λιγακι και θα παρετε πορεια λοξα αριστερα στην κατηφορικη Piyer Loti. Θα τον κατεβειτε ολον τον δρομο που καταληγει στον καθετο δρομο Kadirga Limani, στροφη δεξια και σε 10 μετρα θα βρειτε την εισοδο το χαμαμ (Xαρτης 1).


Χαρτης 1.






12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φιλε μου εχω ερθει Κωνσταντινουπολη κ εχω επιλεξει ολα αυτα που προτεινεις οπως κ το συγκεκριμενο χαμαμ κ εχω να πω τα καλυτερα!!απεφυγα μαλλον πολλες κακοτοπιες κ ειναι ενα απο τα καλυτερα ταξιδια που εχω κανει!!!!το δε χαμαμ, απαιχτο!!!!!!παρολο που ημουν κ εγω διστακτικη πολυ!!

Katerina είπε...

Να ρωτήσω... Από τιμές τι παίζει;
Θα πάω σε 20 μέρες και θα ήθελα να είμαι προετοιμασμένη.

Unknown είπε...

Απο τα ωραια χαμμαμ της Πολις ! Φθηνο και πολυ καλη εξυπερετηση !Τα εχω γυρισει σχεδον ολα,διοτι αγαπω το χαμμαμ,και εχω καταληξει οτι ειναι απο τα καλλιτερα !

Ανώνυμος είπε...

Σας ευχαριστω για τα καλα σας λογια. Οι πληροφοριες για το χαμαμ ανανεωθηκαν. Σωτηρης.

Ανδρέας είπε...

Ήσουν η αιτία για να το επισκεφθώ προχθές 23-12-18 Και νομίζω ότι ήταν ότι καλύτερο έκανα αυτή την φορά στην Κωνσταντινούπολη. Μακριά από τουριστικές ατραξιόν και ψευδοπολυτελειες καθαρό παραδοσιακό χαμάμ. Πηγα μεσημέρι και είχε 6-7 στον ακόμα όλοι ντόπιοι και μόνος τουρίστας εγώ όταν έφευγα μπήκε άλλος ένας ισπανός διστακτικός γιατι ο χωρος ειναι οκ παλιος και παραδοσιακος οπότε για τους μη ψαγμένους καθόλου τουριστικός τεσπα του μίλησα και τον έπεισα περισσότερο να μπει από τον κύριο στην είσοδο με τα ελάχιστα καλά αγγλικά. Βέβαια είναι ο μόνος που μιλάει αγγλικά έστω κ έτσι εκεί. Νοήματα και χαμόγελο και όλα γίνονται για την διαδικασία δεν λέω τίποτα τα γράφεις όλα. Τιμή 65 λίρες άφησα και 10 μπαχτσισι tips δηλαδή όποτε περίπου στα 12 ευρώ. Δεν το συνιστώ απλά νομίζω επιβάλλεται,τωρα αν θέλετε φρουφρού μην πάτε!

Εύη Ταν. είπε...

Εχει και χώρο για γυναίκες; είναι μικτό μήπως;

Nικανωρ είπε...

Σε αλλο χωρο οι γυναικες, σε αλλο χωρο οι ανδρες, καμια επαφη. Επισης γυναικα σας βοηθα στο πλυσιμο και στη περιποιηση.

Lefteris Nik είπε...

Καλησπέρα στην ομάδα! Λογικά είμαι από τους πιο πρόσφατους επισκέπτες του kadirga και θέλω να σας μεταφέρω την εμπειρία μου. Καταρχήν να σας πω ότι σε κάθε ταξίδι μου αναζητώ την εμπειρία και δεν ψάχνω τα φρου-φρου. Αρχίζοντας λοιπόν την περιγραφή της εμπειρίας μου, το συγκεκριμένο χαμάμ, το επισκεφτήκαμε 2 ζευγάρια. Κανείς μας δεν είχε αντίστοιχη εμπειρία από χαμάμ, για να συγκρίνει γι αυτό θα σας μεταφέρω όσο πιο αναλυτικά μπορώ αυτά που συνάντησα. Από την είσοδο κιόλας του χαμάμ καταλαβαίνεις οτι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να συναντήσεις πολυτέλειες. Μπαίνοντας μέσα θα συναντήσεις έναν ενιαίο κλειστό χώρο σαν αίθριο που αράζουν ντόπιοι και παρακολουθούν tv. Με τα λιγοστά αγγλικά που ξέρουν σου δείχνουν τα 2 προγράμματα, αυτό της απλής σάουνας και αυτό με τα όλα του. Το πλήρες πακέτο κόστιζε 75 λίρες (22/5/2019). Μόλις τους πεις τι θες σε στέλνουν σε ένα δωματιάκι με βιτρίνα (ιδιωτικότητα μηδέν) για να αλλάξεις και σου δίνουν παντόφλες και μια παραδοσιακή πετσέτα χαμάμ. Αν κι εγώ ΔΕΝ είχα δικά μου πράγματα (παντόφλες-πετσέτα) θα σας πρότεινα να έχετε μαζί σας τα δικά σας. Εννοείται σε τελείως διαφορετικούς χώρους άντρες-γυναίκες. Επίσης τους άντρες περιποιούνται άντρες και τις γυναίκες, γυναίκες. Αλλάζεις, κλειδώνουν το δωματιάκι σου δίνουν το κλειδί σε βραχιολάκι και σε περνάνε στον κύριο χώρο του χαμάμ. Με την είσοδο σου θα νιώσεις μια έντονη δυσφορία από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας άλλα συνηθίζεις πολύ γρήγορα. Το πρώτο πράγμα και θα σου πουν, στην νοηματική, είναι να ρίξεις ζεστό νερό πάνω σου για να πάρεις θερμοκρασία. Ο κύριος χώρος, δάπεδο - τοίχοι (έως ύψος 2 μέτρα) ήταν μαρμάρινος, πολύ παλιός με αρκετά ραγίσματα, υγρασία και έντονη μυρωδιά μούχλας, που εν μέρη λογικό με τόσους ατμούς. Να σημειωθεί ότι σε μια γωνία στον τοίχο του κύριου χώρου, μία λοκαλ γίγας κατσαρίδα έπαιρνε το μπάνιο της. Το προσπερνάμε και πάμε παρακάτω. Αφού σε αφήσουν λοιπόν κανένα 20λεπτό να πιάσεις θερμοκρασία σε φωνάζουν σε κάτι δωματιάκια ανοιχτά και αναλαμβάνει δράση ο μουστακαλής. Σου ρίχνει ζεστό νερό και με ένα ειδικό γάντι αρχίζει το τρίψιμο. Πραγματικά θα εκπλαγείτε από την ποσότητα νεκρού δέρματος που κουβαλάτε (κλεμμένη ατάκα αλλά 1000% αληθινή). Αφού σε τρίψει για κανένα πεντάλεπτο, σε ξεπλένει και σε οδηγεί πάλι στον κύριο χώρο. Σε ξαπλώνει στα ζεστά μάρμαρα και αρχίζει η σαπουνάδα. Η σαπουνάδα ίσως ήταν κατά γενική ομολογία ότι πιο ωραίο. Μόλις σε σαπουνίσει σου κάνει και λίγο μασάζ (καλό αλλά πολύ λίγο) και σε οδηγεί πάλι στο δωματιάκι που σε ξεπλένει και σου σαπουνίζει το μαλλιά. Η διαδικασία αυτή κράτησε το πολύ 20 λεπτά. Μόλις τελειώσει και το ξέπλυμα, σου δείχνει την σάουνα για να πας. Προσωπικά δεν άντεξα πάνω από 5 λεπτά, αλλά μπορείς να κάτσεις όσο θες. Πριν βγεις σου λένε να βγάλεις και να στύψεις το μαγιό (αν φοράς), τυλίγεις την πετσέτα στην μέση και έξω στο αίθριο όπου σε τυλίγουν με πετσέτες (κορμό και κεφάλι) και σε ρωτάνε αν θες να πιεις κάτι και εννοείται κεράσματα τέλος. Ότι πάρεις το πληρώνεις κανονικά. Κάθεσαι όσο θες και μετά επιστρέφεις στο δωματιάκι για να αλλάζεις και να ντυθείς. Πληρώνεις, αφήνεις και tips αν θες και έφυγες αρκετά πιο ανάλαφρος και χαλαρός από ότι μπήκες. Η εμπειρία αν είσαι γυναίκα είναι απείρως χειρότερη. Σε ξεπετάνε χωρίς να προλάβεις να την απολαύσεις κι αν έχεις και το άγχος της πρώτης φοράς ίσως δεν σου είναι καθόλου ευχάριστη η εμπειρία. (Το συνάντησαν και οι κοπέλες της παρέας μας και κάτι άλλες Ελληνίδες που συναντήσαμε εκεί αλλά και ένα ζευγάρι Καναδών που γνωρίσαμε και πήγαν πριν από εμάς.) Συμπεράσματα λοιπόν: Άξιζε τον κόπο? (Συνεχίζεται..)

Unknown είπε...

Να ρωτησω & γω ,εαν ξερει καποιος να μου πει για χαμάμ σε Έφεσο η Σμυρνη ;

Στ είπε...

Λοιπόν θα πάω αύριο Κωνσταντινούπολη οπότε θα σας πω τα νέα Μ σε λίγες μέρες. Θα πάω σε αυτό το χαμάμ Κλάιν Μάιν τα λεφτά είναι , από το να δώσω 50ευρω 300 και λίρες στα άλλα τουριστικά χαμάμ..... Οπότε περιμένετε απάντηση εκτός και αν γίνει μάνας πόλεμος και χαθούμε χαχα (πλάκα κανω)

Nικανωρ είπε...

Φιλε/η μου,
Καλα να περασεις, που θα περασεις γιατι στην Πολη ειναι αδυνατον να μην περασεις καλα, και οταν επιστρεψεις με το καλο περιμενω εντυπωσεις.
Καλο ταξιδι να εχεις.

Δήμητρα είπε...

Κι εγώ δυστυχώς δεν το απόλαυσα καθόλου, η καθαριότητα είναι πολύ ελλιπής στον συγκεκριμένο χώρο. Δεν περίμενα πολυτέλεια αλλά βασική καθαριότητα ναι, το σφουγγάρι να είναι ατομικό για το κάθε άτομο και να πλένεται ο πάγκος για τον καθένα... Έχω πάει κ σε άλλο χαμάμ στην Πόλη και αυτό το τηρούν.