Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

BEYAZIT CAMII.



Τεμενος Beyazit camii. Oθωμανικο αυτοκρατορικο τζαμι του 16ου αιωνα που βρισκεται στην πλατεια Beyazit  και κοντα στο Φορουμ Θεοδοσιου πανω στον τριτο λοφο της Πολης.
Κτιστηκε κατοπιν παραγγελιας του σουλτανου Beyazit II  (1501-1506). Aρχιτεκτονας Takubsan Bin Sultan.


Ειναι το δευτερο μεγαλο τζαμι που κατασκευαστηκε στην Κων/πολη μετα την πτωση της. Το τζαμι καταστραφηκε στη συνεχεια απο σεισμους και ξαναχτιστηκε σε εντελως διαφορετικο στυλ.
Ο θολος ξαναχτιστηκε μετα απο το σεισμο του 1509 και ο αρχιτεκτονας Mimar Sinan εκανε πολλες επισκευες το 1573. Οι μιναρεδες καηκαν χωριστα το 1683 και το το 1764. Μια επιγραφη πανω απο μια πυλη της αυλης υποδηλωνει οτι εγιναν επισκευες το 1767 μετα απο μεγαλο σεισμο.
Η αυλη του τζαμιου εχει εκταση σχεδον ιση με αυτη του τζαμιου με μεγαλες πυλες σε καθε πλευρα,υ παρχει συντριβανι στο μεσον για το ιερο πλυσιμο της προσευχης και γυρω-γυρω περιστυλιο με εικοσι αρχαιες κολονες απο πορφυριτη και γρανιτη λεηλατημενες απο παλιες εκκλησιες και αρχαιους ναους. Το τζαμι ειναι κατασκευασμενο εξ ολοκληρου απο πετρα και μαρμαρο κοντινων βυζαντινων ερειπιων.
Το εσωτερικο του ναου ειναι διαμορφωμενο συμφωνα με την Αγια Σοφια σε μικροτερη κλιμακα. Εκτος απο τον τεραστιο κεντρικο τρουλο διαμετρου 17 μ. τα ημιδιωματα στα ανατολικα και δυτικα σχηματιζουν κλιτη οπως και στα βορεια και νοτια με το καθενα να εχει τεσσερις μικρους τρουλους που εκτεινονται κατα μηκος του τζαμιου.
Ο χωρος φωτιζεται απο εικοσι παραθυρα στη βαση του τρουλου και επτα παραθυρα σε καθε ημι-θολο εκτος απο τα δυο επιπεδα παραθυρων που υπαρχουν στους τοιχους.
Πισω απο το τζαμι σε εναν μικρο κηπο υπαρχουν οι ταφοι του Σουλτανου Beyazit II, της κορης του Selcuk Hatun και του Μεγαλου Βεζυρη Mustafa Resit Pasa.
Ο καθενας μπορει να μπει στο εσωτερικο του τεμενους, ανδρας η γυναικα, αρκει να βγαλουν τα παπουτσια τους αλλα οχι ξυπολητοι (υπαρχουν θεσεις εξω για τα παπουτσια ή σου δινουν σακκουλα για να τα παρεις μεσα μαζι σου), οι ανδρες να μην φορανε κοντο παντελονακι και οι γυναικες να μην φορανε παντελονι, κοντη φουστα και παντα να εχουν καλυμμένο το κεφάλι με μαντίλα (σου δινουν στην εισοδο εαν δεν εχεις). Δεν υπαρχει εισιτηριο σε κανενα τεμενος. Οι φωτογραφιες επιτρεπονται, εκτος απο τις ωρες προσευχης.


Πως θα πατε.


Βρισκεται στο ιστορικο κεντρο και δεν ειναι κοπος να το επισκεφθείτε. Θα το βρειτε διπλα στο Kapalicarsi. Στη μια ακρη της πλατειας ειναι το τεμενος και απεναντι το Πανεπιστημιο Κων/πολης, διπλα στο Πανεπιστημιο ο Πυργος (καποτε ηταν παρατηρητηριο της πυροσβεστικης. Απαγορευεται η εισοδος).
Mπροστα στο τεμενος ειναι και η σταση του τραμ (Χαρτης 1).

Χαρτης 1.





Δεν υπάρχουν σχόλια: