Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΕΝ ΤΡΟΥΛΛΩ (ΗΙRAMI AHMET PASA CAMII)

Μονη Αγίου Ιωαννη εν Τρούλλω, σημερα Hirami Ahmet Pasa camii.
Τιποτα δεν γνωριζουμε για την Μονή πριν την αλωση.
Βρισκεται στην περιοχη Carsamba λιγο πριν την Μονη Παμμακάριστου (Fethiye camii).
Οδος Koltukcu.

Όταν την επισκέφθηκα, δεν μπορεσα να μπω γιατι η πορτα του ναου ειχε λουκετο.


Την αναφερει ο Γεωργιος Φραντζης (Βυζαντινος αξιωματουχος, ιστορικος συγγραφεας, που εγραψε το χρονικο της Αλωσης που την εζησε σαν αυτοπτης μαρτυρας). Εδω βρηκαν καταφυγιο οι μοναχοι της Μονης Παμμακαριστου οταν μετα την Αλωση εγινε Πατριαρχειο. H Mονη αργοτερα μετατραπηκε σε σχολη της οθωμανικης συνοικιας. Δεν ειναι γνωστο πότε εγινε η μετατροπη. Ο Said Ali λεει οτι ο Ahmet Pasa μετρετεψε σε τζαμι μια εκκλησια κοντα στο Fethiye camii, την πάλαι ποτέ Παμμακοριστο. Ο πασας αυτος πεθανε το 1958, οποτε η μετατροπη μαλλον θα πρεπει να εγινε το 1951, με την αποχωρηση του Πατριαρχειου. Απο τοτε η Μονη λεγεται Ahmet Pasa Mescidi. Η περιοχη που βρισκεται η Μονη Αγίου Ιωάννη και η Μονή Παμμακάριστου ειναι η φοβερή "Carsamba", η λεγομενη ''σφηκοφωλια''. Εδω μένουν οι ζηλωτες (ας πούμε, οι πιο φανατικοί) του Ισλάμ.

Στα σπιτια δεν υπαρχει τηλεοραση, ενω απαγορευεται στις γυναικες να απαντουν στο τηλεφωνο. Οι θρησκευτικοι αρχηγοι στα κηρύγματά τους λένε οτι "η συζυγος που παραμελει τις προσευχες της ή αρνειται το σεξ με τον ανδρα της, πρεπει να ξυλοκοπηθει".
Θα δειτε τους ανδρες να κυκλοφορουν στους δρομους με παντελονια φαρδια, μεχρι τον αστραγαλο και με τεραστια μουσια.


Δεν ειχα κανενα προβλημα μαζι τους. Και ζητησα πληροφοριες απ'αυτους και μου απαντησαν ευγενικα, και ηπια τσαι σε μαγαζι με ιδιοκτητη εναν τετοιο τυπο. 
Φυσικα δεν ξερω τί κατασταση θα αντιμετωπισει μια κοπελα καλοκαιρι με μινι φουστα.






Πως θα πατε.


Η Μονη του Αγ.Ιωαννη εν Τρουλλω ειναι πολυ μακρυα απο το ιστορικο κεντρο της Παλιας Πολης. Συνιστω λοιπον εαν αποφασισετε να πατε, να φτασετε εκει με το αστικο λεωφορειο και ταυτοχρονα να δειτε και την Μονη Παμμακαριστου που ειναι πολυ κοντα στη Μονη του Αγ.Ιωαννη και στην επιστροφη να δειτε και το Yavuz Selim camii. Mετα παιρνετε το αστικο και επιστρεφετε εκει απ'οπου ξεκινησατε, στο Beyazit camii. 
Θα παρετε το αστικο Νο 90Β απο τoν σταθμο Beyazit (μπροστα απο το Beyazit camii). Θα κατεβειτε στην σταση Sahit Ibrahim Yilmaz, περνατε στο απεναντι πεζοδρομιο και βαδιζετε δεξια μεχρι την πρωτη οδο αριστερα την Koltukcu. Μολις μπειτε στο δρομακι απεναντι σας η Μονη Αγ.Ιωαννη. Επιστρεφετε στον κεντρικο δρομο και βαδιζετε αριστερα επι της οδου Fethiye, σε κοντινη αποσταση θα αφησετε τον κεντρικο δρομο για πολυ λιγο και θα συνεχισετε σε ενα δρομακι λοξα δεξια. Μολις μπειτε στο δρομακι απεναντι σας η Μονη Παμμακαριστου (Χαρτης 1).

Χαρτης 1.

Οταν τελειωσετε με την επισκεψη γυριζετε στον κεντρικο δρομο, επιστροφη προς τα πισω (πορεια αριστερη) μεχρι να φτασετε στο τελους της οδου οπου και συναντατε την καθετη οδο Yavuz Selim. Στριβετε αριστερα προχωρατε ευθεια και σε μικρη αποσταση και αριστερα σας το Yavuz Selim camii.
Oταν τελειωσει η επισκεψη επιστρεφετε πισω και στη διασταυρωση στριβετε δεξια. Στο απεναντι πεζοδρομιο η σταση Carsamba η σταση επιστροφης. Θα παρετε το αστικο ηρθατε Νο 90Β και θα κατεβειτε στο τερμα στο Beyazit camii
(Χαρτης 2).
Μην ξεχασετε την ISTANBULKART.

Χαρτης 2.





1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εμεις επισκεφθηκαμε την περιοχη με τα ποδια ακολουθωντας την οδο fethiye caddesi απο τη Μονη της Χωρας.Απο εκει η προσβαση ειναι αρκετα ευκολη και για οχημα.ο κοσμος ηταν ιδιαιτερα προθυμος να βοηθησει καθε φορα που ζητησαμε οδηγιες.ανοιγει μονο σε ωρες προσευχης.το περιβαλλον ειναι ασφαλες για επισκεπτες που ντυνονται σεμνα κατα τα ισλαμικα προτυπα, δηλαδη οχι σορτσακια κ μινι φουστες...