Μια πόλη γεμάτη βυζαντινά μνημεία, αγορές, τεμένη, χάνια, μουσεία και, βεβαίως, χρώματα, γεύσεις και ένα ατελείωτο μωσαϊκό ανθρώπων

ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ (AYAIRINI)

Ο Ναος της Αγία Ειρήνης ηταν Βυζαντινη εκκλησια, σημερα το μνημειο ειναι γνωστο ως AyaIrini και ειναι μουσειο.
Ο ναος βρισκεται διπλα στην Αγια Σοφια. Αναμεσα στις δυο εκκλησιες υπηρχε λεωφορος, στην οποια ο Ιουστινιανος ειχε χτισει τον ξενωνα του Σαμψων.
Κοντα στην εκκλησια ηταν δυο ασκητηρια τα οποια πυρποληθηκαν μαζι με τον ναρθηκα και τον ξενωνα του Σαμψων τριαντα δυο χρονια μετα το χτισιμο του ναου. Απο τις αφηγησεις των ιστορικων του Βυζαντιου συμπεραινουμε οτι τοτε δεν χωριζοταν με τειχος απο την Αγια Σοφια.
Η εκκλησια χτιστηκε απο τον Μεγα Κωνσταντινο και ονομαζοταν και ''Πατριαρχειο''. Μεχρι το 360 και πριν την κατασκευη της Αγιας Σοφιας ηταν μητροπολη της Κων/πολης.
Καταστραφηκε για πρωτη φορα απο τον οχλο στηνΣταση του Νικα επι Ιουστινιανου για να ξαναοικοδομηθει στην ιδια θεση απο τον ιδιο αυτοκρατορα.
Ο ναρθηκας ξανακαηκε μαζι με τα δυο κοντινα ασκητηρια λιγα χρονια μετα την ανοικοδομηση του ναου.
Ο εκκλησια δεν ειχε δικους της ιερεις, αλλα εκει λειτουργουσαν οι ιερεις της Αγιας Σοφιας. Συνηθως παρευρισκοταν και ο Πατριαρχης, ο οποιος στην Αγια Σοφια λειτουργουσε μονο τις μεγαλες εορτες παρουσια του αυτοκρατορα.
Στην εκκλησια αυτη συγκροτηθηκε επι Θεοδοσιου του Μεγα η Β' Οικουμενικη Συνοδος.
Μετα την Αλωση της Πολης ο ναος μετατραπηκε απο τους Οθωμανους σε αποθηκη οπλων. Σημερα χρησιμοποιειται για συναυλιες και αλλες πολιτιστικες εκδηλωσεις.
Η Αγια Ειρηνη βρισκεται στην περιοχη Sultanahmet και στην πρωτη αυλη του παλατιου Topkapi.


Πως θα πατε.


Θα ξεκινησετε απο την εισοδο της Αγιας Σοφιας, θα περπατησετε ολο τον πεζοδρομο και εκει που τελειωνει ο αυλογυρος της Αγ.Σοφιας στριβετε αριστερα, συνεχιζετε ευθεια μεχρι την πρωτη εισοδο του Topkapi, περνατε την εισοδο και αριστερα σας η Αγια Ειρηνη (Χαρτης 1).

Χαρτης 1.































































Δεν υπάρχουν σχόλια: