Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΣΤΑ ΧΕΡΣΑΙΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ.


Μακετα Χερσαιων τειχων
Τα Θεοδοσιανα τειχη ειναι τα γνωστα Χερσαια τειχη, με τα οποια ο Θεοδοσιος Β' τειχισε την Κων/πολη. Η κατασκευη του ξεκινησε το 408, ενω μετα απο ενα σεισμο επισκευαστηκαν και απεκτησαν την τελικη τους μορφη το 447. Η ισχυρη διπλη σειρα τειχων προστατευσε την Πολη και κατα συνεπεια την Αυτοκρατορια σε πολλες πολιορκιες, οδηγοντας στην
προσωνυμια της ''Θεοφυλακτου''. Η πρωτη και τελευταια φορα που παραβιαστηκαν το 1453 ειχε ως συνεπεια την καταλυση της Αυτοκρατοριας.


Τα τειχη ειχανε μηκος 5.570μ. Η οχυρωμενη γραμμη που εκτισε ο Θεοδοσιος Β', ενωσε την τειχισμενη περιμετρο των Βλαχερνων απο τον βορρα, καθετα προς τον νοτο, με το ακρο των Θαλασσιων τειχων στην Προποντιδα.
Τα τειχη ειχαν κτιστει με συνθετο τροπο, ως μια διπλη οχυρωμενη γραμμη. Δηλαδη οι εισβολεις  συναντουσαν πρωτα μια αμυντικη ταφρο και υστερα το εξω τειχος, αν περνουσαν το πρωτο συναντουσαν το εσω τειχος, γνωστο ως μεγα τειχος. 
Η ταφρος ειχε βαθος 10μ. και πλατος 21μ. και απειχε απο το εξω τειχος 17μ.
Το εξω τειχος ειχε παχος 2,5μ. και υψος 8,5 μαζι με τις επαλξεις. Καθε 50μ. υψωνοντουσαν πυργοι υψους 10μ. ο καθενας, κατασκευαστηκαν συνολικα 96 πυργοι. 
Αναμεσα στο εξω τειχος και το μεγα τειχος υπηρχε περιβολος πλατους 20μ.
Το μεγα τειχος ειχε πλατος 5μ. και υψος 13μ. με τις επαλξεις. Ανα 60-70μ. ορθωνονταν πυργοι τετραγωνοι ή οκταγωνοι, που εφταναν τα 19μ. υψος. Συνολικα ειχε 96 πυργους, οπως το εξω τειχος, ενω αναμεσα σε δυο πυργους του μεγα τειχους παρεμβαλλονταν ενας πυργος του εξω τειχους.
Κατα μηκος του τειχους υπηρχαν 10 πυλες, εναλλαξ μια πολιτικη και μια στρατιωτικη, ενω υπηρχε και μια επισημη για την εισοδο του αυτοκρατορα. Αυτη η πυλη ηταν η λεγομενη Χρυση Πυλη, η πιο περιλαμπρη απ'ολες, στο σημειο που χτιστηκε αργοτερα το οχυρο Επταπυργιο (Yedikule).
Οι πολιτικες πυλες ηταν: η πυλη Ξυλοκερκου, η πυλη Πηγης, η πυλη Ρησιου, η πυλη Αγιου Ρωμανου και η πυλη Χαρισιου.
Οι στρατιωτικες οδηγουσαν μονο στον περιβολο μεταξυ των τειχων και ηταν αριθμημενες απο νοτο προς βορρα.
Πυλη Καλιγκαριας (Egrikapi)
Επισης, υπηρχαν και μικροτερες πυλες, οι πυλίδες, που χρησιμευαν για να αναβοκατεβαινουν οι στρατιωτες στα τειχη, για τους αγγελιοφορους, για τους μοναχους που πηγαιναν στα μοναστηρια, για τους μυστικους επισκεπτες του αυτοκρατορα.
Μια τέτοια πύλη ηταν και η Κερκόπορτα, για την οποία ο λαϊκός θρύλος αναφέρει ότι αποτέλεσε την μυστική είσοδο από τη οποία ο Μωάμεθ έμπασε στρατεύματα στην Πόλη και ξεκίνησε η Άλωσή της. Πρόκειται φυσικά, για μύθο, καθώς οι αιτίες της πτώσης της Πόλης ήταν σαφώς πιο σοβαρές και ρεαλιστικές. Όσοι έχετε όρεξη μπορείτε να διαβάσετε το μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο της Άλωσης από αυτόπτη μάρτυρα τον βυζαντινό συγγραφέα Γεώργιο Φραντζή επιστήθιο φίλο και μυστικοσύμβουλο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου (κλικ εδώ). 
Σήμερα, το μηκος των χερσαίων τειχων ειναι το αρχικο. Τα τειχη σε ορισμενα σημεια εναι σε καλη κατασταση υπαρχουν ομως και ζημιες μικρες ή μεγαλες, σε πολλα σημεια τα εχουν επιδιορθωσει.
Aς δουμε λοιπον τις πυλες ξεκινωντας απο τη Χρυση Πυλη (δεν υπαρχει πλεον εχει κτιστει) στο Επταπυργιο (Yedikule), με την σειρα απο την Προποντιδα μεχρι το Παλατι των Βλαχερνων καθως και τους κυκλοφοριακους κομβους.



1η Πυλη.

Χρυση πυλη.










2η Πυλη.

Πυλη Ξυλόκερκου (Belgradkapi).












3η Πυλη.

Πυλη Πηγής (Silivrikapi).











4η Πυλη.

Πυλη Ρησίου (Mevlanakapi).









Κομβος Topkapi.












5η Πυλη.

Πυλη Αγ.Ρωμανού (Topkapi).








5η Στρατιωτικη πυλη.

Εδω ''επεσε'' ο Κων/νος Παλαιολογος.








6η Πυλη.

Πυλη Χαρισίου (Edirnekapi).










Κομβος Edirnekapi.












Παλατι Κων/νου Πορφυρογεννητου.
(Tekfur saray).











7η Πυλη.

Πυλη Καλιγαρίας (Egrikapi).










Παλατι Βλαχερνων.










Πως θα πατε.


 
Aν αποφασισετε να δειτε τα Χερσαια τειχη συνιστω να ξεκινησετε απο την Θαλασσα του Μαρμαρα. Ειναι μια δυσκολη αποφαση γιατι θελει πολυ περπατημα, αλλα πιστεψτε με αξιζει ολη την κουραση. 
Απο τον Σιδ. Σταθμο Sirkeci παρτε το τρενο Marmaray με κατευθυνση προς Halkali  και κατεβειτε στην σταση Kazlicesme. Μολις βγειτε απο τον σταθμο πορεια δεξια για να φτασετε στο Επταπυργιο (Yedikule) κοντινη αποσταση, και μπροστα απο την πυλη του Yedikule αρχιστε την πορεια σας. 

Το πολυ ωραιο μονοπατι πηγαινει διπλα στα τειχη και η διαδρομη ειναι θαυμασια. Προσεξτε μονο το εξης. Εαν θελετε να δειτε το Παλατι του Πορφυρογεννητου, στον κομβο του Edirnekapi περαστε μεσα απο τα τειχη και βαδιστε διπλα σε αυτα. Ο δρομος θα σας οδηγησει στο Παλατι, αφου το δειτε συνεχιστε τον δρομο σας παλι μεσα απο τειχη αναμεσα στα σπιτια και θα βγειτε απο την πυλη Καλιγκαρίας (Egrikapi). Μολις βγειτε απο την πυλη συνεχιστε δεξια, θα περασετε τα ερειπια των Βλαχερνων και φτανετε στο τελος του αθλου σας στον Κερατιο κολπο. Μολις τελειωσουν τα τειχη πορεια δεξια και απο την σταση Ayvansaray θα παρετε οποιο αστικο γραφει Eminonu και θα κατεβειτε στο τερμα διπλα στην Γεφυρα του Γαλατα.









Δεν υπάρχουν σχόλια: