Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΟΝ ΒΟΣΠΟΡΟ (BOGAZICI).

Bόσπορος, μια εντονη πινελια στον πινακα Κωνσταντινουπολη.
Το ονομα του σημαινει το περασμα του βοδιου
(βους+πορος). Συνδεεται με τον Ελληνικο μυθο της Ιους και του ταξιδιου της μετα την μετατροπη της σε βοδι απο τον Δια για την προστασια της.
Λεει επισης η μυθολογια οτι εδω ηταν οι Συμπληγαδες Πετρες τις οποιες περασε ο Ιασων και επιτευχθηκε το περασμα των Ελληνων στον Ευξεινο Ποντο.

Η στρατηγικη σπουδαιοτητα των στενων ηταν ο βασικοτερος παραγων που εκανε τον Ρωμαιο Αυτοκρατορα Κωνσταντινο να ιδρυσει εδω το 330 την Κωνσταντινουπολη και να την κανει πρωτευουσα της νεας αυτοκρατοριας, οπως αργοτερα και οι Οθωμανοι αυτη την πολη κανανε πρωτευουσα της αυτοκρατοριας τους.
Οι ακτες των στενων ειναι πυκνοκατοικημενες καθως η Κων/πολη με τα περιχωρα της αγκαλιαζει ολο τον Βοσπορο.
Δυο γεφυρες ενωνουν την Eυρωπη με την Ασια. Η Γεφυρα του Βοσπορου και η Γεφυρα του Sultan Fatih. Τωρα εγινε και η τριτη η Γεφυρα του Sultan Yavuz Selim. Ο Βοσπορος εχει μηκος 30 χλμ. με μεγαλυτερο πλατος 3.700μ. και ελαχιστο 750μ. Βαθος 35-120μ.


Πως θα πατε.


Οι βολτες με το πλοιο στον Βοσπορο ειναι δυο η μικρη και η μεγαλη. Και οι δυο αναχωρουν απο το Eminonu δεξια απο τη Γεφυρα του Γαλατα.
   
1η διαδρομη.

Η διαδρομη γινεται με καραβακια ιδιωτικης εταιριας. Ταξιδευουν διπλα στα παράλια μεχρι την δευτερη γεφυρα του Sultan Fatih Mehmet που ενωνει την Ευρωπη με την Ασια. Στον πηγαιμο ταξιδευει διπλα στα Ευρωπαικα παραλια και στη επιστροφη διπλα στα Ασιατικα παραλια. Ειναι μια πολυ ωραια βολτα και θα δειτε πολλα ενδιαφεροντα τοπια.
Τιμη κατ'ατομο: 20 λιρες (2019), 60 λιρες (2022),75 TL (Μαρτιος 2023), 100 TL (Αυγουστος 2023


Η αναχωρηση γινεται απο την προβλητα που βρισκεται αναμεσα στο πρωτο και στο δευτερο κιοσκι δεξια της Γεφυρας του Γαλατα.




      
2η διαδρομη.
Η δευτερη διασχιζει ολον τον Βοσπορο και φτανει μεχρι την Μαυρη Θαλασσα. Το πλοιο σταματα στο τελευταιο χωριο της Ασιατικης πλευρας του Βοσπορου στο Anadοlu Kavagi για τρεις ωρες. Περιπατος και φαγητο σε καποια απο τις πολλες ψαροταβερνες.  Με το ιδιο πλοιο γινεται και η επιστροφη. Τιμη εισιτηριου 25 L . (65 TL Μαρτιος 2023). Προσοχη, μην πεταξετε το εισιτήριο στην μεταβαση επειδή η επιστροφη γινεται με το ιδιο απόκομμα.


Η αναχωρηση γινεται απο το τριτο κιοσκι δεξια της Γεφυρας του Γαλατα και με κρατικα πλοια.
Δρομολογια.
Εminonu - Anadolu Kavagi 
    10:35               12:25

Anadolu Kavagi - Eminonu
     15:00                         16:40

Αν εχετε μερες στην διαθεση σας προτεινω να κανετε και τις δυο διαδρομες, θα δειτε διαφορετικα ενδιαφεροντα τοπια. Αν θα πρεπει να διαλεξετε εσεις θα αποφασισετε, εγω θα εκανα την μικρη βολτα. 
Προσοχη μεγαλη στο εξης: Οποιαδηποτε διαδρομη και αν αποφασισετε να κανετε  οργανωσετε μονοι σας την βολτα και ΟΧΙ με οργανωμενα γκρουπ διαφορων  τοπικων εκδρομικων γραφειων. Η τιμη που θα ζητησουν θα  ειναι σχεδον τριπλασια και παντα ζητουν η πληρωμη να γινεται με ευρω.




Χαρτης 2.






14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποια από τις 2 εκδοχές προτείνετε καλύτερα?

Nικανωρ είπε...

Αν ο καιρος ειναι καλος, για να καθησεις εξω και να βγαλεις φωτο, προτεινω τη μεγαλη διαδρομη. Θα δεις ολο τον Βοσπορο, τις ομορφες παρακτιες συνοικιες και την καινουρια γεφυρα του ενωνει Ευρωπη και Ασια. Προσεξε ομως το εκδοτηριο εισητηριων και η αναχωρηση του πλοιου γινεται απο αλλο σημειο της προβλητας. Αν θυμαμαι καλα πρεπει να ειναι το 3ο περιπτερο δεξια της Γεφυρας του Γαλατα. Απο το ιδιο σημειο πρεπει να αναχωρουν τα πλοια για Προυσα, Πριγκηπονησα και αυτα του Βοσπορου. Τα εκδοτηρια εισητηριων εινα διαφορετικα.

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα, ισχυουν ακομα αυτες οι διαδρομες για ταξιδι στον βοσπορο;
γνωριζει καποιος ?

Nικανωρ είπε...

Φυσικα και ισχυουν.

Κωστας είπε...

Καλησπερα.Θα επιστεφθω την Κωνσταντινουπολη τελος Φλεβαρη.Χειμωνα δυστυχως.Γι αυτο ηθελα να ρωτησω:σκεφτομαι τη μεγαλυτερη βολτα της γραμμης 2.Λογω εποχης υπαρχουν κλειστα πλοιαρια που μπορουμε να παρουμε?

Nικανωρ είπε...

Αγαπητε Κωστα,
Την μεγαλη βολτα στου Βοσπορου μεχρι την Μαυρη θαλσσα εγω που την εκανα 3 φορες πηγα με τα κρατικα καραβια τα οποια ειναι κανονικα πλοια. Ακολουθησε τις οδηγιες οπως τις γραφω στο blog στην ενοτητα ΒΟΣΠΟΡΟΣ και θα κανεις την βολτα σου με κανονικο πλοιο. Προσεξε μονο γιατι υπαρχει μονο ενα δρομολογιο την ημερα, αν θυμαμαι καλα ειναι στις 10.30 π.μ.

Κώστας είπε...

Α υπέροχα. Θα έχουμε και τα παιδιά μας μαζί οπότε μια χαρά. Επίσης Μπράβο και για το ωράριο που μου είπες γιατί δεν μπορούσα να το φανταστώ ότι θα είχε μόνο ένα δρομολόγιο. Και επειδή όπως γράφεις σταματάει ψηλά σε ένα χωριό για φαγητό Υπολογίζω να ξεκινούσα αργότερα κάπου 11 με 12. Οπότε θα το έχανα.😟Τώρα
Μέσα στον ένα μήνα που θέλω μέχρι να φύγω Θα διαβάσω και τις υπόλοιπες πληροφορίες σου για την πόλη. Οπότε μπορεί να χρειαστεί να σε ξανα ρωτήσω κάτι,αν δε σε κουράζω βέβαια.

Nικανωρ είπε...

Φιλε Κωστα,
Οποιαδηποτε απορια εχεις μη διστασεις να ρωτησεις.

Konstantinos είπε...

Καλησπέρα αγαπητέ Σωτήρη,
ειλικρινά σε ευχαριστούμε θερμά για όλες αυτές τις πλούσιες πληροφορίες που μας παρέχεις.
Γνωρίζεις αν υπάρχουν κάπου τα δρομολόγια για τη 1η (μικρή) βόλτα ?
Θυμάσαι κάποια από τις ιδιωτικές εταιρείες που φεύγουν από αυτό το σημείο της γέφυρας του Γαλατά ?
Ευχαριστώ!

Nικανωρ είπε...

Γεια σου Κωνσταντίνε.
Δεν υπαρχει ωρα δρομολογίων, γεμιζει και φεύγει. Οσο για την εταιρια δεν θυμαμαι πως λεγεται αλλα ειναι η μοναδική που κανει αυτη την εκδρομή απο εκεινο το σημειο.

Konstantinos είπε...

ΓΑγαπητέ Σωτήρη, σε ευχαριστώ πολύ.
Το ίδιο ισχύει και από τα υπόλοιπα σημεία?
Θέλουμε να πάρουμε κρουαζιέρα απογευματινή από το Kabatas.
Βλέπω ότι έχει κρουαζίερα (1,5 ώρα από εκεί) αλλά δεν μπορώ να βρω τιμές και δρομολόγια κάπου.
Σε ευχαριστώ πολύ!

Nικανωρ είπε...

Φιλε Κωνσταντίνε,
Πρωτον δεν καταλαβαινω τι εννοείς οταν λες απο τα υπόλοιπα σημεια
Δευτερον κρουαζιερα απογευματινή απο το Kabatas για πού? Γραφεις οτι εχει κρουαζιέρα απο το Kabatas αλλα δεν μπορεις να βρεις τιμες. Δεν γνωριζω αν υπαρχει κρουαζιερα για καπου απο το Kabatas. To μονο που γνωριζω ειναι οτι και απο εκει φευγουν καραβια για Πριγκηπονησα.

Σωτηρης.

Konstantinos είπε...

Κρουαζιέρα στο Βόσπορο, μικρή βόλτα (1,5 - 2 ώρες), γίνεται μόνο από Eminonu?
Δεν υπάρχει αντίστοιχη κρουαζίερα από Kabatas?
Για παράδειγμα, έχω βρει αυτό: https://www.bosphorustours.com/90-minute-every-hour-bosphorus-boat-tour-from-kabatas-in-istanbul, το οποίο βέβαια είναι ακριβό για Κωνσταντινούπολη.

Nικανωρ είπε...

Καλημερα Κωνσταντινε,
Στο blog και στο κεφαλαιο ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΟΝ ΒΟΣΠΟΡΟ γραφω, ποτέ μη ξεκινήσετε να κανετε βολτα στον Βοσπορο με οργανωμενη εκδρομη απο καποιο ταξιδιωτικο γραφειο. Αυτο που βρηκες εσυ ειναι καποιο ταξιδιωτικο γραφειο που κανει αυτη την εκδρομη. Αν δηλωσεις συμμετοχη και επιβίβαση απο Κabatas θα σε παρει απο το Kabatas και θα πληρωσεις φυσικα με ευρω. Απ'οτι ειδα κοστιζει 11 ευρω το ατομο περιπου 200 λιρες, οταν η εκδρομη με το καραβακι το απλό εχει 60 λιρες. Και να ξερεις οτι αυτές οι εκδρομες μεγαλη ή μικρή ξεκινουν απο το Eminonu, οι μη οργανωμενες που πληρωνεις μονο με λιρες.

Σωτηρης.