Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

HASEKI SULTAN HURREM CAMIΙ.

Τεμενος Haseki Sultan Hurrem Camii. Χτιστηκε κατοπιν εντολης της Χιουρεμ συζυγου του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπους το 1538-1539 με χρηματα μαλλον απο την προικα της. Ηταν το πρωτο βασιλικο εργο του αρχιτεκτονα Mimar Sinan. Το συγκροτημα αποτελειτο απο το τζαμι, απο το Imaret (εστιατοριο), απο την Madrasa (εκπαιδευτικο ιδρυμα), απο το Mektap (δημοτικο σχολειο) και απο το Darussifa (νοσοκομειο). Το συγκροτημα κτιστηκε σε διαφορετικες χρονιες.


Το τζαμι ειναι απλο και κτισμενο με εναλλασομενες σειρες απο τουβλα και πετρες και εχει εναν μονοροφο μιναρε. Το αρχικο τζαμι ειχε ενα τρουλο πανω απο την αιθουσα προσευχης με διαμετρο 11 μ. Το 1612 επι Σουλτανου Ahmet A' το τζαμι μεγαλωσε και προστεθηκε δευτερος τρουλος.
To Tεμενος ειναι κτισμενο στη μεση του πουθενα και οχι σε καποιο καλο σημειο της Παλιας πολης οπως ειναι κτισμενα ολα τα σημαντικα τεμενη τα οποια ειναι αφιερωμενα σε μεγαλους ανδρες και γυναικες της Οθωμανικης Αυτοκρατοριας. Απο αρχιτεκτονικης αποψης τιποτα το ιδιαιτερο.  Ο αρχιτεκτονας Mimar Sinan πολυ καλος φιλος του μεγαλου Βεζυρη Pargali Ibrahim Pasa επι Σουλτανου Σουλειμαν του Μεγαλοπρεπη (και οι δυο Ελληνες), θεωρησε υπευθυνη του θανατου τού Ibrahim την Hurrem. Πηρε την αμοιβη που της αξιζε με τον τροπο που αυτος γνωριζε καλυτερα απο καθε αλλον.
Η Hurrem και ο Σουλτανος Suleyman εχουν κοινο ταφο στο Suleymaniye.

Ο καθενας μπορει να μπει στο εσωτερικο του τεμενους, ανδρας η γυναικα, αρκει να βγαλουν τα παπουτσια τους αλλα οχι ξυπολητοι (υπαρχουν θεσεις εξω για τα παπουτσια  η σου δινουν σακκουλα για να τα παρεις μεσα μαζι σου), οι ανδρες να μην φορανε κοντο παντελονακι και οι γυναικες να μην φορανε παντελονι, κοντη φουστα και παντα να εχουν καλυμενο το κεφαλι με μαντίλα (σου δινουν στην εισοδο εαν δεν εχεις).
Δεν υπαρχει εισητηριο σε κανενα τεμενος.
Οι φωτογραφιες επιτρεπονται, εκτος απο ωρες προσευχης


Πως θα πατε


Παιρνετε το τραμ με κατευθυνση προς Bagcilar και κατεβαινετε στην σταση Yusufpasa. Θα περασετε στο απεναντι  πεζοδρομιο και μπροστα σας ειναι η οδος Haseki, οχι μακρυα απο την αρχη της οδου θα δειτε το τεμενος στα αριστερα του δρομου (Χαρτης 1).

Χαρτης 1.

                                                                                                 











































































Δεν υπάρχουν σχόλια: