Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

AZAPKAPI CAMII.



Τέμενος Azapkapi camii. Κτιστηκε απο τον Mimar Sinan to 1578 για λογαριασμο του μεγαλου βεζυρη Sokollu Pasa, πιθανοτατα η γυναικα του βεζυρη Ismihan Sultan να επαιξε σημαντικο ρολο στην ανεγερση του τζαμιου.
Bρισκεται διπλα στη γεφυρα Αtaturk απο την μερια του Karakoy (Beyoglu).

Σε αντιθεση με τα υπολοιπα Οθωναικα τζαμια ο μόνος μιναρες βρισκεται στα αριστερα. Αυτο συμβαινει επειδη το τζαμι ειναι πολυ κοντα στην θαλασσα. Δεν υπαρχει αυλη.
Η ανακαινιση του τζαμιου αρχισε λιγο πριν τους Βαλκανικους πολεμους και τον Α' Παγκοσμιο πολεμο αλλα οι επισκευες σταματησαν λογω του πολεμου. Το τζαμι παρεμεινε σε ερειπια για πολλα χρονια, ανοιξε παλι το 1941 μετα απο μια σημαντικη επισκευη που εγινε το 1938.
Ο καθενας μπορει να μπει στο εσωτερικο του τεμενους, ανδρας η γυναικα, αρκει να βγαλουν τα παπουτσια τους αλλα οχι ξυπολητοι (υπαρχουν θεσεις εξω για τα παπουτσια  η σου δινουν σακκουλα για να τα παρεις μεσα μαζι σου), οι ανδρες να μην φορανε κοντο παντελονακι και οι γυναικες να μην φορανε παντελονι, κοντη φουστα και παντα να εχουν καλυμενο το κεφαλι με μαντίλα (σου δινουν στην εισοδο εαν δεν εχεις).
Δεν υπαρχει εισητηριο σε κανενα τεμενος. Οι φωτογραφιες επιτρεπονται, εκτος απο ωρες προσευχης


Πως θα πατε.


α. Με τα ποδια φυσικα γιατι ειναι πολυ κοντα. Περναμε τη Γεφυρα του Γαλατα και αμεσως αριστερα στην οδο Tersane, βαδιζουμε μεχρι να φτασουμε στη Γεφυρα Ataturk, διπλα στην γεφυρα ειναι το τεμενος.

β. Αλλος τροπος ειναι παλι με τα ποδια αλλα βαδιζοντας απο την εδω πλευρα του Κερατιου μεχρι την γεφυρα Ataturk. Tην περναμε και στην αλλη ακρη ειναι το τεμενος (Χαρτης 1).

Χαρτης 1.

                                                                                               
























































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: