Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

FATIH CAMII (ΤΕΜΕΝΟΣ ΜΩΑΜΕΘ ΤΟΥ ΠΟΡΘΗΤΗ).


Τεμενος Fatih Camii.
Χτιστηκε στην θεση της εκκλησιας των Αγιων Αποστολων.
Βρισκεται στον τεταρτο λοφο της Πολης.
To τεμενος Fatih ηταν το πρωτο εργο στην Οθωμανικη αρχιτεκτονικη παραδοση.
Το αρχικο τεμενος χτιστηκε το 1463-1470 με αρχιτεκτονα τον Atik Sinan.


To τεμενος υπεστη σοβαρες ζημιες στους σεισμους 1509-1557-1754 και στον σεισμο του 1766 καταστραφηκε τελειως.
Το σημερινο τεμενος ολοκληρωθηκε το 1771 με τελειως διαφορετικο σχεδιασμο, απο τον σουλτανο Mustafa III και αρχιτεκτονα τον Mimar Mehmet Tahir.
Πληθος Τουρκων επισκεπτονται καθημερινα το τεμενος και προσκυνουν στον ταφο του διοτι αγαπουν και θεωρουν πολυ μεγαλο σουλτανο τον Fatih (Μωαμεθ Β'). Οι Τουρκοι επειδη δεν ονοματιζουν με το ονομα του Μωαμεθ, τον Μωαμεθ τον Πορθητη τον ονομασαν Fatih (Πορθητης).

Ο καθενας μπορει να μπει στο εσωτερικο του τεμενους, ανδρας η γυναικα, αρκει να βγαλουν τα παπουτσια τους αλλα οχι ξυπολητοι (υπαρχουν θεσεις εξω για τα παπουτσια  η σου δινουν σακκουλα για να τα παρεις μεσα μαζι σου), οι ανδρες να μην φορανε κοντο παντελονακι και οι γυναικες να μην φορανε παντελονι, κοντη φουστα και παντα να εχουν καλυμενο το κεφαλι με μαντίλα (σου δινουν στην εισοδο εαν δεν εχεις).

Δεν υπαρχει εισητηριο σε κανενα τεμενος.
Οι φωτογραφιες επιτρεπονται, εκτος απο ωρες προσευχης



Πως θα πατε:



O πρωτος τροπος και ο πιο ξεκουραστος ειναι με ταξι.

Ο δευτερος τροπος ειναι με τα ποδια οπως συνηθιζω να κυκλοφορω στην Πολη. Ξεκινατε απο την πλατεια Beyazit, θα κοιταξετε το Πανεπιστημιο και θα ξεκινησετε απο το αριστερο ακρο τη πλατειας. Βγαινετε στη οδο Vezneciler που μετα γινετε Sehzade, περπατατε στο δεξιο πεζοδρομιο. Μετα καποια αποσταση περνατε μπροστα απο το Sehzade camii. Κατοπιν περνατε την μεγαλη διασταυρωση και δεξια σας θα δειτε το Yδραγωγειο του Valens. Συνεχιζετε επι της οδου Macar kardesler που στη συνεχεια γινετε Fevzi Pasa και μετα λιγη ωρα εισαστε μπροστα στο μεγαλοπρεπες τεμενος Fatih camii (Χαρτης 1).

Χαρτης 1.







 Ο τριτος τροπος ειναι να πατε με τα αστικα λεωφορεια Νο 28, Νο 90, Νο 9οΒ. Τα αστικα Νο 28, Νο 90 θα τα παρετε απο το Eminonu. To No 90 απο την αφετηρια που ειναι διπλα στην Γεφυρα του Γαλατα. Το Νο28 μπροστα απο το Ahi Celebi camii. Θα κατεβειτε στην σταση Fatih (Χαρτης 2).
Το αστικο λεωφορειο Νο 90Β θα το παρετε απο την αφετηρια στο Beyazit (Xαρτης 3). Θα κατεβειτε στην σταση Balipasa. Θα προχωρησετε προς την αρχη του δρομου (οπως κατεβειτε αριστερα). Μολις φτασετε στη διασταυρωση με την μεγαλη λεωφορο το Fatih camii ειναι μπροστα σας στο απεναντι πεζοδρομιο.

Χαρτης 2.










Χαρτης 3.


                                                                                                     















































Δεν υπάρχουν σχόλια: