Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΜΟΝΗ ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ (FETHIYE CAMII).

Κτισθηκε το 1294 στον 5ο λοφο της Πολης πανω απο το Φαναρι απο τον Μιχαηλ Γκλαβα Δουκα Ταρχανιωτη, πρωτοστρατορα του αυτοκρατορα Ανδρονικου Β' Παλαιολογου. Μετα την αλωση της Κων/πολης παρεμεινε στα χερια των Βυζαντινων. Λεγεται μαλιστα οτι εκει συναντηθηκε ο Παριαρχης Γενναδιος Σχολαριος με τον Μωαμεθ τον Πορθητη, προκειμενου να παραχωρηθουν προνομια στο Πατριαρχειο. Απο το 1456 χρησιμευσε ως εδρα του Οικουμενικου Πτριαρχειου και εκτιθεντο εκει πολυτιμα σκευη και ιερα λειψανα.


Το 1587 ο Σουλτανος Μουρατ Γ' μετετρεψε την Παμμακαριστο σε μουσουλμανικο τεμενος και το ονομασε Fethiye camii (Τεμενος της κατακτησης), ως αναμνηση της κατακτησης της Γεωργιας και του Αζερμπαιτζαν.




Τοτε τα ιερα σκευη μεταφερθηκαν στο ναο της Θεοτοκου Παραμυθιας στο Βλαχ Σεραι, οπου μετεγκατασταθηκε το Πατριαρχειο.

Στην ιερη αυτη Μονη εχουν ταφει ο Αυτοκρατορας Αλεξιος Α' Κομνηνος, η κορη του Αννα Κομνηνη και πολλα μελη της δυναστειας των Παλαιολογων.



Σημερα ο κυρίως Ναος λειτουργει ως τεμενος, ενω το παρεκκλησι με τα μωσαικα εχει μετατραπει σε Μουσειο.
Τιμη εισόδου 5 L (τιμη 2015)


Το εσωτερικό του παρεκκλησιου είναι άδειο. Οι τοιχοι ειναι γυμνοι, φαινονται οι πετρες (δεν ξερω αν παλιότερα υπηρχε σοβας) και το μονο που υπαρχει ειναι ενα ψηφιδωτό στο ιερο του ναου.




H αληθεια ειναι οτι τωρα που ξαναπηγα στην Μονη, Νοεμβριος 2015 ειδα περισσοτερα ψηφιδωτα στην οροφη της Μονης. Δυο γεγονοτα μπορει να συνεβησαν ή δεν τα ειδα την πρωτη φορα (λιγο απιθανο) ή τα βγαλανε στην επιφανεια αργοτερα.





Η περιοχη που βρισκεται η Μονη Παμμακαριστου  και η Μονη Αγ. Ιωαννη ειναι η φοβερη Carsamba, η λεγομενη ''σφηκοφωλια''. Εδω μενουν οι ζηλωτες του Ισλαμ.

Στα σπιτια δεν υπαρχει τηλεοραση,ενω απαγορευεται στις γυναικες να απαντουν στο τηλεφωνο. Οι θρησκευτικοι αρχηγοι κηρυσσουν οτι η συζυγος που παραμελει τις προσευχες της η αρνειται το σεξ με τον ανδρα της, πρεπει να ξυλοκοπηθει.




Θα δειτε τους ανδρες να κυκλοφορουν στους δρομους με παντελονια φαρδια, μεχρι τον αστραγαλο και με τεραστια μουσια.

Δεν ειχα κανενα προβλημα μαζι τους. Και ζητησα πληροφοριες απ'αυτους και μου απαντησαν ευγενικα, και ηπια τσαι σε μαγαζι με ιδιοκτητη εναν τετοιο τυπο.
Φυσικα δεν ξερω τι κατασταση θα αντιμετωπισει μια κοπελα καλοκαιρι με μινι φουστα.









Πως θα πατε.

Προτινω να πατε με το αστικο λεωφορειο γιατι η αποσταση ειναι μεγαλη εως πολυ μεγαλη. Με την ευκαιρια θα επισκεφτειτε και την Μονη του Αγιου Ιωαννη εν Τρουλλω η οποια ειναι πολυ κοντα στην Μονη Παμμακαριστου.
Θα παρετε το αστικο Νο 90Β απο την αφετηρια Beyazit η οποια ειναι μπροστα στο Beyazit camii, διπλα στην Κλειστη αγορα και πισω απο την σταση του τραμ. Θα κατεβειτε στην σταση Sehit Ibrahim Yilma, θα περασετε στο απεναντι πεζοδρομιο και πορεια δεξια, στο πρωτο δρομακι αριστερα το Koltukcu Sk. στριβετε η Μονη του Αγ.Ιωαννη μπροστα σας. Αφου βγαλετε τις απαραιτητες φωτο επιστρεφετε πισω στην κυρια οδο με πορεια αριστερα. Τωρα βαδιζετε στην οδο Fethiye, περνατε στο δεξιο πεζοδρομιο σε μικρη αποσταση κανετε λιγο δεξια σε ενα μικρο δρομακι και στα 20 μετρα η Μονη Παμμακαριστου. Αφου την επισκεφτειτε επιστρεφετε προς τα πισω ετσι οπως ηρθατε μεχρι την σταση αναχωρησης. Θα παρετε το ιδιο αστικο που ηρθατε ή οποιο γραφει Beyazit. Θα κατεβειτε στο τερμα (Χαρτες 1).

Χαρτης1.
                                                                                                























































































Δεν υπάρχουν σχόλια: